Неделя, 5 Май 2024, 19:08

Пожелайте си нещо – Бъдни вечер е!

24 Декември 2014, 12:41
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 3807 0


24-ти декември е! Християнският свят отбелязва днес един от най-големите празници - Бъдни вечер, навечерието на Рождество Христово. От векове за всички християни това е вечерта на чудесата и надеждите. В тази вечер се ражда Иисус Христос, за да изкупи греховете на всички ни. Този ден се нарича "Бъдни вечер", защото молитвено се пожелава всичко най-добро за бъдещето.
 
Тази нощ е свята. Казват, че каквото си пожелаеш искренно, то се сбъдва. На този ден свършват четиридесетдневните Коледни пости, които са започнали на 15 ноември на Коледни заговезни. Днешната коледна елха замества Бъдника (пън от плодовито дърво), който горял цяла нощ на 24-и срещу 25-и декември в огнището, за да се помогне на раждането на новото слънце, на новия Бог, да му даде енергия и светлина.
 
Елхата със запалените свещи символизира този обред. Основните цветове на украсата й са червено, жълто, златно - цветовете на слънцето и на огъня, а запалените свещи са като искрици от горящия Бъдник.
 
Трапезата на Бъдни вечер е богата и тържествена. Приготвят се нечетен брой ястия. Обичаят повелява по време на яденето да не се става. Трапезата не се прибира, защото се вярва, че умрелите идват да вечерят и да се погрижат за благополучието на живите. Посреднощ на Бъдни вечер тръгват коледарчетата. Те са момчета от осем до дванадесетгодишна възраст, които ходят по къщите на роднини и съседи. Това ходене се нарича "коледуване". Всяко момче носи дрянова пръчка. Коледарчетата са предвестници на коледарниците. Не се чуват онези песни, които се пеят по Коледа, пеят се само кратки песни и припевки.


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete