Събота, 4 Май 2024, 16:20

Преподаватели от СОУ "Хр. Ясенов" участваха в Научно-практическа сесия по руски език

18 Ноември 2014, 19:09
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1744 1


От 7 до 12 ноември 2014 година в Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия" се проведе Научно-практическата сесия за педагози и организатори на образованието на тема: "Научно-методически основи на преподаването на руски език в съвременното интеркултурно пространство с използване на технологиите на дистанционно обучение".
 
В инициативата се включиха над 280 български учители по руски език в детски градини и училища, университетски преподаватели по руски език, директори на училища и експерти от регионалните инспекторати по образованието. От СОУ „Христо Ясенов“ взеха участие преподавателите  Емилия Йончева и Цветана Спасова.
 
Според участниците новият формат на работа и актуалните теми ще допринесат за повишаване качеството на преподаването на руски език, който през учебната 2013/2014 година е изучаван от 128 177 ученици от I до XII клас в българските училища, и е на второ място след английски език в чуждоезиковото обучение.
 
Научно-практическата сесия се организира от Министерството на образованието и науката на Руската федерация и от Държавния институт по руски език "А.С. Пушкин" със съдействието на федералната агенция към Министерството на външните работи на Русия "Россътрудничество" и Министерството на образованието и науката на Република България.
 
В тържественото откриване на научно-практическата сесия взеха участие заместник-министърът на образованието и науката на Република България Ваня Кастрева, заместник-министърът на образованието и науката на Руската федерация Вениамин Каганов, Лариса Ефремова - заместник-ръководител на "Россътрудничество", Маргарита Русецкая – ректор на Държавния институт по руски език "А.С. Пушкин" и Янка Такева – председател на Синдиката на българските учители.
 
 Зам.-ръководителят на Россътрудничество - Лариса И. Ефремова представи актуални данни за броя на българите, които се обучават в Руската федерация на държавна стипендия, като каза, че броят им се е увеличил двойно, а през 2015 г. "Россътрудничество" ще отпусне 150 стипендии за България. От тях 17 са за аспиранти, 88 - за студенти, 30 - за допълнителна квалификация и 15 - за лятно училище. Зам.-министър Каганов направи предложение ежегодно други 20 български млади филолози-русисти да специализират в Русия. 
 
Маргарита Русецкая - ректор на Държавния институт по руски език "А.С. Пушкин" представи новия интернет портал www.pushkininstitute.ru, който дава възможност за изучаване на руски език онлайн. Тя покани педагозите да участват в разработването на български профил в портала, който да отговаря на спецификата на българската образователна система и програмата за чуждоезиково обучение.
 
По време на сесията се проведе работна среща между двамата заместник-министри, на която  бяха обсъдени възможностите и перспективите за бъдеща съвместна работа и сътрудничество в сферата на образованието, дискутираха се бъдещи планове за международно сътрудничество в областта на руския език и култура и на образованието като цяло.  Едно от перспективните предложения е създаването на Балкански център за развитие на руски език и образование на руски в България. 
Висока оценка в областта на образованието и културата беше дадена на партньора  на събитието - Санаторно-оздравителен комплекс «Камчия», който има дългогодишни традиции и опит в рамките на постоянно действащия проект "Училище на бъдещето". В рамките на този проект, в продължение на години, се организират обучения и квалификационни курсове за учители, прилагат се модерни образователни програми и иновационни технологии. Съвместно с Фонд "Русский мир" и "Россътрудничество" се провеждат международни научни конференции, насочени към усъвършенстване на методите на преподаване на руски език, руска литература и култура.


Източник: balkanec.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 18 Ноември, 21:26

    Браво комсомолци.Дерзайте .Сега може да идете и на Персин.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete