Събота, 27 Април 2024, 06:41

Проект „Грижа в дома в община Драгоман“ ще осигурява подкрепа за възрастни хора и хора с увреждания

6 Декември 2022, 09:25
(0) (1)
Драгоман - Новини
Прочетена: 454 2


На 30.11.2022 г. Кметът на община Драгоман – Андрей Иванов, подписа административен договор № BG05SFPR002-2.001-0039-С01 с Министерство на труда и социалната политика с наименование BG05SFPR002-2.001-0039 „Грижа в дома в община Драгоман“, финансиран по процедура BG05SFPR002-2.001 „Грижа в дома“ от Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027.

Проектът ще се изпълнява в периода 01.12.2022г. - 01.01.2024 г. и е на обща стойност 335 176.09 лева включващо 234 623.26 лева средства от ЕСФ + и 100 552.83 лева национално съфинансиране.

Проектното предложение предвижда предприемане на мерки за социално приобщаване чрез подобряване на достъпа до интегрирани социални услуги, осигуряване на подходяща социална закрила и основни услуги за 61 нуждаещи се лица от община Драгоман. Планирано е обхванатите лица да имат достъп до интегрирани услуги, насочени към грижа в дома, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, психологическа подкрепа, предоставяне на здравна информация.

Целите на проекта са:
 Да се осигури подкрепа в домашна среда за лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа.
 Разширяване на възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, вкл. и в контекста на пандемични ситуации.
 Подобряване на равния и навременен достъп до качествени и устойчиви услуги, ориентирани към индивида грижи.
 Насърчаване на достъпа до социална закрила.
 Осигуряване на по-голяма прозрачност на подкрепата от ЕС, както и по-голяма информираност относно положителния ефект върху живота на хората, основните ценности на Съюза и хоризонталните принципи на политиката на сближаване.

Очакваните резултати от реализация на проекта са:
- Обхванати най-малко 61 потребители на интегрираните мобилни услуги.
- Подобряване на координацията и интеграцията на социалните услуги и осигуряване на равен достъп до социални и здравни услуги на хората от уязвимите групи.
- Осигуряване качество на мобилните интегрирани здравно-социални услуги и психологическа подкрепа, предоставяни по домовете на обхванатите лица.
- Индивидуализация на предлаганата подкрепа, по-точна оценка на потребностите и прилагане на мултидисциплинарен подход.
- Осигуряване на интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда за хора с увреждания, възрастни хора и хора в невъзможност за самообслужване и грижи, ориентирани към човека
- Прилагане на подход с висока степен на сътрудничество и комуникация между здравните, социалните професионалисти и специалистите от други сектори.
- Споделяне на информация между членовете на екипа, грижите за потребителите.
- Създаване на цялостен план за справяне с биологичните, здравословни, и социални нужди на потребителя.
- Предоставяне на интегрирани услуги, предвиждащи запазване достойнството и независимостта на потребителя и осъществявани при спазване на основните етични и морални принципи

Проект „ Грижа в дома в община Драгоман“ се реализира по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 г. с финансовата подкрепа на Европейския социален фонд +.



Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (4) (0)
    1. добавен от: Социален работник 10 Декември, 00:59

    И как ще стане това тук в с. Чеканец, общ. Драгоман. Как ще се полагат грижи за такъв нуждаеш се възрастен инвалид, след като месните живущи са оставени без никакъв транспорт именно от тази община. Тук няма и магазин дори за продукти от първа необходимост, за памперси, лекарства да не говорим. Не почистените от снега и разбити от камиони пътища са недостъпни дори за бърза помощ. Не, че, ако се наложи да им позвъниш ще дойдат и т.н

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Григорова 14 Март, 21:44

    А какво правим за село Калотина че проблема е още по трагедия няма транспорт

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (45)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (54)
70% Complete