Петък, 19 Април 2024, 07:36

Поздравителен адрес от кмета на община Етрополе по случай 6-ти септември- Ден на Съединението

6 Септември 2021, 09:01
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 490 0


УВАЖАЕМИ СЪГРАЖДАНИ,

Поздравявам Ви с днешния празник 6-ти септември - Денят на Съединението.
На този ден, преди 136 години в Пловдив е провъзгласено Съединението на разделените по силата на Берлинския договор от 1878 г. български земи - Източна Румелия и Княжество България.
Идеята и устрема на българите за обединение на разпокъсаните земи на един народ с хилядолетна история и култура е породена от историческата несправедливост на Берлинския договор. С великото дело се заемат държавници, дипломати, военачалници, революционери, пълководци, пренебрегнали лични вражди и разногласия в името на една цел – обединението на България.
На 6 септември 1885 година източнорумелийските дружини, водени от българските офицери обсаждат конака в Пловдив и арестуват генерал-губернатора Гаврил Кръстевич. Съставено е Временно правителство начело с Георги Странски. На 8 септември княз Александър І Батенберг издава Манифест към българския народ, с който утвърждава Акта на Съединението.
Днес ние си спомняме и почитаме онези ярки личности, които поеха историческата отговорност за великото българско дело: държавниците Стефан Стамболов и Петко Каравелов, революционерите Захари Стоянов и Иван Андонов, дипломатите Иван Гешов и Илия Цанов, военачалниците Атанас Узунов, Данаил Николаев, Райчо Николов, Атанас Бендерев.
В последвалата през ноември 1885 година Сръбско-българска война, Съединението е защитено блестящо от младата българска армия. В тази война Етрополе дава свидни жертви – редниците Златьо Говедаров и Христо Драгански.
Уважаеми съграждани,
Денят на Съединението е едно от най-дръзките и достойни събития в нашата история. Българинът е доказал, че когато има общонационален идеал е способен да се обедини около него, да мобилизира всичките си градивни сили и да покаже пред целия свят, че е достоен за уважение и възхищение.
Нека в този тържествен ден следваме завета на нашите предци за свободна и независима България. Завет, който ни задължава да обединим воля, усилия и интелект за утвърждаване на българската държавност, на българската духовност и заедно да градим съвременна България.
Честит празник!


ДИМИТЪР ДИМИТРОВ
КМЕТ НА ОБЩИНА ЕТРОПОЛЕ


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete