Четвъртък, 16 Май 2024, 20:22

Предлагат почти пълно затваряне на държавата от петък

23 Ноември 2020, 18:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3789 36


Целта е мерките да останат до Коледа

Затваряне на училища, търговски обекти, забрана на екскурзиите и тържествата са част от сериозните мерки, които здравният министър Костадин Ангелов предлага на правителството.

Предложената начална дата за рестрикциите е 27 ноември – този петък.
Ако бъдат приети, те ще включват затваряне на всички нехранителни магазини, включително тези в моловете. Ще работят само аптеки, дрогерии, банки, пощи, застрахователи, доставчици на платежни услуги. Затварят и всички кафенета, ресторанти, заведения за бързо хранене, барове, игрални зали и дискотеки. Ще се изпълняват само поръчки за вкъщи.

Спират се и спортните прояви, а всички ученици и студенти ще останат по домовете си за занятия в онлайн форма.

Забраняват се частните тържества, вътрешните и външните екскурзии, но няма да има ограничения на обществения транспорт. Здравният министър подчерта, че КПП-та няма да се появяват на изходите на българските градове. По думите му мярката се е доказала като неефективна при дифузно разпространение. „Не налагаме локдаун, вярваме, че заедно ще го наложим“, подчерта Ангелов.

Целта е мерките да останат до празниците и да последва облекчаване за Коледа. Здравният министър обясни, че първите резултати могат да дойдат в рамките на 8 дни, но категорично ще може да се види ефектът след 21.

„Дори да се страхуваме за доходите си, сме длъжни да направим това усилие, за да запазим хиляди наши сънародници. Само живи и здрави хора могат да вдигнат една държава. Няколко седмици дисциплина ще са равни на хиляди спасени животи“, заяви още Ангелов.

Колко тежка е ситуацията

В началото на брифинга главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев и директорите на водещите болници у нас изнесоха данни за развитието на епидемичната обстановка.

Заболеваемостта у нас се е увеличила със 102,7% на седмична база, вече има три области с по над 1000 болни на 100 000 жители – Габрово, Кюстендил и София-град.

5950 пациенти са в болници със средно тежка и тежка форма на COVID-19, 408 души са в реанимации. Над 2000 медици в момента са болни. Беше отправен и апел към петокурсници от медицинските специалности и към стажант-лекарите да помагат в COVID отделенията като доброволци.



Източник: btvnovinite.bg

Коментари (36)

  • Отговори (14) (18)
    1. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 18:43

    Хахаха,поредните малоумни мерки!Затварят училища и градини,заведения и магазини но фирмите с по 1000-2000-3000 човека ще продължават да бачкат!Застрахователите защо също ще работят??Аман от олигофрени в управлението на бивлата държава България!

    • (17) (5)
      1. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 18:59

      Голям разбирач си, няма що!

    • (7) (8)
      2. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 20:29

      Ми прав е бе кретен!

  • Отговори (28) (5)
    2. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 19:00

    Даже закъсняха

  • Отговори (10) (5)
    3. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 20:12

    А автосервизите, за ремонти и смяна на гуми, железарските магазини, бензиностанциите ще работят ли или 3 месеца всички ще си стоим в къщи без заплати.

  • Отговори (2) (7)
    4. добавен от: Това,МАНГЪРОВ го каза преди 2 месеца,че ще има ЗАТВАРЯНЕ!Грип има и той е по силен,КОРОНА е фалш и и... 23 Ноември, 20:13

    О

  • Отговори (4) (10)
    5. добавен от: Истината 23 Ноември, 20:20

    Това,МАНГЪРОВ го каза преди 2месеца, че ще има ЗАТВАРЯНЕ,Бойко направо да казва от кога!ГРИП ИМА И ТОЙ Е ПО СИЛЕН,корона е фалш и измама,пръскат ни с химикали от самолети по план на,Европа! УМИШЛЕНО се убиват хора по план!

    • (7) (1)
      1. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 07:45

      Възможно е нещо за оглупяване да са напръскали така като гледам.

  • Отговори (5) (5)
    6. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 20:52

    Автосервизите бачкат кво и пречи ковид на тях а и те са часни всички така че когато си изкат работят.

  • Отговори (11) (8)
    7. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 20:54

    И като затворят магазините и заведенията, кой ще плати наемите на наемодателите..., които си чакат 1-во число и не ги интересува нищо!? Като не работят, как да изкарат пари за наем, за заплати и осигуровки. Тези въпроси не се обсъждат! А децата?! Кой ще ти гледа вкъщи?! Дете до 12 г. не можеш да го оставиш само, нямаш отпуск от март-април, болничен само за карантина... И кво праим?! Някой да обясни! Животът на хората е най-важен - да, но държавата трябва да обезпечи всички тези браншове!

    • (15) (4)
      1. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 21:35

      "И кво праим?!" След 6 години 12-годишното дете ще стане пълнолетно и ако имаше казарма........."кво праим?"
      Само вие имате деца, ние деца не сме гледали. На 6 години стоеше цял следобяд само дете първокласник, защото и двамата родители бяхме на работа. А пандемия нямаше тогава.
      Ще работиш, какво ще правиш! Детето ще си се гледа и само. А, дай му възможност да диша. Да се учи на самостоятелност и отговорност.

    • (0) (3)
      2. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 21:51

      Don't let them close everything and then there is no one to pay

    • (1) (8)
      3. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 06:35

      Законът за закрила на детето забранява деца до 12 години да бъдат оставяни без надзор, сами вкъщи - това се има предвид!

    • (11) (1)
      4. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 06:48

      Лятото все едно не ги оставяте сами. Я стига, гледате закона само когато ви изнася. Всички си оставяте децата сами. Мрънкането е важно

  • Отговори (2) (5)
    8. добавен от: Маруся Колева 23 Ноември, 22:25

    Малоумници, като спрът работищите ще мрете и от глат. Битовите нужди и ДДС спряно ли е да плащате, а? Някой политик от тях умрял има ли, а????

    • (9) (1)
      1. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 23:04

      Името хубаво, а човекът неграмотен.

  • Отговори (6) (2)
    9. добавен от: Анонимен 23 Ноември, 23:04

    Всичко да се затвори!!!!

  • Отговори (11) (1)
    10. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 01:11

    Браво! Най- накрая адекватно решение!

    • (4) (10)
      1. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 06:37

      И кое му е адекватното?Кой ще плати храната и сметките на хората които ще останат без работа?Като затворят детските градини кой ще гледа дечицата,ако все пак и двамат родители продължават да работят?Вземи портрета на Бойко и Генерала,слагай ги под възглавницата да те пазят от вируса и млъквай,че само ставаш за смях

    • (13) (2)
      2. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 07:02

      Като нямате мозък и не разбрахте, че да носите маски е по- лесно отколкото до си стоите вкъщи сега ще го разберете и ще се молите да носите маски, но да сте на работа. И стига вече с тия родители, аман, само вие сте родители. В тази ситуация е пълно с "родители", които не са на работа, но въпреки това децата им са в детската с масата естествено (първи са в детската и последни ги взимат точно такива). Жалко за децата с такива "родители". И не си мислете, че при децата няма проблем с вируса. Има вече доста деца с пневмония и коронавирус. Мислете първо за децата си. Все пак се надяваме, че това ще е временно. А аз дали ще спя с портрета на Генерала това нищо няма да промени. Трябва всеки да помогне по някакъв начин в тази ситуация, а не да си гледа собствения г*з.

    • (10) (2)
      3. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 07:34

      Ти ще си ги платиш, кой ще ти плаща храната и сметките? А, дано да си разбрала, че вече 9 месеца сме в пандемия и такова състояние е като състояние на война. Вземат се мерки, не се харчат парите като за последно, оставят се пари в домашната каса за "черни дни". Това го знае всеки нормален човек в семейството и то в нормално време.
      На теб ти се иска друго. Сядай си вкъщи, пий, яж и си лежи, а правителството ще ти дава готови пари.

    • (5) (0)
      4. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 12:33

      Ех, какво ли си викат някои, да има как детската и училището да работят и в събота, и в неделя, Па ако може и там да спят

    • (6) (0)
      5. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 14:20

      Повечето съвременни родители бягат от децата
      Нито могат да ги възпитават, нито да ги гледат, нито да им помагат в ученето. Познавам доста такива, за които стоенето с децата е "смъртна присъда"

    • (4) (0)
      6. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 15:35

      Именно за това говоря, а като си виждат децата само вечер преди лягане много им се радват и ги обичат. То любов, то чудо

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete