Понеделник, 29 Април 2024, 04:20

Пресконференция по реализацията на проект за разкриване на два Центъра за настаняване от семеен тип в Ботевград

27 Февруари 2015, 15:26
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2243 22


Пресконференция по схема за безвъзмездна финансова помощ: BG051РО001-5.2.12 “Да не изоставяме нито едно дете” - Компонент 2: Разкриване на социални услуги в общността се състоя днес в сградата на Община Ботевград. Пресконференцията води Петя Мишева- координатор на проекта по разкриване и функциониране на услугата Център за настаняване от семеен тип за деца, който бе с продължителност13 месеца.
Общата цел на проекта е реализиране на устойчив модел за деинституционализация на деца, настанени в специализирани институции чрез разкриване  на два ЦНСТ за деца в град Ботевград - Център за настаняване от семеен тип “Д-р Петко Иванов” и Център за настаняване от семеен тип “Д-р Иван Цветков”.
Петя Мишева очерта специфичните цели на проекта, които са: 
  
1.Функциониране на модел за качествена грижа, ориентирана към индивидуалните нужди на децата с увреждания и гарантираща им живот в среда, близка до семейната
 
2. Създаване на форма на социална услуга в общността, основана на професионална оценка на нуждите на всяко дете и анализ на ресурсите и възможностите на средата да защити в най-висока степен правата и интересите на децата.
 
Основната дейност преди въвеждане на децата с увреждания бе подбор и обучение на персонала, който е  нает в новоразкритата социална услуга през декември за работа с целевата група, като дейността се осъществява съгласно приложимите Наредби и Методики. В двете ЦНСТ-та е назначен  персонал от 25 лица: управител, детегледачи, социални работници, рехабилитатор, медицински сестри, психолог, хигиенисти, техническа поддръжка, домакин и двама консултанти. Всеки член на персонала  се  е запознал  предварително с децата.
Останалите дейности, пряко произтичащи от подготовката за преместване на децата и настаняване в новоразкритата услуга са свързани с изпълняване на подготвителни дейности преди настаняването на децата в двата ЦНСТ и преди реалното стартиране на социалната услуга. Тя е свързана с :
 1)Разкриване на нова форма на социална услуга, осигуряване на качество на живот, което гарантира пълноценното физическо, емоционално и познавателно развитие, както  и социално включване на всяко дете в естествената за него среда, чрез осигуряване на индивидуализирана грижа и подкрепа
 
2)Безопасно преместване на децата в новоразкритата социална услуга. Осигуряване на доказано необходими материали и консумативи за периода преди реалното предоставяне на услугата, но спомагащи за постигане на целите на проекта. Осигуряване качество на предоставяната социална услуга, постигане целите и задачите на схемата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.
 
Капацитетът на социалната услуга е 28  деца, настанени в две сгради, изградени със средства по ОП РР. Средствата, необходими за издръжка на дейността са разчетени на база на одобрената финансова рамка за единните стандарти през 2015г.
 
● През месец януари 2015г са проведени опознавателни срещи в ДДУИ «Св.Панталеймон», с.Видраре.
 
● От 01.02.2015г. е разкрита социалната услуга и поетапно са настанени 19 деца и младежи в двата центъра в гр.Ботевград.
 
Петя Мишева, координатор на проекта, съобщи, че ще бъде организиран Ден на отворените врати в двата центъра, като датата ще бъде обявена по-късно.

Източник: balkanec.bg

Коментари (22)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 15:51

    Гледам на директора му е много интересно и си играе на Candy Crush на телефона :)

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 18:47

    Тази може ли да говори?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 19:51

    Ха,ха,ха,смях в залата.От 4 месеца функционират,от 1 месец има деца в центровете,уж обучаваха персонал,а вече напускат и върви обява че търсят персонал.Тези които идват и разказват как добре е да бъдат децата в такива центрове,въобще запознати ли са за какво става въпрос,важното е да усвояваме пари и да слагаме в джобовете си.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 20:08

    Тая знае ли защо персонала напуска , защото получават по 300 лв заплата. Ще сигнализира ме когото трябва и ще извикам е Нова Телевизия.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 21:06

    Говорят че Маргаритка от шивашко образование е счетоводител по проекта с 500лева заплата, защото като пиар и е малко 1200 . Хайде давайте да плащаме данъци, за да обсипва с внимание кмета любимките си. И оная русата е включена за пари по проект. До кога ?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 21:27

    Представяте ли си как се работи с такива деца. Нормален човек му е много трудно да преживява гледката. Ако наистина заплатите на персонала е 300 лв е много жалко и обидно . Извикайте репортерите на Нова

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 21:31

    Там няма да остане персонал с тези заплати .Може ли някой да даде координати на ръководителите на този проект за да сигнализира ме за кощунството

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 21:35

    И аз съм възмутен а , моля опозицията да се запознаят и с този казус. Дали и там има отклоняване на средства. Лекарства за децата и пари за персонала - няма

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 21:36

    Манолов ми тази мивка какво прави до теб.Е тази ще ти изяде главата

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 27 Февруари, 21:37

    За бай Манол пбаче има, фризерчето му е пуълно с водка

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete