Вторник, 23 Април 2024, 21:42

Прием само с диплома: Местата в университетите са повече от кандидат-студентите

7 Юни 2022, 21:20
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2485 3


Вече е достатъчна само диплома за средно образование и един ученик може да стане студент по специалности, за които доскоро се полагаха сериозни изпити. Приемът по дипломи гарантира на кандидат-студентите лесен достъп до университетите. Софийският университет обаче въвежда различни коефициенти на оценките от дипломите.

Не във всички специалности обаче ще се влиза с оценки от дипломата.

Тази година се завърнаха някои от кандидат-студентските изпити, това са изпитите по език – френски, немски, английски, както и се провеждат още по биология, физика, химия и математика, обясни Антонио Стоичков, председател на Студентски съвет към Софийски университет.

Бившият министър на образованието Сергей Игнатов, сега ректор на университет в Литва, не отхвърля приема с оценки от държавните зрелостни изпити.

„Дори в Германия има медицински университети, където освен мотивационно писмо няма изпит, може да си представите. Така че смятам, че това е нормалното, което трябва да въздъхнем и да го приемем“, смята проф. Сергей Игнатов.С изключение на правото, по всички други специалности във Великотърновския университет, ще може да се кандидатства с оценките от матурите.

Най- качествените се отсяваха някога, когато имаше селекция на входа. Сега такава няма. Сега е количество, а от нас се иска качество, което е практически невъзможно освен упорита работа с някои от студентите, които искат наистина да учат, а не да вземат дипломи, посочва проф. Христо Бонджолов, ректор на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.

Лесният прием осигурява достъп на повече студени отпреди пандемията .Сега няма подбор. Сега университетите са отворени да приемат колкото може повече. Просто са малко кандидат-студентите, добавя проф. Христо Бонджолов, цитиран от bTV.

Университетите не са много, но са малко кандидат-студентите. Преди е имало випуск от порядъка 100 000, сега нещата са слезли под 50.Университетите да търсят кандидати и извън границите на Европейския съюз, предлага проф. Игнатов.

Тъй като вие виждате, че броя на местата в университетите е по-голям от броя на завършващите, обяснява той.

Кандидат-студентската кампания започва след седмица.

Източник: novini.bg

Коментари (3)

  • Отговори (9) (0)
    1. добавен от: Анонимен 8 Юни, 06:54

    Не само диплома. И няколко хиляди лева. Що за образование дават висши училища, които, като фирмите за бързи кредити, дават бонус да се запишеш при тях? Пише ви го човек, завършил държавен университет, по специалност с 15.5 кандидата за едно място. Не станаха ли много "Маркетинг " и "Мениджмънт" специалистите. То няма места за толкова келнери.

  • Отговори (9) (1)
    2. добавен от: Ася 8 Юни, 14:53

    И дойде времето ,когато да се каже...Като знам как съм станал инженер - се страхувам да отида лекар..звучи банално,но наистина някога да бъдеш студент беше наистина голяма работа,защото се влизаше трудно и със знания...батака ни е голям и е навсякъде, никога няма да се оправим.Тежко и горко ни..

  • Отговори (3) (0)
    3. добавен от: Анонимен 8 Юни, 16:30

    Цирк.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (180)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (122)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (43)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (50)
70% Complete