Неделя, 5 Май 2024, 19:05

През 80-те в Ботевград е имало по 300 сватби годишно, сега – едва 100

22 Юли 2015, 09:52
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4244 15


37 е броят на бракосъчетанията на младоженците от Ботевград от началото на 2015 година. Също толкова двойки са се венчали за периода миналата година. В селата на общината прави впечатление, че младите хора нямат практиката да се женят. Само четири двойки са се оженили в Трудовец за първото шестмесечие. Около 100 са сватбите годишно. Средната възраст при сключване на първи брак днес е 28г за мъжете и 25г за жените, съобщи Цветанка Арбова, управител на Общинско предприятие „Обредни дейности”.

„В днешно време бракът е осмислен. Младите хора искат първо да изградят професия, да постигнат някаква сигурност и едва тогава пристъпват към тази сериозна крачка в живота си”, заяви Арбова. По думите й в миналото момичетата са сключвали брак веднага след завършване на средно образование (18г). Момчетата  пък след отбиване на военната си служба (22г). Статистиката в страната показва, че средната продължителност на брака е 15 години. По 10 сватби в селата  е имало преди 30 години. От справка в регистъра на ГРАО в Община Ботевград става ясно, че през 80-те години на миналия век нашите майки и бащи са пристъпвали към олтара с много по-голяма увереност и желание да скрепят връзката си в законен брак.
Триста сватби годишно за Ботевград е било нещо нормално. Например през не толкова далечната 1986 година са се осмелили да кажат „да” 229 двойки. В селата пък кандидатите да се обвържат завинаги с половинката си са били 10.  

Ще се намеси ли държавата...? Нежеланието на младите хора да сключват граждански брак обаче не им пречи да създават потомство. Държавата е тръгнала да търси регулаторни механизми в узаконяването на семействата в България. Едно от тях е новият законопроект в допълнение на Закона за семейни помощи за деца, който трябваше да влезе в сила от 1 юли 2015г. Наша справка в ТД ”Социални грижи” показа, че той все още не е приет. След приемането му обаче се очаква бум на сключените бракове, особено сред ромското население. На този етап обаче такава тенденция няма, съобщиха от ОП ”Обредни дейности” Ботевград.

Източник: В-к "Балканец"

Коментари (15)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Galq 22 Юли, 10:40

    Браво, публикували сте най-хубавата двойка :D :shock: :P :uups: :wink:

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 22 Юли, 10:55

    ba средно брака е по 15 години реклама и безмислена статия

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Юли, 11:02

    Mi kak shte se jenqt horata kato braka v ritualnata e 100lv i v curkvata 200, nqmat pari horata :D

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Юли, 12:10

    Женете се като ви е толкова акъла :lol: :lol: :lol:

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: RRRR 22 Юли, 12:21

    ovce

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Юли, 12:33

    Тази пишман булка нее ли на онзи изхвърленият от системата на МВР.некадърмик Пламен от Скравена сестра му.

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 22 Юли, 13:56

    Номер 8 като не познаваш двойката не снимката не коментирай-те нямат нищо общо със Скравена.Точно тази двойка беше първата двойка -която сключиха открит брак на Ротондата и създадоха традиция на Обредният дом да има законни изнесени бракове.И на въпроса на статията да отговоря-как може да накараме младите двойки да сключват брак???Когато вкарат европейският данъчен закон-така наречен ергенски данък-тогава всички двойки ще предпочетат да сключат брак.Сключването на брак не е да се правят големи и пищтни тържества-сключването на брак е отговорност към семейството-та макар и сключен в тесен семеен кръг.Този закон ще накара родителите да поемат отговорност към създалите от тях деца-а не както сега-живеят заедно две три години-имат по едно двете и си хващат пътя.Кой страда от всичко това-децата!!!Тази криворазбрана демокрация в държавата ни от младите хора-до там я докара-да гледат от запада и да живеят по български!!!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 22 Юли, 14:45

    #7 знаеш ли че европ. закони се спазват стриктно ане като в изгубващата се България .Затова щеги стигнем другите страни. ама след може би много ммого векове

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: анонимен 22 Юли, 17:16

    Прав/а е номер 7. Само че от поколение на поколение младежите стават все по-неотговорни, по-разпуснати, без морал. За какво узаконяване на отношенията да говорим? :(

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 22 Юли, 18:56

    Този ергенски дaнaк го имaше по времето Живков

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete