Неделя, 8 Септември 2024, 04:07

Председатели на Общински съвети подготвят законодателни предложения за местните власти

4 Юли, 07:38
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 709 1


Председатели на Общински съвети от цялата страна подготвят конкретни законодателни промени, които ще бъдат внесени в парламентарните комисии веднага след тяхното сформиране. Това беше съобщено на заседание на Управителния съвет и Контролния съвет на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България (НАПОС-РБ), проведено на 2 юли в Арбанаси.

На заседанието бяха обсъдени инициативи за промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА) и други закони, касаещи местните власти. Председателят на НАПОС-РБ и председател на Общински съвет - Велико Търново, Венцислав Спирдонов, обяви, че сдружението вече обединява 206 членове. Бяха приети двама нови членове: Вилимир Александров, председател на Общински съвет - Симитли, и Иван Тинков, председател на Общински съвет - Брезник.

Избран бе трети заместник-председател на организацията. Присъстващите единодушно подкрепиха номинацията на Илиян Маринов, председател на Общински съвет - Стражица. Другите двама заместник-председатели са Сейфи Мехмедали, председател на Общински съвет - Джебел, и Атанас Телчаров, председател на Общински съвет - Садово. Илиян Маринов, който има икономическо и юридическо образование, от години се занимава с обществена дейност и е работил с петима кметове.

"Много е важно да сме единни и да работим в интерес на гражданите, като спазваме принципите на местното самоуправление. НАПОС-РБ винаги е отстоявала интересите на общинските съвети в страната", коментира Илиян Маринов. Обсъдено беше и създаването на регионални клонове на НАПОС-РБ съгласно чл. 2, ал. 3 от устава на асоциацията.

Венцислав Спирдонов информира, че инициативата за провеждане на срещи с представителите на общински съвети по региони ще продължи, като на тези срещи ще се обсъждат конкретни казуси, свързани с местната власт. "Не трябва да се забравя, че общинските съвети са местните омбудсмани, защото са най-близо до гражданите," подчерта Спирдонов. НАПОС-РБ, заедно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), е поканена да участва в престижен форум на Конгреса на местните власти през септември.

Изпълнителният директор на асоциацията, инж. Дамян Дамяновски, представи данни за финансовото състояние на сдружението, като отчете, че то е стабилно, въпреки че финансирането идва единствено от членски внос. Бяха обсъдени и основните насоки за дейността на НАПОС-РБ, включително провеждане на тематични семинари и обучения, както и международни конференции.

"Предстои семинар с отделните звена на общинските съвети, както и обучение с експерти от Министерството на културата във връзка с казуси, свързани с културно-исторически обекти на територията на отделните общини", посочи Венцислав Спирдонов.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (1) (4)
    1. добавен от: Анонимен 4 Юли, 09:51

    Яко денги шо се краде изедници

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete