Събота, 27 Юли 2024, 07:34

Президентът връчи орден „Стара планина“ на проф. дтн инж. Цоло Вутов

10 Юни, 18:11
(1) (1)
Етрополе - Новини
Прочетена: 536 0


Най-високото държавно отличие бе присъдено за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната и изграждане на съвременните индустриални отношения.

Президентът Румен Радев връчи орден „Стара планина" първа степен на проф. дтн инж. Цоло Вутов.

Управителят на Геотехмин ООД е удостоен с най-високото държавно отличие на страната за изключителен принос и заслуги към икономическото развитие на страната и изграждане на съвременните индустриални отношения.

На церемонията бяха наградени представители на бизнеса и науката. В словото си президентът изтъкна, че в нелеките години на прехода има и българи, които са останали верни на своята визия и са вложили сили и енергия не в разрухата, а за развитието на България като модерна индустриална държава. „Днес техните предприятия осигуряват трудова заетост и възможност за развитие на хиляди наши сънародници. Със своите активи, мениджмънт, високи технологии, пазари и човешки капитал, те са национално богатство“, каза държавният глава и пожела на удостоените нови амбициозни цели в името на просперираща България.

Президентът каза, че предложението за наградата на проф. дтн инж. Вутов е направено от авторитетни организации и личности с високо обществено признание и е подкрепено от всички държавни институции. Неговата номинация бе направена от КРИБ и подкрепена от БТПП, НТС по МДГМ, ФНТС, БАН, Българска минно-геоложка камара, Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“, Химико-технологичен и металургичен университет, Национален Борд по туризъм и БЧК.

Сред мотивите са икономическият принос на дружествата от Група ГЕОТЕХМИН, създадените работни места и социалното въздействие на компаниите в региона на дейност. Сред големите постижения на проф. Вутов и ръководения от него екип са удължаването на жизнения цикъл на рудник „Елаците" с над 25 години и цялостното ефективно и устойчиво управление на минния комплекс „Елаците-Мед“, както и изграждането на знакови проекти в инфраструктурата и околната среда на България – участъци от софийското метро, хвостохранилище „Бенковски-2“ и др.

Изследователският и инженерен принос на проф. дтн инж. Вутов го нарежда сред най-уважаваните минни специалисти в областта на открития добив на цветни метали. Той е автор и участва в над 195 научни и професионални доклади, научно-изследователски и научно-приложни проекти в областта на техниката и технологиите на открити рудници; приложението им в минното дело през целия жизнен цикъл на всички етапи от разработването на проекти. Участвал е в редица инженерни експертизи и минни проекти.

Многостранната ръководна роля и активна обществена дейност на проф. дтн инж. Цоло Вутов начело на НТС по минно дело, геология и металургия, участието му в ръководствата на бизнес организации, щедрата му благотворителната дейност, в това число подпомагането на благородните каузи на Българския червен кръст, са сред отбелязаните заслуги.

„За мен е чест да получа най-високото отличие в наградната система на България - каза проф. дтн инж. Вутов след удостояването му с ордена. Той допълни: - Зад всеки личен успех стоят и колективни усилия. Затова за мен е важно да подчертая приноса и да благодаря за партньорството и сътрудничеството на всички онези личности, организации, институции, с които сме работили заедно. Специално благодаря за съвместните усилия на нашите екипи, на нашите служители, на всички партньори, с които имаме общи каузи, които са от значение за благото на България. Съвсем не на последно място - благодаря на моето семейство, за тяхното разбиране и подкрепа през годините!“

На церемонията присъстваха д-р инж. Владимир Вутов и д-р инж. Иван Вутов – заместник-управители на Геотехмин ООД, които работят заедно с проф. дтн инж. Цоло Вутов в името на дългосрочното и устойчиво развитие на компаниите от Група ГЕОТЕХМИН.

Проф. Вутов вярва, че споделените усилия ще доведат до по-добро бъдеще на България!



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (169)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete