Петък, 3 Май 2024, 08:27

Празник в Драговищица!

10 Май 2023, 21:28
(0) (0)
Костинброд - Новини
Прочетена: 323 0


На 9 май в село Драговищица се отбелязват три празника - Съборът на селото и църковният празник на Св. Николай Мирликийски Чудотворец, Денят на Европа и Ден на Победата!

Празникът в село Драговищица започна с литийно шествие до храм “Св. Николай Мирликийски” и поднасяне на венци пред мемориалния комплекс, посветен на загиналите във войните за Национално освобождение и обединение на България.

В литийното шествие се включиха ТШ „ЕмиДенс“ и МШ „Омая“ при НЧ “Георги С. Раковски -1928” , кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов, кметът на село Драговищица, г-жа Албена Виденова, Председателят на ОбС-Костинброд, д-р Атанас Тенев, зам.-кметът г-н Александър Ненов, общински съветници г-н Иван Иванов, г-жа Анна Радовска и г-жа Камелия Велкова, директорите на НУ „Отец Паисий“, г-жа Юлияна Лозанова и на ДГ „Детелина“,г-жа Румяна Аврамова, секретарят на читалището г-жа Диана Михайлова и жители на селото.

Храмът „Св. Николай Мирлийски“ е обявена за паметник на културата от ІІ група с изключителна художествена стойност и е изключително ценен от драговищенци.

Водено от Йеромонах Леонтий шествието пренесе иконата на Св. Николай Мирликийски Чудотворец до центъра на селото пред мемориалния паметник! Там се отслужи литургия и се освети новопоставената икона на светеца, закрилящ село Драговищица.

След това на паметника започна поднасянето на венци и цветя!

Венец от Община Костинброд поднесоха г-н Трайко Младенов- кмет на община Костинброд и г-н Александър Ненов-зам.-кмет на община Костинброд, венец от Общински съвет- Костинброд поднесоха д-р Атанас Тенев- председател на Общински съвет иг-н Иван Иванов- общински съветник,венец от кметство Драговищица бе положен от г-жа Албена Виденова – кмет на село Драговищица и венец от НЧ „Георги С. Раковски-1928“.

С песни и танци самодейците от читалището поздравиха жителите и гостите на празника!

Кметът на община Костинброд и кметът на село Драговищица поздравиха всички присъстващи, като им честитиха празниците.
„Ние, българите имаме утвърдено място в Европа. Ние сме колкото българи, толкова и европейци, но най-много сме православни християни. За това днес честваме с литийно шествие летния Никулден и почитаме Св. Николай Чудотворец. Като закрилник на село Драговищица!

Пожелавам Ви здраве и щастие. А от местната власт ние можем да обещаем инфраструктурни обекти. Започнахме да реализираме проект за водопроводна мрежа, обновихме детската градина и училището, реновирахме здравния дом и най-важното създадохме място за нашите съграждани и пенсионерски клуб „Извор“. Въпреки трудностите през годините тази година ще продължим да строим в селото, защото село Драговищица е едно от истинските, български, християнски села в общината и страната ни! „,заяви кметът на община Костинброд, г-н Трайко Младенов пред всички присъстващи на площада в село Драговищица.

По традиция празникът завърши с кръшно българско хоро!

Честит празник на село Драговищица!

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete