Събота, 27 Юли 2024, 02:49

„При добро сътрудничество между местната власт и бизнеса, районът процъфтява“ – инж. Владимир Александров, кмет на Етрополе (ВИДЕО)

7 Юни, 18:32
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 573 0


„Аз съм кмет на община Етрополе първи мандат. 20 години от живота си съм дал за минната индустрия и мисля, че съм допринесъл за развитието на едно от най-големите рудодобивни предприятия в България – „Елаците-Мед“. От 17 години водя активен социален и обществен живот и като общински съветник, и от 7 месеца като кмет на община Етрополе. В тези си качества зная какви са ползите от една добра комуникация между бизнеса и местната власт и какви са пропуснатите ползи за обществото от липсата на такава.“

Това заяви в стъпителното си слово инж. Владимир Александров, по време на 6-тия Европейски минен бизнес форум, който се проведе на 5 юни в София. Инж. Александров направи презентация в панела за влиянието на минната индустрия върху икономиката и регионите.

„Не е важно в общините да има много концесии, защото това не означава че те са най-богатите общини. В Ивайловград например има 24 концесии, в Мездра – 24 концесии, Столична община – 17 концесии.

В община Етрополе – разпределението на паричните средства от концесионната такса е следното – има около11 хил. жители, на глава от населението се падат около 703 лв., на година. Това са данни за периода 2020-2023 г. Още една минна община – Раднево – с население 17 хил. човека – 600 лв. на човек за една година, за същия период от концесионна такса; община Мездра – една от общините с най-много концесии - 24 концесии, финансовото разпределение – от 11 хил. човека /колкото са в община Етрополе/, разпределението е 341 лв. на година, на човек…

9 общини в България успяват да покрият местните си дейности изцяло със собствени приходи. Това е много важно, защото те не тежат на държавния бюджет.

Какъв е приносът за Етрополе и региона от „Елаците-Мед“? Доходите са едни от най-добрите. Работните места в „Елаците-Мед“ са около 2000 в Етрополе и в Мирково. Община Етрополе разполага с бюджет около 32 млн. лв. От тях – 15 млн. са от държавния бюджет и останалата част от приходите са от местни дейности – концесионни такси и местни данъци и такси, инвестиции. Тук не влизат дарителските програми.“

Кметът подчерта, че преди около 5 години стартира една програма „Българските добродетели“ на „Елаците-Мед“. По нея са направени ремонти на едно от най-големите училища в София област – СУ „Христо Ясенов“, със спортната школа на Христо Стоичков. Направен е и ремонт на плувния басейн, който дълго време не работеше. Басейнът е ремонтиран, открит и през месец февруари тази година там се проведе едно от най-големите регионални състезания по плуване. Басейнът се ползва безплатно от децата на Етрополе.

„Бях си поставил за цел да имаме паметник на Васил Левски в гр. Етрополе, чието изграждане също ще бъде финансирано по тази програма.

Със средства от нея се ремонтира 2 етаж на болницата, покривът бе подменен, медицинска апаратура бе закупена.

В сферата на екологията – на 4 юни за пореден път зарибихме реките в Етрополска община и всички речни водоеми с пъстърви – над 30 хил. пъстърви бяха пуснати. В р. Малки Искър има риба от над 15 г. и съм длъжен да го подчертая, защото дотогава нямаше. Това се дължи на факта, че минният бранш инвестира и групата ГЕОТЕХМИН инвестира в областта на екологията и управлението на отпадните води. В началото на годината разписахме и първа копка на трето пречиствателно стъпало. Като кмет на община Етрополе, мой приоритет е да имаме пречиствателна станция за питейни води и в момента я проектираме.

На нашата територия има и две сдружения, на служители на „Елаците-Мед“, от близо 2 години - „Клуб на миньора и минното дело“ и „Клуб спорт и здраве“. Чрез тях организирахме една инициатива: само срещу 3 600 лв. бяха прегледани всички ученици на територията на община Етрополе за гръбначни изкривявания и плоскостъпие, и диагностицирани за последващи действия и изследвания. Това са малко средства, но те са достигнали до всички жители на територията на община Етрополе. Всеки един родител води забързан начин на живот и не му остава време да обърне внимание на този проблем.

През миналата година организирахме едни от най-големите турнири за открити народни борби.

Всичко гореизброено дава тласък на района и на общината. Аз живея с управлението на община Етрополе и когато има разбирането на бизнеса, както и добро сътрудничество между бизнеса и местната власт, районът просперира“, обобщи инж. Александров.





Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (8)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (48)
70% Complete
Не (167)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (15)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (43)
70% Complete
Всички са маскари. (71)
70% Complete