Неделя, 5 Май 2024, 22:56

Представен бе идейният проект за благоустрояване и трансформация на ЖК "Васил Левски"

9 Юни 2017, 20:23
(4) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2674 31


В 17ч. днес в зала 14 в общинска администрация Ботевград започна общественото обсъждане на идейния проект за благоустрояване и трансформиране на ЖК „Васил Левски”. Идейният проект за „Новия изток” бе представен от неговия съставител- арх. Мариела Андреевска. Сред присъстващите бяха кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов и директорът на дирекция „Сигурност и обществен ред” Деян Николов. Интерес към общественото обсъждане проявиха малко на брой жители на квартала.

„В рамките на месец май трябваше да бъде изготвен идеен проект, който да бъде подложен на обществено обсъждане. Надявах се на по-сериозна аудитория и заинтересованост у жителите на ЖК „Васил Левски”. Община Ботевград е ангажирала арх. Андреевска да предложи идеен проект за благоустройство на Новия изток, във връзка с намерението на община Ботевград междублоковите пространство да се използват по адекватно и във връзка с редица проблеми свързани с паркиране, места за игра, места за отдих и т.н.”, каза кметът в хода на дискусията. Той обясни, че ще има определен срок, в който ще могат да постъпват писмени предложения за изменения и коригиране на идейния проект, а на базата на идейния проект ще бъде възложено изготвянето на технически проект, който ще бъде основата за реално извършване на преустройство и благоустрояване на квартала.

Арх. Андреевска обясни, че мнението на хората е от особено важно значение. По този повод жителите на ЖК „Васил Левски” имаха възможност да гласуват в анкета, изготвена от арх. Андреевска, която с радост заяви, че 177 човека са използвали предоставената възможност и са изразили своето мнение. Анкетата е анонимна, а целта е да бъдат чути мнения и препоръки на гражданите по поставените въпроси. „Желанието ни е анкетата да достигне до възможно повече хора. Разчитаме на откровеното Ви и градивно участие в проучването. Колкото повече хора споделят своето виждане, толкова по-достоверни заключения ще можем да направим”, заяви арх. Мариела Андреевска. Тя поясни, че анкетата е насочена към жителите на квартала, но в нея могат да се включат и други граждани, които имат поглед и отношение по поставените въпроси.

В съдържанието на анкетата бяха включени 5 въпроса: 1) Как определяте идентичността на Изтока? 2) Имате ли усещане за общност в Изтока? 3) В каква степен изпитвате чувство за безопасност в квартала? 4) Как гледате на зеленчуковите градинки в Изтока и на отоплението с дърва? 5) Какви други препоръки имате за развитието на изтока?

В анкетата фигурираха отговори и препоръки. Публикуваме част от тях:

Поддръжка на тревните площи, засаждане на дръвчета, покриване на отворените шахти, контрол над бездомни и домашни кучета, изграждане на детски площадки, пръскане против кърлежи и комари, поставяне на пейки и кошчета за отпадъци, премахване на колите от тротоарите, по- добро улично осветление, да има постоянно полицейско присъствие, изграждане на детски площадки с люлки, пързалки, пясъчник и др., нови площадки, фитнес уреди, лостове, успоредки, да се намери начин за регулиране на движението около ресторант „Ти-Ви”, безопасни места за игра и спорт.

Арх. Андреевска представи обстойно, изготвения идеен проект.

Акцент в идейния проект е разработената схема на квартала за неговото превръщане в спокойно място, като преобладава парковата среда. Предвидени са висока растителност в източната страна , а в западната , където е Гробищният парк да се обособи зелена преграда, съвпадаща с неговата ограда, посочи арх. Андреевска. По думите й един от проблемите на града е организираният транспорт от производствените зони през малките улички на Ботевград.”Това е така, защото в момента няма как да се случи по друг начин”, посочи арх. Андреевска. По този повод в идейния проект е залегнала идеята да се обособи пръстен, който обикаля квартала, като за преминаването на тежкотоварните камиони да се осъществява с разрешение от общината. За движещите се с велосипеди ще има велоалея, водеща към Зелин.

Трансформацията на новия кв. „Изток” включва още изнасяне на спортното игрище от междублоковото пространство и обособяване на 3 зони за спорт, изнесени в покрайнините на квартала и покрай ул. „А.Атанасов”. За кратък престой на автомобили се предвиждат покрити със зеленина навеси, които ще бъдат неплатени. За постоянно паркиращите автомобили ще бъдат застроени друг тип навеси със соларни панели, които да минимизират разходите на общината за улично осветление. Общественият транспорт ще бъде организиран в източния широк път с две спирки. В момента спирката до чешмата се явява невралгична точка за движението, посочи арх. Андреевска. Предвиждат се също велостоянки, където спортуващите да оставят велосипедите си временно.

„Трансформацията на квартала е по подобие на реализирани проекти от градове в България, много от тях не са по-скъпи от това, което виждаме в момента”, подчерта архитектът.

Кметът на общината Иван Гавалюгов от своя страна посочи, че въпросното обществено обсъждане е първата презентация на идеите за благоустрояване на квартала, впоследствие те ще бъдат коригирани и ще бъде изготвен окончателен вариант на идейния проект.

След представяне на проекта бе дадена думата на граждани за въпроси и изказвания. Първият въпрос бе, че в проекта липсват зони за сметосъбиране. Арх. Мариела Андреевска отговори, че контейнерите ще бъдат изнесени в крайни точки и ще бъдат обособени на места с жив плет. В междублоковите площи ще бъдат предоставени малки съдове, които служители на ОП БКС ще изнасят ден преди сметосъбирането.
Поставен бе въпрос как ще бъде организирано влизането на пожарни автомобили и тежкотоварни строителни машини за извършване на ремонт. Отговорът бе,че това тепърва ще бъде обект на работа.

По повод на това, че арх. Андреевска обяви, че се проучва система за паркиране и транспорт в града, бе изразено мнение, че един от основните проблеми в квартала е прекомерното паркиране пред търговската част. Стана ясно, че решение на проблема е изграждането на локално платно. По думите на арх. Андреевска на семейство там се пада по един и половина автомобил. В едно от предложенията в анкетата бе посочено да се предвидят възможности собствениците на търговските обекти да паркират зад тях. Архитектът отговори, че е проучила това, но част от земята там е общинска, а останалата- не.

В залата постъпи въпрос с какви средства ще бъдат направени трансформациите на квартала. Арх.Андреевска обясни,че финансирането ще бъде по линия на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на околната среда и водите, на Държавен фонд „Земеделие”, а друга част от финансирането ще бъде от общинския бюджет. По отношение на спешните мерки, старта на проекта ще бъде началото на 2018 г, а за радикалните мерки в квартала, общината ще кандидатства с проекти, поради което ще отнеме минимум година и половина.

Общественото обсъждане продължи с представяне на идейния проект на арх. Весела Маркова за благоустрояване и трансформация на „Стария изток”.


Източник: balkanec.bg

Коментари (31)

  • Отговори (19) (17)
    1. добавен от: Анонимен 9 Юни, 20:28

    Трансформърите без образование е време да се махат! Циганските коне пак пасяха сутринта в центъра! :x

    • (2) (11)
      1. добавен от: Анонимен 10 Юни, 09:00

      Ами те пасяха и при учения Тульо.

  • Отговори (19) (5)
    2. добавен от: Анонимен 9 Юни, 21:02

    И пак цял ден няма вода! :x

    • (3) (17)
      1. добавен от: Анонимен 10 Юни, 09:02

      Е, и? Дванадесет години как живя и не се оплакваше? И тогава беше същото положение.

    • (14) (3)
      2. добавен от: Анонимен 10 Юни, 12:48

      Напротив, изобщо не беше същото! Тогава не се поддържаше смешно ниско налягане и имаше вода и по най-високите етажи, докато сега няма и на ниските! Отделно, че авариите бяха 10 пъти по-рядко и се отстраняваха 10 пъти по-бързо! :!:

    • (3) (13)
      3. добавен от: Анонимен 10 Юни, 14:00

      Точно така, не беше същото положение. Тогава стояхме по три дни без вода и се чудехме защо няма вода. Бог високо, цар далеко, никой не те осведомява за нищо. Вечер гледахме как се хвали самодържецът, ама при него сигурно винаги си е имало вода.
      Сега поне те осведомяват, че има авария, къде има авария и за колко часа ще бъде отстранена.
      За 12 години да не си помръднеш пръста да смениш поне една тръба, това на какво прилича? На безотговорност!

  • Отговори (16) (6)
    3. добавен от: Анонимен 9 Юни, 21:10

    "За движещите се с велосипеди ще има велоалея, водеща към Зелин. " :shock: :shock: :shock: Ми те ако не щат към Зелин? :uups:

    • (17) (7)
      1. добавен от: Анонимен 9 Юни, 21:10

      Ще има, ама през следващия мандат, демек - никога

    • (2) (11)
      2. добавен от: Анонимен 10 Юни, 09:05

      Като не щат за Зелин, да хващат за село, откъдето са дошли.

    • (6) (1)
      3. добавен от: Анонимен 11 Юни, 19:31

      Ама да не хванат тоягите и бой по тъпите ви и крадливи червени тикви? Вие от ГДБОП да не би да сте дошли от Манхатън?

    • (1) (3)
      4. добавен от: Анонимен 12 Юни, 00:22

      Не, ние сме от ОББО и сме дошли от Лунапарк.

  • Отговори (14) (2)
    4. добавен от: Анонимен 9 Юни, 21:26

    Снимки 2, 6 и 7 в клуба на пенсионера ли са правени?

  • Отговори (4) (15)
    5. добавен от: Анонимен 9 Юни, 21:41

    Г-н кмете, моля ви махнете петела от старческия дом.

    • (7) (7)
      1. добавен от: Анонимен 10 Юни, 09:06

      Какъв петел те гони пък тебе ?

    • (12) (1)
      2. добавен от: Анонимен 10 Юни, 12:48

      Гони го смок с дисаги

    • (13) (2)
      3. добавен от: Анонимен 10 Юни, 18:11

      По-добре петелът да махне кмета!

    • (1) (9)
      4. добавен от: Анонимен 11 Юни, 18:03

      Почна да изкукуригваш, №5/3.

    • (8) (1)
      5. добавен от: Анонимен 11 Юни, 18:15

      А ти си така по рождение. Да пази Господ!

    • (1) (1)
      6. добавен от: Анонимен 12 Юни, 00:28

      Да, така съм си по рождение, защото ме пази гОсББОд.

  • Отговори (20) (0)
    6. добавен от: Анонимен 9 Юни, 22:30

    Направете площадки за децата в квартала, че няма нито една , а толкова много деца има

  • Отговори (0) (13)
    7. добавен от: КухАр к 10 Юни, 08:20

    Какво ти пречи петел?????

  • Отговори (1) (11)
    8. добавен от: Кух 10 Юни, 08:21

    Все нещо ви пречи.аман

  • Отговори (8) (2)
    9. добавен от: Анонимен 11 Юни, 12:28

    Какво означава, че ще плащаме да паркираме пред блоковете си? В центъра все още хората паркират по улиците пред къщите си и затрудняват движението, въпреки наличието на гаражи в дворните си места! Ако ще се заплаща паркомясто в жк "Васил Левски", нека бъде за тези които имат над един автомобил на домакинство! Факт е, че вече не можем да се поберем! И защо ще затворят улица "Адриян Атанасов" за коли, тоест удобната връзка със стария Изток ще бъде затворена отново! нека има велоалея - прекрасно предложение, но изцяло затворена заавтомобили ... Нужно ли е? И ако информация, споделете я - Общината ще качи ли в интернет пространството проектите, за да бъдат видяни и от хората, които не успяха да отидат на обсъждането?

    • (9) (1)
      1. добавен от: Анонимен 11 Юни, 18:17

      ОЗНАЧАВА, ЧЕ СТЕ ГЛАСУВАЛИ ЗА ПРОМЯНА НА 1 НОЕМВРИ 2015. :twisted:

    • (1) (2)
      2. добавен от: Анонимен 12 Юни, 00:31

      На 1 ноември 2015 година дойде Ботевградската революция!

    • (1) (1)
      3. добавен от: Анонимен 12 Юни, 12:14

      Прав си. Само че революциите на комунистите винаги завършват с крах! И тази няма да е изключение!

    • (1) (0)
      4. добавен от: Анонимен 13 Юни, 10:19

      Борбата на комунистическите тухли четворки е едно и борбата на гражданите на Ботевград за благоденствие на града друго. Различавай ги тези неща.

  • Отговори (2) (8)
    10. добавен от: Анонимен 11 Юни, 13:43

    Да,ама около центъра ни пишат актове,а в селския Изток -не,нали?

    • (7) (0)
      1. добавен от: Анонимен 11 Юни, 19:33

      Ми паркирай (се) в Изтока, като толкова си се замечтал за Оня свят! :idea:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete