Четвъртък, 18 Април 2024, 22:40

Предстои официално откриване на паметния знак „Аз съм българче“

27 Юли 2020, 15:35
(1) (0)
Своге - Новини
Прочетена: 959 1


Породилата се инициатива за поставяне на паметен знак в чест на делото на патриарха на българската литература Иван Вазов и творбите му, вдъхновени и писани из териториите на свогенска община, вече е факт. Официалното откриване на мемориала ще се извърши на 01.08.2020г. от 14:00ч. в местността „Ветрилова воденица“, с. Лесковдол, когато ще се проведе и превърналия се в традиционен поход и събор „По стъпките на Вазов“. Мероприятието се провежда за трета поредна година като организатори са Община Своге и сдружение „Обединени балкани“ с подкрепата на Велоклуб „Велокрация“.

Тазгодишното издание на „По стъпките на Вазов“ стартира с велопоход до „Ветрилова воденица“. Всички любители на колоезденето ще се съберат и ще потеглят заедно в 09:00ч. от центъра на град Своге. В 10:00ч. стартира пешеходния маратон от центъра на с. Лесковдол, в който участие ще вземат желаещите да преминат цялото трасе до местност „Могилата“ пеша. В 14:00ч. започва и церемонията по откриване на паметния знак с литургия за здраве и благоденствие. Следва празнична програма с участието на самодейни състави от общината. Специален гост- изпълнител ще е обичаният фолклорен певец Илия Луков, който ще изпее едни от най- хубавите български песни за всички присъстващи. Организаторите са подготвили много изненади, томбола и награди. По традиция точно в 22:00ч. небето над „Ветрилова воденица“ ще бъде осветено от светлините на тържествената заря.

Идеята за поставяне на паметен знак в чест делото на българския поет и писател Иван Вазов се заражда през недалечната 2016 година при провеждането на първото издание на превърналия се в емблематичен за община Своге фестивал „Празници на хляба“ идва от тогавашния член на журито и по- късно председател на сдружение „Обединени балкани“ д-р Андрей Маринков.

Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (2) (0)
    1. добавен от: Въпрос:Пунктове за изкупуване на диворастящи гъби 29 Юли, 11:41

    Къде в Искърското дефиле има пунктове за изкупуване на диворастящи гъби?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (168)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (121)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (40)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (49)
70% Complete