Сряда, 15 Май 2024, 08:42

Представиха проектите за изграждане на хотел и тренировъчна зала при "Арена Ботевград"

6 Юни 2017, 20:59
(3) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3262 13


Обществено обсъждане на проектите, участвали в проведения конкурс за проект с предмет: „Конкурс за обемно-устройствено архитектурно решение за оформяне на публични пространства и идеен проект за хотел и тренировъчна зала към Многофункционална спортна зала „Арена Ботевград” гр. Ботевград”, се проведе днес в зала №14 в сградата на общинска администрация Ботевград. Дискусията бе с начален час 17ч. и продължи близо 2 часа. Сред присъстващите бяха: кметът на община Ботевград Иван Гавалюгов, който даде ход на разговора, главният архитект на общината Здравко Николов и директорът на ОП „Балкан” Михаил Михайлов.

Кметът на общината Иван Гавлюгов уточни, че целта на общественото обсъждане е всички участници в конкурса да могат да представят своите проекти пред по-широка аудитория и да отговорят на въпроси, касаещи техните колеги-участници и заинтересовани граждани.

Да представят своите проекти бяха дошли тримата участници, които са класирани на първите три места и ще преминат към следващия етап. „Тези трима участници ще бъдат поканени да направят съответните корекции в техните идейни проекти на базата, на което и на цената на проектиране, ще бъдат точкувани и ще бъде избран един от тях, с който ще бъде сключен договор за проектиране”, каза кметът Гавалюгов.

Тримата участници, заели първите три места бяха: арх. Богданов- фирма „Амфион” ЕООД, класирана на първо място със 72,18 точки, арх. Георгиева и арх. Христова – фирма „М-Синтез” ЕООД, класирана на второ място и арх. Весела Маркова, класирана на трето място. Останалите петима участници, които не са класирани на първите три места, също имаха възможност да представят своите проекти, но в залата не присъстваха техни представители.

Презентациите бяха представени по реда на класиране. Арх. Богданов, представител на фирма „Амфион” представи своя проект, като акцентира върху предимствата и засегна важни въпроси, касаещи фасадата, вътрешния интериор, строителната основа и др. особено важни елементи.
Ето и някои от акцентите върху които той наблегна: „Фасадата на нашия хотел е една препратка към вече съществуващата зала, като един неин детайл. Хотелските стаи са стандартни, има стълбища и асансьор. Предвидили сме и енергоефективни мерки. Наблягаме на липсата на тренировъчна зала, която да отговаря на европейски и международни стандарти. С този проект ще бъде попълнена тази липса. Избрахме да направим три отделни обема, които да допълват зала „Арена Ботевград”, за да си остане нейната доминираща функция. Основната функция на хотела е спортен хотел, макар че ние даваме възможност да се използва по още много други начини. Решихме, че басейнът може да бъде част от атракцията, която да представлява фоайето на един хотел. Присъствието на басейн в спортен хотел е от особено важно значение. Създадохме едно място за плажуващите, което е пред плувния басейн и би събрало 100 посетители. Той обясни каква са предимствата на проектираните от фирма „Амфион” ресторант, хотелска част, спа център, паркинг и др. „Предвиждаме направата на конферентен център и по този начин самият хотел да работи като конгресен. Има връзка с паркинга, който може да бъде използван за мероприятия на открито.Спа центърът е разделен на няколко зони- зона за мокри процедури, зона за масажи и тераса с изглед на юг”, допълни арх. Богданов.

Арх. Весела Маркова отправи питане към арх. Богданов, относно конструкцията на фоайето на хотела. Арх. Маркова пожела да научи как изглежда границата на ресторанта с откритите площи, както и какъв е капацитетът на местата в ресторанта на хотела. Арх. Маркова попита как ще се осъществява връзката между басейна и сауната и предвидена ли е направата на козирка на хотела.

Представителите на фирмата, класирана на второ място, арх. Георгиева и арх. Христова, също представиха своя проект. Според изготвения техен проект с предложеното обемно- пространствено решение се създава единен архитектурен ансамбъл между съществуващата спортна зала и новопроектирания комплекс. Всички сгради са ориентирани с лицата си към улиците, а вътрешното пространство между тях е с обслужваща функция и за противопожарни нужди. Предложеното застрояване дава възможност за богат архитектурен силует, в който всяка една от сградите се изявява със собствената си архитектурна форма. „Главните входове и основният достъп до новопроектирания комплекс са от изток и юг, чрез разположените в тези посоки улици, като така се осъществява и благоприятна връзка с бъдещия паркинг на комплекса”, каза арх. Георгиева. Гледката на хотелската част е към парка и планината на юг и спортна зала- на изток. Предвижда се общият брой на помещенията за настаняване на хотела да бъде 45 двойни стаи и 10 апартамента”, заяви арх. Георгиева. Новата част на комплекса заимства фасадни системи, използвани при изпълнението на зала „Арена Ботевград”.

Последна своя проект представи арх. Весела Маркова: „Имаме налице няколко сгради с различна функция, различни обеми и трябва да ги обединим по някакъв начин. Обикновено това става с едно площадно пространство, което е необходимо в един спортен комплекс. Като задача имаме и пред басейна да маркираме открити площи за плаж. Този басейн най-вероятно ще очаква посетителите на целия град, затова аз предвиждам голяма открита площ, която да бъде озеленена, подсигурена с детски площадки и всичко, което възложителят прецени, че е необходимо. Съобразих тази площ да бъде на юг. Най-близо до зала „Арена Ботевград” трябва да бъде тренировъчната зала и басейна. Разполагам двете помещения на две нива, едно върху друго, тъй като те сходни по обем и няма да има затруднения. Смятам да спестя площ, за да увелича площта, която е от юг”, каза арх. Маркова. Тя обясни какви са предимствата двете нива да бъдат разположени едно върху друго. В спортния комплекс ще има съблекални. Спа центъра е разположен на ниво 1-во и е свръзката между басейн и сауна. Искам да постигна разграничения между отделните функции в отделните зони на комплекса. Хотелът е разположен в северозападната част, така че да бъде с изложение север-юг, но в никакъв случай на запад, защото следобяд слънцето пече”, каза арх. Маркова. Тя изтъкна и други предимства и акценти, включени в проекта, касаещи ресторанта паркинга към комплекса и тренировъчната зала.

Кметът Гавалюгов обобщи резултатите от проведеното обсъждане: "Хубаво е, че имаме три различни концепции, които ни бяха представени днес. Всеки ще има възможност да актуализира до известна степен своите идейни проекти, съобразявайки се с конкретни изисквания на възложителя. В качеството си на възложител мога да кажа, че не сме предвидили да строим някакъв супер луксозен комплекс. По-скоро търси се функционалност, но това не означава, че е лишен от необходимия комфорт", заяви градоначалникът.


Източник: balkanec.bg

Коментари (13)

  • Отговори (6) (4)
    1. добавен от: Анонимен 6 Юни, 21:36

    пак питам ,а къде ще паркират посетителите на залата,а след това и на хотела ???????

    • (1) (2)
      1. добавен от: Анонимен 8 Юни, 12:23

      Недоразумението ще им построи синя зона :idea:

  • Отговори (5) (7)
    2. добавен от: Анонимен 6 Юни, 21:55

    Където намерят! Да спечелиш от паркинг в ботевград е все едно да продадеш хладилник на ескимос! Недоразуменията без образование са с балкански бизнес-нюх!

  • Отговори (6) (8)
    3. добавен от: Анонимен 6 Юни, 21:57

    Гледаме 60-годишни интериори от 60-те години на миналия век на снимките, ама правим нови хотели...

  • Отговори (7) (2)
    4. добавен от: Анонимен 6 Юни, 22:10

    Добре де, аз пак нещо не разбрах, а пари от къде?

  • Отговори (0) (3)
    5. добавен от: Анонимен 6 Юни, 22:29

    Работи се по него.

  • Отговори (7) (2)
    6. добавен от: Анонимен 6 Юни, 22:47

    Браво Ботевград!

  • Отговори (2) (4)
    7. добавен от: Анонимен 6 Юни, 22:53

    От глобички

  • Отговори (5) (0)
    8. добавен от: Анонимен 6 Юни, 23:52

    А бе, в Ботевград да не е валял дъждец?

  • Отговори (0) (1)
    9. добавен от: Иван 7 Юни, 08:24

    http://www.mediapool.bg/obshtina-botevgrad-v-martva-hvatka-mezhdu-noviya-i-stariya-kmet-news264828.html

  • Отговори (2) (6)
    10. добавен от: Анонимен 7 Юни, 11:28

    Недоразумението-кмет блокира работата на ОС,сега хотели тръгнал да строи.Изглежда хотела на центъра не смогва да побере туристите.

    • (5) (2)
      1. добавен от: Анонимен 7 Юни, 12:18

      Вече само черни туристи идват тъдява, отсядат в маалата и остават завинаги, щото никъде в света нема такова село без кучета!

    • (3) (3)
      2. добавен от: Анонимен 7 Юни, 20:35

      Какво ще ти строи това? Ако му размениш обувките няма да може да се обуе!
      Този, който строеше, вече не е кмет...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (240)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (136)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (50)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete