Неделя, 16 Юни 2024, 09:58

Пожарна безопасност и мерки по пътна безопасност по време на Националния празник 24-ти май и Абитуриентските празници

22 Май 2023, 15:51
(1) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 996 1


Засилени мерки за сигурност, пожарна безопасност и обезпечаване на обществения ред ще предприемат РУ на МВР и РСПБЗН - Етрополе по време на абитуриентските балове.

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на учебни, питейни и увеселителни заведения.

Проведени са работни срещи с ръководствата на учебните заведения, регионалния инспекторат по образованието и органите на местното самоуправление и местната администрация за предприемане на съвместни действия и недопускане на правонарушения.

В момента се извършват проверки на увеселителните заведения (ресторанти, барове, клубове и др.) на територията на община Етрополе, където ще се провеждат младежките тържества.

В районите на учебни, питейни и увеселителни заведения, както и по маршрутите на организирано придвижване на абитуриенти от училищата до заведенията, в които ще се проведат тържествата ще има засилено полицейско присъствие.

Ако сте абитуриент
Помнете, че силните емоции са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, безкритичност и опасна агресивност. Изпитият алкохол подвежда към взимане на „смели” решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването на бутилки и други празнични атрибути, както и нарушаване на правилата и нормите за пожарна безопасност.

За Вашата сигурност
Използвайте това, че тъкмо Вие сте в центъра на вниманието, в този ден се изпълняват Вашите желания и заради собствената си безопасност убедително и настойчиво помолете останалите да не рискуват и да не излагат празника Ви на тъжен провал. Ако пък някой е употребил повече алкохол и не се вслушва в молбата Ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията, а ако се наложи - потърсете помощта на родители или други Ваши близки.

Помогнете си и сами, като не приемете да ви вози някой от компанията, който вече е утотребил алкохол или е неправоспособен. Предварително осигурете трезвен шофьор, който да Ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляря, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

Ако лично Вие шофирате по маршрута към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезание или други нарушения на правилата за движение. Несъобразената скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.

Не допускайте нарушаване на правилата и нормите за пожарна безопасност, както от Ваша страна, така и от страна на Вашите приятели и роднини.

Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията или пожарната служба на телефон 112 или своите родители и близки.

Ако сте родители на абитуриенти
Въпреки многото ангажименти при организирането на празника на Вашия син или
дъщеря отделете специално внимание на сигурността и пожарната безопасност на абитуриента и тези, които го съпровождат.

За тяхната сигурност
Предложете им истински да се забавляват на бала, а Вие или друг да поеме ангажимента да им бъде шофьор. Дори да са правоспособни водачи, за предпочитане е абитуриентите да не шофират в празничните и следпразнични дни, тъй като са в особено емоционално състояние и лесно може да допуснат грешки. Ако все пак за деня на бала или за следващите празнични дни предоставите на своя абитуриент семейния автомобил, поговорете с него за опасностите на пътя. Предупредете да не си позволява алкохол, да не кара рисково и да не се влияе от опасни спонтанни предложения за извънредни пътувания от страна на пийналата компания.

Предложете зряло решение абитуриентът/абитуриентката да не изключва мобилния си телефон, за да може да потърси помощ, ако е необходимо. Поддържайте периодично връзка със сина или дъщеря си, осведомявайте се ненатрапчиво как протичат празничните вечери.

Помогнете си и сами, като не прекалявате с алкохола на тържеството у дома или в заведението преди абитуриентския бал. Вашите ценни съвети няма да бъдат омаловажени, ако бъдат дадени преди да се почерпите за празника. Имайте готовност, ако се наложи да отидете на мястото на празника и да окажете помощ на абитуриентите.

Непременно предупредете водача на автомобила с абитуриента за засиления полицейски контрол и за заснемането с видеокамери на опасните нарушения, за които по-късно ще бъдат наложени съответните санкции.Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (2)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (17)
70% Complete
Не (40)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (4)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (8)
70% Complete
Всички са маскари. (13)
70% Complete