Неделя, 5 Май 2024, 04:21

Предстоящо: Празник на крепостта Боровец

25 Юни 2014, 11:38
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 1742 1


По традиция, вече за седма поредна година в края на месец юни ние провеждаме празник на крепостта Боровец. Тази година той ще бъде в събота на 28 юни 2014 г. в навечерието на Петровден. Каним всички граждани на Правец и съседните общини Ботевград и Етрополе, както и гости от близо и далеч да посетят и разгледат античната крепост Боровец. До обяд ние ще бъдем там и ще ви очакваме, за ви разходим из крепостта и да ви върнем назад във времето преди 2 и повече от 2000 години. След това по обяд сме на поляната при заслона на ловците – мястото е известно. Очакваме ви!

Археологическото проучване на антична крепост Боровец, разположена на едноименнен връх между селата Разлив и Правешка Лъкавица за седма поредна година вече започна. Ръководители на проучванията са проф. Румен Иванов от НАИМ при БАН, Татяна Борисова и Михаела Занева от Исторически музей-Правец. Вече трета седмица продължават проучванията, въпреки лошото време доскоро. В рамките на 12 работни дни довършихме проучването на една от сградите в ЮИ сектор, обозначена под номер 5, като окончателно изяснихме нейния план. Тя е запазена в субструкция (само в основите) и е изграденаот ломени и обработени камъни на калова спойка в добре личащи редове. Градежът е доста прецизен. Като фундамент от вътрешната и най-вече от външната страна на стените, служат дребни и средни камъни и трамбована пръст, някъде има и хоросан, вероятно взет при изграждането на крепостната стена. Продължава проучването и на още една сграда 6, намираща се в западна посока. Целта е окончателно да изясним ситуацията около нея, дали е двуделна или не. Още по на югозапад от нея вероятно ще бъдат разкрити още останки от сгради в близост до крепостната стена. Между находките се открояват желязна фибула от ІV в., железни предмети – брадва-топор, малка кирка, механизъм за заключване на врата, длето, желязна халка, бронзова монета и много красива бронзова закопчалка, вероятно за сандъче, оформена с две стилизирани глави на птица. Открити са брусове от камък и една каменна брадва или чук-брадва, добре огладена и излъскана вероятно от употреба. Тя може да се окаже много по-ранна находка. След консултации със специалисти ще уточним датировката.
В момента се изпълнява и проекта, включващ изграждане на туристическа алея, съоръжения и атракции към крепостта  Боровец. Две големи информационни табели, включващи фотоси, текст и възстановки ще представят археологическия обект. Въпреки липсата на средства и помощ, въпреки че обектът е изключително труден за проучване, крепостта постепенно разкрива своите тайни и се превръща в туристическа дестинация. Отчитаме засилен интерес. В близко бъдеще имаме намерение, на база на вече готов архитектурен проект за консервация и реставрация на крепостта, изработен от архитект Милена Каменова, да кандидатстваме по европейски програми за възстановяване на антична крепост Боровец. Тази крепост е едно богато наследство за община Правец и тя наистина може да се превърне в обект на културен туризъм. Като недвижима културна ценност с национално значение и важен обект от Старопланинската укрепителна система в Античността, тя все повече ще привлича посетители.
Разкопките продължават и вярваме, че ни очакват още много изненади.
                                                                                
Татяна Борисова, Директор на ИМ Правец и един от ръководителите на проучванията


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 25 Юни, 20:57

    И да им дадат по една ловна пушка и да гръмнат по някой дивеч.Да открият ловния сезон и на слука!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete