Петък, 19 Април 2024, 01:50

Православен храм издигат в минния Алма Матер с дарения и по „Българските добродетели“

16 Юни 2022, 16:15
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 958 5


Издигането на храмове в университети е благородно дело. Скоро сред ВУЗ-овете с параклис ще бъде и Минно-геоложкият университет "Св. Иван Рилски", който подготвя кадри за минната индустрия. В двора на университета бе направена първа копка в присъствието на учени, общественици и представители на бизнеса. Тържествен водосвет отслужи Негово Преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, който освети основния камък, капсула с послание до бъдещите поколения и икона на Св. Иван Рилски, дарена от проф. дтн инж. Цоло Вутов. Ректорът на МГУ проф. Ивайло Копрев благодари на изявени дарители за изграждане на малък православен храм в кампуса на университета, сред които са 8 дружества от Група ГЕОТЕХМИН – най-големия спомоществовател.
Проф. Ивайло Копрев отбеляза, че това е дълго обмисляно дело. По думите му преди близо 70 години техните предшественици са започнали самостоятелния път на Минно-геоложкия университет, като за този период той се е развил и утвърдил, а днес е един от четирите университета в Европа, специализирани в подготовката на кадри за минерално-суровинната индустрия. Обучени и реализирани са над 30 000 студента, като над 4500 от тях са работили или работят в различни точки по света, каза проф. Копрев. Той посочи, че Минно-геоложкия университет не е само място за образование, а е и духовно средище, където се стремят да възпитават и на чест, достойнство, честност и взаимопомощ. Ние сме общност, обединена от тези добродетели, каза Копрев и допълни, че с техните настоятели заедно показват, че има смисъл младите хора да учат и работят в нашата родина. Тук получават качествено образование и подготовка, основата на израстването им като високоплатени професионалисти в минерално-суровинната индустрия, отбеляза той. Ректорът благодари на изявени дарители за изграждане на малък православен храм в кампуса на университета

Освен основателите на програмата – Геотехмин, Елаците-Мед, Геострой и Геотрейдинг, дарители от Групата са и Геопроект, Експлозивпрогрес, Енергео и Трансремонстрой. Проф. дтн инж. Цоло Вутов, д-р инж. Иван Вутов, Доминик Хамерс, управители и изпълнителни директори от дружествата дарители уважиха събитието. Проф. Вутов, като член на настоятелството на университета, заедно с ректора проф. д-р инж. Ивайло Копрев и проф. дтн. инж. Николай Вълканов, председател на УС на БМГК и на настоятелството, лично участваха в първата копка.

На събитието бяха връчени дипломи на завършили ОНС „Доктор” и академични длъжности „Главен асистент”, „Доцент”, „Професор”.



Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (5) (1)
    1. добавен от: Анонимен 16 Юни, 17:23

    А за етрополе само прах

  • Отговори (0) (7)
    2. добавен от: Дойчин 17 Юни, 09:22

    За Етрополе много повече - училище, болница, пътища и още поне десетки дарения за институции, пенсионерски и спортни клубове.

    • (6) (2)
      1. добавен от: Анонимен 19 Юни, 13:28

      А знаете ли и бройката на онкоболните в града и децата с астма?

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 19 Юни, 19:49

    2.1, бихте ли ни казали бройката?

  • Отговори (2) (0)
    4. добавен от: Анонимен 20 Юни, 07:50

    Господата със светло сините врътовръзки, няма ли да дойдете да направите първо копка и в Етрополе?!? :roll: :roll: :?: :!:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (41)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete