Неделя, 19 Май 2024, 05:15

Председателят на ОИК за изборния ден

27 Октомври 2015, 12:34
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4525 67


„Изборният кодекс е пълен с противоречия, непълноти  и пропуски. Вместо да има честни избори, се стигна до все повече проблеми в изборния ден”. Това каза адвокат Мария Колева като водеща по тазсутрешното предаване „Директно по правни въпроси” по телевизия СКАТ. Според нея изборите се опорочават предварително още със съставяне състава на секционните избирателни комисии. Друг сериозен проблем, за който тя съобщи в ефир е, че след приключване на изборния ден в Общинската избирателна комисия протоколите от СИК са пристигнали след 5 –часово закъснение, което говори за слаба организация от страна на общинската администрация. От друга страна много от  протоколите са попълнени некомпетентно.
 
 
Според Цеца Банкова, която е член на ОИК в Ботевград това  е факт, тъй като се допусна случайни лица с основно образование да попълват протоколите, които освен да броят бюлетини, не са компетентни з адруго. „Необходимо е членовете на СИК да имат необходимия образователен ценз”, препоръча тя. Адв. Зоя Багелейска, която е член на ОИК каза още, че протоколите, които са пристигнали от секциите, са били трудно разбираеми при обработката им. Тя препоръча от своя страна, че е необходимо било ЦИК да разпространи протоколи-чернова, които да се разучат предварително от председателите и членовете на секционните избирателни комиси, за да не се допускат грешки.
 
В Ботевград Изборния ден приключи в 20.00ч. Според адв. Колева общинската администрация не е направила нужната организация относно навременното пристигане на протоколите от 45-секции в общината. „Стигна се до там, че в селата са чакали 4-5- часа членове на СИК в съседни села, за да се занесат протоколите при нас в ОИК”, каза адв.Колева. Според нея ЦИК е закъсняла много с методическите указания, което било предпоставка за неясноти по време на изборния ден. Тя посочи, че е било необходимо да се даде нагледен пример. „Трябваше се покаже на хората в СИК как точка едно или две трябва да отговаря на точка 4 например”, обясни адв. Колева.
 
„В Ботевград общинската администрация обслужва в предизборната кампания изцяло един кандидат, което е дори престъпление, защото тя носи отговорност като съвкупност от длъжностни лица. Това доказва, че ние хората сме съучастници в престъпленията на властта. Същевременно хората се страхуват за работата си, което доказва страх от натиск. Вече стана ясно, че има „чадър” над Георгиев от Окръжна прокуратура”, каза авд. Колева.
 
„Ще попитам Мая Манолова, която е вносител на Изборния кодекс, как ще реагира тя след като за този кодекс се говори много отдавна, който да  е в полза на българския избирател. Искам да я попитам, след  като 25 години на демокрация са възпроизведени много избори, защо все още съществува такъв уродлив закон, който вместо да помага изборите да бъдат честни, те се опорочават”, заяви председателят на ОИК в Ботевград.
 
Адв. Марив Колева заяви е ефир, че ще поиска проверка от Сметната палата, какви пари са използвали кандидатите за кметове в изборите и спазили ли са закона.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (67)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Lol 27 Октомври, 12:56

    Някой от тульовците, какво ще сподели по темата ? Тръпна в очакване ... :roll:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:03

    Браво....

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:06

    Кой ако не е тайна направи обучението на членовете на СИК ?
    Кой ако не е тайна избра членовете на СИК ?

    Това не е ли задължение на ОИК ?

    Не се оправдавайте за бездействието си с Общинската администрация .

    Кой е длъжен да организира превоза на протоколите и бюлетините от СИК към ОИК ?

    Като си избирате неграмотници в СИК не ми се оплаквай .

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: ! 27 Октомври, 13:13

    Подправеният вот лъсна !

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: гост 27 Октомври, 13:15

    тя горката е в немилост защото простия и брат пак не е избран за кмет на Трудовец и сега всеки ще и е виновен и най вече един към когото питае определени чувства

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:15

    Истината е ,че местното ОИК е бездействало и не си е свършило навреме работата .

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:15

    Играеха си там на кой е по - велик адвокат и политик в ОИК и файда нула.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:17

    Брат и се кандидатира със заръка от ГЕРБ да цепи гласове това не го ли разбрахте

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:24

    "Според Цеца Банкова, която е член на ОИК в Ботевград това е факт, тъй като се допусна случайни лица с основно образование да попълват протоколите, които освен да броят бюлетини, не са компетентни з адруго. "

    Какво, по дяволите означава това????? :x :x :x :x

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 27 Октомври, 13:35

    КЪМ НОМЕР 9....КАКВО ОЗНАЧАВА ЛИ....ЧЕ БАЙ ГАНЬО ПРАВИ ИЗБОРИ....ТОВА ОЗНАЧАВА :x :x :x :x :x СО КРОТЦЕ, СО БЛАГО...И СО МАЛКО КЮТЕК....

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete