Петък, 17 Май 2024, 06:02

Представителна изява на ученици от ОУ "Васил Левски" се състоя в музея

21 Април 2017, 15:57
(1) (1)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2116 6


В Исторически музей Ботевград днес се състоя представителна изява на ученици от VI клас от група „Млад и древен Ботевград“ към ОУ „Васил Левски“ Ботевград. Ръководител на групата е г-жа Галина Божкова, преподавател по История. Освен шестокласниците, присъстваха ученици от IV, V, VII- ми клас. Сред присъстващите бе Отец Борис и директорът на ОУ „Васил Левски“ Евгения Иванова.

Днешната изява на група „Млад и древен Ботевград“ цели да запознае и да приобщи децата от ромски произход към обществения и културен живот. Чрез днешното образователно занимание учениците имаха възможност да научат какво трябва да бъде поведението на хората, когато посещават православния храм.
Директорът на музея г-жа Тодорка Коцева приветства присъстващите. Тя сподели, че старият иконостас от 1866 година от църквата „Свето Възнесение Господне“ е реставриран и вече се намира в музея, а църквата си има нов иконостас. „Авторка на един учебник е възхитена от този иконостас и пожела един от ангелите вестители да бъде изобразен на корицата на един учебник. Свързах се с Ловчанския митрополит Гавриил, за да разбера какво е неговото мнение. В отговор той сподели, че е горд и щастлив, че този красив иконостас ще стои между кориците на Вашите учебници“, каза г-жа Коцева.

Учениците изгледаха няколко компютърни разработки и филми, касаещи поведението на хората в Божия храм. Възпитаниците на ОУ „Васил Левски“ се запознаха с храмовете на територията на Ботевград и научиха поучителна притча за добрия самарянин, която съдържа важна поука.

Всички присъстващи получиха листовка, която изобразява Кръстното знамение и учи децата как да се прекръстват правилно. На хартията са изобразени трите пръста, които символизират Пресветата Троица: Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух. Чрез илюстрации са показани стъпките на правилното прекръстване (1 – В името на Отца – докосваме челото; 2. И Сина – докосваме долната част на гърдите, 3. И Светия – докосваме дясното рамо; 4. Дух – докосваме лявото рамо; 5 Амин- произнасяме тази дума която означава - да бъде така, отпускаме глава и скланяме глава).

Думата бе предоставена на Отец Борис, който отправи поучителни съвети към учениците „Материалните неща носят краткотрайно щастие, но с вярата в Бог и с добрите дела може да бъдем щастливи през целия ни живот. На тези, които ни правят лошо, не трябва да отвръщаме с лошо, а с добро, и тогава ще бъдем по-различни и по-добри“, каза Отец Борис.

След образователната изява, екскурзоводът на музея Десислава Иванова, показа на учениците стария олтар, след което те се отправиха към църквата "Свето Възнесение Господне", за да се запознаят отблизо с Божия храм.


Източник: balkanec.bg

Коментари (6)

  • Отговори (6) (1)
    1. добавен от: Анонимен 21 Април, 16:09

    Това е бъдещето на Ботевград!
    Тъжно...

  • Отговори (3) (3)
    2. добавен от: Анонимен 21 Април, 16:47

    Щом Тодора Коцева е там.... всичко се обезсмисля.

  • Отговори (0) (7)
    3. добавен от: Анонимен 21 Април, 17:13

    А ти къде си ,да не си светия дух?

  • Отговори (4) (0)
    4. добавен от: Анонимен 21 Април, 18:33

    Ама то няма нито едно беличко

    • (5) (2)
      1. добавен от: Анонимен 21 Април, 22:21

      Има едно, с ниско чело и без образование. Назначиха ви го да ви "управлява" от село правец.

  • Отговори (6) (2)
    5. добавен от: Анонимен 21 Април, 22:35

    Хората по цял свят плащат, за да се отърват от тези паразити, като плащат за екстрадирането им в катуните бълХария и рОмъния, ботевселяните плащат за развъждането им! :shock:

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete