Събота, 18 Май 2024, 19:29

Правец възстановява най-големия си оброк в чест на Свети Илия

16 Юли 2014, 09:35
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2681 8


На 20 юли 2014 г. (Илинден) в Правец се възстановява най-големият и почитан общоселски оброк в миналото. Оброкът Свети Илия е правен от незапомнени времена в местността Арташа, върху древна могила до стари дървета. Могилата е паметник на културата с национално значение. Дълбоко вкоренена във времето е традицията някои от оброците да се поставят върху развалините на езически светилища, надгробни могили, стари християнски храмове.
В миналото празникът е отбелязван на 2 август (Илинден по стар стил). Оброкът е почитан от цялото население. На оброка се събира цял Правец, за да изрази почитта си към Свети Илия, пазител на народа ни от градушки и летни бури. Това е последният от народните празници за предпазване от гръмотевици и градушка.
Всички жители на Правец носят и си раздават специално приготвен обреден хляб, първите произведени зеленчуци от градините си и прясно приготвено сирене. Трапезите са разполагани около могилата, сядали са направо на земята.
Във фонда на музея се съхраняват писмени извори от Цено Ценов, който пише: „За селото и досега голям празник е Свети Илия. На този ден се прави Оброк. Оброчището е в местността Арташа и сред чудно хубава природа. Там се събират всички, които носят със себе си хляб, вари се чорба. Попът освещава чорбата и тя се раздава на всички. Този празник, макар и през лятото се спазва от всички.”
Оброкът е свещено място, сакрален  християнски обект, посещаван от вярващите в определения календарен ден, като се изпълняват обреди за здраве и благополучие. В чест на Свети Илия Исторически музей Правец е регистрирал 25 оброка на територията на община Правец, от които 12 са действащи.


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 16 Юли, 09:51

    Pomolete se,4e ako se rodi nqkoi kato General Pinochet ,po4vame ot tuka ...za vas samo nakazaniq i darveta ...

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Юли, 11:25

    Човече, тази сутрин си забравил хапчетата, изпий ги веднага.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 16 Юли, 12:04

    #2,Umno si kato Dr.LENIN. v tova selo istinata ne vi otarva zombirani plahove.skrii se v dupkata si ,4e sveta ne e pravec.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Юли, 13:08

    Kakuv e tozi pod vsi4ki novini komentira edin i su6t, to si li4i po napisanoto :roll: niama li koi da mu vidi Ip-to na tozi ili tazi

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Юли, 13:34

    Ako ti dam adres 6te doide6 li?znae6,li kolko selski tarikati sam posre6tal? Az sa6to sam hodil na gosti vlizane s vratite i pantite...

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Юли, 14:40

    С превъртел народ няма оправия, те и в лудницата вече ги връщат такива.

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Един от многото 19 Юли, 01:26

    Маанете ги тия оброци! Да помислим от сега как да бъде отбелязан 25 юли - рожденият ден на Кръстника бай Васил Златев!

    От кумеца си знам, че при кръстник с празни ръце не се ходи! Затова съм намислил да се представя пред байко с печена кокошчица и бяла погача.

    Пък като ме приеме на килимчето и му дам даровете си, ще го моля да ми определи някоя служба по София, поне като на Цаня Маринов Манаселския брус - хем да не се работи, хем да е престижна. Но и заплатата да е като Цаньовата - минимум 5 хиляди лева на месец. Аз и 2 хиляди съм склонен да остават за мен, разликата ще я нося на кака Краса Златевица, ако трябва! В пликче даже ще и ги слагам, да не се виждат много.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete