Неделя, 12 Май 2024, 23:13

Позиция на БСП относно преименуването на детските градини

30 Ноември 2012, 18:20
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2679 3


На 19-то редовно заседание на ОбС Етрополе се взе решение отново без волята на хората, решение, което обслужва само политическите амбиции на управляващите.
БСП категорично се противопоставя на безсмислието от това действие, не защото новите имена на детските градини са лоши, а защото никой не отговори на въпросите:
  1. Какви са мотиви за необходимостта от преименуване?
  2. Кой реши да имат детските градини нови имена - Педагогическият съвет ли, родителите или някой друг?
  3. Нали ОбС е органът, който взема решение за смяна на имената, а табелите с новите имена вече са поставени, защо?
Имена като „Слънчице”, „Звънче”, „Еделвайс”, „Патиланци” са  подходящи за детски градини, но с това си предложение Кметът се стреми да заличи от паметта на хората имената на Мария Мишева, Марийка Гаврилова, Сашка и Калина Вескова. 
Мария Мишева е живяла преди много години, но все още има живи хора, които я помнят и разказват каква харизма е имала тази жена. Председателка на женското движение в града ни, тя е първият радетел за детска градина в Етрополе. Под нейна инициатива се взема решение през 1957 г. да започне строителството на първата детска градина, която сега носи името „Марийка Гаврилова”. Тя и още много жени съратнички събират средства, почистват отредения терен, помагат като сеят пясък, носят  тухлите, хоросана, дъски на строителната площадка, , редуват са се да готвят на майсторите. С разклатено здраве преди да умре, тя успява да види първите питомци на детската градина, които влизат в нея през декември 1960 г., а самото й откриване е през 1961г.  Мария Мишева е преди всичко гражданка, новатор за своето време, от онези хора, които наричаме будители и почитаме на 01 ноември и със сигурност заслужава по-предно място сред имената в почетната книга на града ни. Тя не заслужава името й да бъде зачеркнато.
Не сме и ние, които в днешно време трябва да съдим и зачеркнем имената на три млади жени - Сашка /Хермине Разградлян/, Калина Вескова /Катя/ и Марийка Гаврилова.
Не сме и ние тези, които без да обсъдим идеята за смяна на имената с гражданите, взимаме лекомислено решения.
БСП се противопоставя категорично на този авторитарен акт на действие и не подкрепя предложението.
ОбС на БСП Етрополе

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

  • Отговори (0) (1)
    1. добавен от: оо 1 Декември, 11:19

    преименувайте ги на сталин, ленин, димитров, да мирне бкп-то

  • Отговори (0) (1)
    2. добавен от: Учителка 1 Декември, 15:24

    С уважение се отнасям към всички изброени имена, но не смятате ли другари от БСП, че живеем в друго време? Каква връзка има Хермине Разградлян ( Сашка) с Етрополе? Нито е родена в Етрополе, нито е убита там. Ама била в отряда "Чавдар". Ама партизанският отряд " Чавдар" също не е на Етрополе. Той е действал на територията на Софийска околия. Това, че в Етрополе има спортна зала "Чавдар', детски градини " Сашка"и "Марийка Гаврилова" нищо не значи. Времената се промениха, но мисленето на някои хора си остана задръстено както е било преди 45 години."Калина Вескова" пък беше ЦДГ-то в Лопян. Десет години след промените една от директорките на изброените детски градини не даваше да се обръщат към нея с "госпожо". Не можеше да ѝ се обърне езика. До такава степен беше закостеняла, че беше смешна. На тия хора беше отдадена почит 45 години - Марийка Гаврилова , Сашка, Калина Вескова. Изброявам ги пак в знак на уважение. Моето поколение така беше възпитавано. Но смятам, че тези имена биха били по- подходящи за улици, площади, предприятия, (които вече ги няма ). В цяла България детските градини са наречени с имена на цветя и на герои от приказки.Нали децата са "цветята на живота"? Просто предложението ви е остаряло и закъсняло.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 1 Декември, 21:15

    Решението за преименуване на имената е на Педагогическите съвети.
    Назовани са с лесно запомнящи се от децата имена.Искам да ви дам само един пример:Когато питахме децата -Ти в коя детска градина ходиш?- Отговора беше- в детската градина от квартала или в детската градина при изгорялото кино и т.н. Тези определения по- ли ви харесват госпожи и господа от БСП. Това вашето е политическа демагогиа и заяждане. А иначе се прекланям пред живота и утопичните идеи на М.Гаврилова ,Сашка и М.Мишева", но има много други начини да останат в историята на нашият град.
    Последно- новите имена много подхождат на детските ни градини- поне веднъж приемето и чуждото мнение.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (237)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (132)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (49)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (68)
70% Complete