Петък, 12 Юли 2024, 18:26

Пожарна безопасност по време на жътвена кампания 2024

22 Юни, 00:57
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 182 0


Във връзка с предстоящата жътвена кампания по прибирането на реколтата през 2024 г. и високите температури, които създават голяма предпоставка за възникването на пожари в житните масиви, органите на РСПБЗН- Правец призовават всички жители и гости на Община Правец за стриктно спазване на противопожарните правила за опазване на земеделските обекти, зърнените храни и фуражи от пожари.

Участниците в кампанията по прибирането на реколтата и гражданите, които извършват определени дейности в близост до житните масиви е необходимо да спазват следните противопожарни правила:

Юридическите и физическите лица са длъжни да уведомяват писмено съответната РСПБЗН преди започване на жътвата в площи над 100дка и да окомплектоват земеделската техника с искрогасители и изправни пожаротехнически средства за първоначално гасене на пожари съгласно Наредба №8121з-968 от 10 декември 2014г. за правилата и нормите за пожарна безопасност в земеделските земи.

• В земеделските земи и извън тях (слогове и крайпътни ивици) не се разрешава:
- паленето на стърнища и други растителни отпадъци.
- използването на открити огнеизточници.
• Не се допуска паленето на открит огън, тютюнопушенето и паркирането на моторни превозни средства в площите с посеви и на разстояние най – малко 50 м. от тях след настъпването на „восъчна зрелост” до окончателното прибиране на реколтата и изораване на стърнищата.
• Физическите и юридическите лица, преминаващи покрай неожънати площи, са длъжни да спазват правилата и нормите за пожарна безопасност и с действията си да не предизвикват възникването на пожари.

РСПБЗН – Правец призовава:
• Не палете огън на открито във ветровито време. Това е предпоставка за пренасяне на големи разстояния на запалени частици и може да доведе до бързо разпространение на пожара с обхващане на значителни площи от огъня.

• Не палете огън в близост до стрехите на сградите и под клоните на дърветата.

• Особена бдителност по отношение на мерките за пожарна безопасност трябва да проявяват пастири, пчелари, ловци, туристи, собственици на вилни и земеделски имоти.

• Запаленият в сухи треви и стърнища огън лесно може да обхване намиращи се в съседство трайни насаждения, стопански сгради, вилни и жилищни постройки, както и горския фонд.

• Особена е отговорността за недопускането на пожари на председателите на кооперации, собствениците и ползвателите на селскостопански земи.

• При движение на земеделската и транспортната техника не бива да се допуска буксуване и допир на ауспуха до суха растителност.

• Не се допуска паркиране и ремонтиране на земеделска и транспортна техника в близост до узрели зърнени масиви.

• При откриване на признаци на пожар в полето търсете най-бързата възможност за подаване на съобщение за пожар на тел. 112.
Източник: РСПБЗН Правец

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (44)
70% Complete
Не (127)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (12)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (31)
70% Complete
Всички са маскари. (57)
70% Complete