Четвъртък, 9 Май 2024, 00:41

Проект за нов живот за обезлюденото българското село зае първо място в иновационния лагер в ГПЧЕ "Алеко Константинов"

21 Ноември 2013, 22:14
(0) (0)
Правец - Новини
Прочетена: 2973 7


Днес в ГПЧЕ "Алеко Константинов"-Правец за поредна година стартира Иновационен лагер по формат на Джуниър Ачийвмънт България в рамките на Световната седмица по предприемачество, която започна на 18 ноември в България с учебни прояви в цялата страна. За втора поредна година Световната седмица по предприемачество в България се организира под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев.
Казусът, зададен от екипа на Джуниър Ачийвмънт: „България е държава, която внася много продукти и губи значителни финансови средства, плащайки за тях на други държави. Същевременно страната ни разполага с ресурси, които не са оползотворени по най-добрия начин. Те биха могли да бъдат използвани за производство на стоки и услуги, които да се предлагат в чужбина. Някои от ресурсите са: земя и природни богатства – злато, въглища, мед, плодородни почви, маслодайна роза, кисело мляко бяло сирене, мед, билки, топли минерални води, плодове, зеленчуци и други; човешки ресурси – IT специалисти, инженери, медицински персонал, изобретатели и други; капиталови ресурси – фабрики, машини, парични средства. Вие сте предприемачите и искате да използвате гореизброените ресурси, за да създаде иновативен продукт или услуга, които да се произвеждат в България. За Вашето задание разполагате с всички видове капиталови ресурси. Ако не Ви достигнат българските, то не е важно откъде ще ги внесете, стига продуктът или услугата да са с 50 на сто ресурси от България. Можете да използвате културното ни наследство – история, туристически обекти, фолклор. 
В Гимназията с преподаване на чужди езици организатор на Иновационният лагер е учителката по английски език- Стефка Атанасова. Включилите се ученици са от различни класове. Те бяха разделени на пет групи по четири участници. По време на лагера учениците се събираха, за да разискват конкретно бизнес предизвикателство и да генерират идеи, които биха разрешили поставения казус в рамките на 4 часа, разполагайки единствено с достъп до компютри и Интернет. Учениците имаха възможност да се възползват от съветите на бизнес консултант - Мая Макнева, човешки ресурси във фирма "Сименс".
Учениците трябваше да изработят решение по бизнес казус, което беше презентирано пред  жури в състав - Соня Василева, Донка Йотова, Ирена Петкова, Сълзина Донкова, Петя Радулова и Юнона Симеонова.
След кратко обсъждане журито обяви победителите в тазгодишния локален иновационен лагер. Първо място беше отсъдено на отбор "ECO CITY". Той предложи проект за нов живот за обезлюденото бълагрско село. На второ място бяха класирани два отбора -"Experience Bulgaria"  - Разкриване на верига културно търговски центрове в европейски градове и отбор "BM" Ltd - Създаване на мандра за нови комбинирани млечни продукти в Родопите. Третото място е за отбор "Fyori" - Хотелски комплекс за отдих и лечение на ставни заболявания с иновативни природни продукти. 
Награда за проект с най-голям обществен принос беше присъдена на отбор "Metro-spotting" - отваряне на занаятчийски работни ателиета в метростанциите в столицата
 Всички участници в днешния иновационен лагер получиха сертификати от Джуниър Ачийвмънт България.

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Ноември, 23:48

    Българското село си е заминало, млади ми хора!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 07:29

    togawa nqma da rIwete, 4e ima glad,kato ne wi se raboti.....glad ima samo w panelkite! to ne stawa s cigari i kafenca po cql den....

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 14:15

    axax suck ... smeshnici ! :x

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Gluposti 22 Ноември, 16:05

    A ние у наше село вадим картофите с тротил и чакаме да паднат пържени от небето!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 22 Ноември, 16:48

    Towa s metrostanciqta e mnogo dobra ideq nqma druga takawa.!! Brawo na decata 4e sa se setili!!!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 24 Ноември, 12:18

    Не бе, не, децата! Стефка Ата насова се "сеща за всичко". Тя е върха.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (227)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete