Петък, 29 Март 2024, 09:27

Президентът Радев проведе консултации с представители на ПГ на „Демократична България“

15 Юли 2022, 20:13
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 245 0


Румен Радев: България се нуждае от работещ парламент в кризата

Необходимо е да има работещ парламент, за да може България по-лесно да премине през кризите и по-бързо да очертае стратегически хоризонт, така че да не допуснем изоставане на страната и оставането й в периферията на Европа. Това заяви президентът Румен Радев в началото на срещата си с представителите на „Демократична България“ на „Дондуков“ 2.

Държавният глава провежда консултации с политическите сили в парламента преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство. В разговора участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът изтъкна необходимостта от успешна формула за решаване на най-важната за страната криза – политическата, за да могат да се решат пълноценно всички останали кризи.

Пред представителите на парламентарната група държавният глава подчерта, че като активен участник в управлението, „Демократична България“ трябва да си дава сметка не само за моментното измерение на кризите, но и за тяхното развитие през месеците напред. Румен Радев открои липсата на дългосрочни договори за доставка на природен газ за страната ни, забавянето на емисиите за теглене на дълг, както е предвидено в бюджета и при перспективата за растящи лихви, невъзможността да се поддържа транспортната мрежа на страната, липсата на подготвени законопроекти, които да бъдат внесени в парламента, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, „буксуване“ на правосъдната реформа и модернизацията на въоръжените сили.
От името на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов посочи готовността на политическата сила да положи усилия за формирането на правителство в рамките на третия мандат. Той коментира, че ако не бъде започнат диалог за излъчване на управление в настоящия парламент, рискуваме да се окажем фатално неподготвени за кризите, пред които страната е изправена. По думите му третият мандат е възможност за възстановяване на фокуса върху приоритетите и това, което хората очакват да бъде свършено.
Относно формулата, на която „Демократична България“ ще разчита, Христо Иванов коментира, че предвиждат диалог с четирите формации, които са част от управляващата коалиция, но допълни, че има национални приоритети, за които трябва да се разговаря с целия парламент. Като такива посочи конституционните реформи и тежките решения, свързани с осигуряването на траен модел на енергийни доставки, който да е поносим икономически и да гарантира енергийната независимост на страната.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (2)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (105)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (110)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (31)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (36)
70% Complete