Сряда, 24 Април 2024, 22:01

"Православието се проповядва в църквата, а не в палатки на центъра!", отец Борис (ВИДЕО)

26 Юни 2022, 01:35
(5) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3292 28


Вече 3-ти ден /от 24-ти юни, петък, до 26-ти юни, неделя/ в центъра на Ботевград, на площад „Освобождение“ е разположена огромна бяла шатра – пътуваща изложба под надслов „150 години „Славейков“ превод на Библията“. В шатрата ще прочетете библейски цитати за Вярата, Молитвата, Спасението, Страданието, Божият закон. Ще ви посрещне човек с благ вид и сладкодумно ще ви изнесе беседа за вярата в Бога. Ще ви подари книгата „150 години „Славейков“ превод на Библията“, но само при условие, че попълните анкетна карта и изслушате беседата. Това, което няма да ви кажат и ще ви спестят, е че „Богоугодната“ инициатива няма нищо общо с Българската православна църква. На въпрос на „Балканец“ откъде идва финансирането и кой стои зад организацията, въпросният човек, представящ се за пастор Трифон Трифонов заяви: „Българи в чужбина финансират тази инициатива, но ние работим съвместно с проф. Дуйчев от Софийския университет и с Министерство на културата. Обиколили сме над 50-60 града за две години – миналата и настоящата 2022 г.“.
След като се усъмнихме в уклончивите отговори и най-вече в липсата на ясно и категорично самоопределяне /не се идентифицират с православната вяра, но не се и представят с истинското си име/, справката ни показа, че организатор на религиозната проява е Църквата на адвентистите от седмия ден.
Ето какво пише за тях /секта, според Българската православна църква/, в сайта Pravoslavieto.com:
„Църквата на адвентистите от седмия ден е считана за особено фанатичен култ. По същество тя е християнска от протестантски тип. Възникнала е през втората половина на ХIХ в. в САЩ и признава единствено каноничната стойност на Библията. Малко от съвременниците ни знаят за нея повече от това, че привържениците й почитат съботите, а не неделите. Според последователите на култа всеки, който почита неделята, ще бъде убит от Бога. Църквата им е известна у нас като съботянска и е основана през 1891 г. Днес адвентистката църква работи в 209 страни с 46 740 църкви и 11 млн. последователи, които говорят на 310 езика. От тях само в САЩ са около 800 000. В нашата страна адвентистите са 7300 в 100 селища. Мнозина адвентисти твърдо вярват, че душата спи между смъртта и възкресението, и в последния ден слабите и грешните по-скоро ще изчезнат завинаги, отколкото да останат завинаги проклети. Често пъти тяхната проповед на ценностите им не е лишена от психологическа агресия. Срещу тях има доста сериозни обвинения, че, налагайки собствените си идеи и вярвания, често пъти са ставали причина за разбити семейства, развалени бракове или стари приятелства.“
Съботяните имат много отклонения от Православието. Бидейки с протестантски уклон нямат свещенство, а пастори. Устройват молитвени събрания, на които пеят. Не почитат Светия кръст, Св. Богородица, светиите, иконите.
Потърсихме за коментар архиерейският наместник - отец Борис, който от нас научи за проявата. Ето какво заяви отецът в интервю за „Балканец“ по темата:
"Православието се проповядва в Църквата, а не в палатки на центъра!
Още в началото на Своята проповед, в Проповедта на планината, нашият Господ Иисус Христос насочва вниманието на вярващите към лъжепророците, които идват при тях в овчи кожи, но отвътре са вълци грабители. Всъщност, Христос е пророкувал, че с напредването на времената и увеличаването на беззаконието ще се увеличат и лъжепророците, а мнозина ще бъдат увлечени от техните заблуди.
Като имаме предвид тези неща, обръщаме внимание на вярващите в нашата църква, че не бива да се подвеждат по различни измамници и лъжепророци, които ги отклоняват от основната им цел – напредък в православната вяра и духовния живот."





Източник: balkanec.bg

Коментари (28)

  • Отговори (14) (16)
    1. добавен от: Анонимен 26 Юни, 02:53

    Ейййй как не мое да разделите кокала! Който както иска да се изповядва. Всеки е свободен да вярва в каквото иска, може да се кланя на който иска! Ам нали кинтите са важни, пък и хората са си платили тротоарно право, общината е разрешила. Къде е проблема??

    • (27) (7)
      1. добавен от: Анонимен 26 Юни, 03:02

      Ами утре и проститутките могат да си платят на общината тротоарно право и тя да разреши да стоят там. Е тука е проблема - че всеки като си плати може да прави каквото иска без значение за последиците.

  • Отговори (20) (4)
    2. добавен от: Анонимен 26 Юни, 07:24

    Нямат място тук!

    • (1) (4)
      1. добавен от: Анонимен 27 Юни, 18:24

      А защо да нямат,колибар селски. В България има свобода на вероизповеданията.

    • (0) (0)
      2. добавен от: Анонимен 29 Юни, 23:15

      Педерунгел, ще ти дам една свобода!

    • (0) (0)
      3. добавен от: Анонимен 13 Октомври, 21:52

      Сектанти !!!

  • Отговори (7) (7)
    3. добавен от: Анонимен 26 Юни, 09:05

    Гигантски проблем.

  • Отговори (23) (3)
    4. добавен от: Анонимен 26 Юни, 09:08

    Сектанти, винаги са проблем!

  • Отговори (16) (4)
    5. добавен от: Анонимен 26 Юни, 09:54

    Браво на Балканец, затова че доставихте достоверна информация.

  • Отговори (11) (1)
    6. добавен от: Анонимен 26 Юни, 10:25

    Религията е отрова!
    Мао Дзедун

  • Отговори (7) (7)
    7. добавен от: Анонимен 26 Юни, 11:20

    Е няма да е в палатки, че недай си боже пък някои вземе и остави пари в палатката вместо в църквата...... И после, няма нови камиони и ремаркета. Според мен трябва да бъде както е в полицията, човек които работи това да няма право на втора работа. А в църквата какво става, до обяд чете молитви след обяд управлява компания с 20 камиона.

    • (4) (3)
      1. добавен от: Анонимен 26 Юни, 19:36

      Управлявай и ти. Или да си поп е привилегия. Защо не си станал поп тогава?

    • (7) (0)
      2. добавен от: Анонимен 26 Юни, 21:11

      Не е привилегия да си поп, както не е привилегия и да си депутат. Те са там на тези позиции за да служат на народа, само че и двата вида се мислят за богоизбрани. Поп които се появява по телевизията с часовник за 20 хил. долара, депутат с кола за 500 хил лева. И после в палатките били сектанти, всеки има право на избор, да ходи и да си дарява парите където желае.

  • Отговори (10) (1)
    8. добавен от: Анонимен 26 Юни, 12:36

    Религиите са начин за дисциплиниране, контрол върху населението. От друга страна различните подразделения на християнството са на принципа разделяй и владей. В началните години на българската промяна за западна демокрация, доста агресивно ни атакуваха едни хора, облечени в черно, които проповядваха различни сектански християнски учения, особено "свидетели на Йехова", които пък са забранени в много държави. Както на "свидетели на Йехова", така и на "адвентистите от седмия ден" централните седалища са във Вашингтон, САЩ.

  • Отговори (6) (3)
    9. добавен от: Анонимен 26 Юни, 12:58

    С една корекция към коментара под номер 8 _ централното седалище на църквата на "адвентистите на седмия ден" е също в САЩ, но във Вашингтон.

  • Отговори (3) (4)
    10. добавен от: Анонимен 26 Юни, 13:02

    Всъщност корекцията към коментара номер 8 е относно Дружеството на "свидетели на Йехова", което се намира в Ню Йорк, пак в САЩ.

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 27 Юни, 18:27

      А ми ,като не знаеш и не правиш разлика, не се прави на отворко. С този Интернет, всеки тъпак, вече се смята за умен.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (182)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (123)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete