Сряда, 8 Май 2024, 22:00

Проект за вертикална ферма на ботевградчанин в топ 15 на световен конкурс

16 Септември 2015, 17:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4475 14


Проектът на Огнян Чиков от Ботевград за вертикална ферма се състезава с още 15 проекта, предимно от САЩ и Индия.
 
Според Световната организация по прехрана и земеделие (FAO), населението в света ще нарасне с една трета до 2050 г., или още около 2 милиарда души ще населяват планетата. Ако тенденциите за увеличаване на потреблението продължат със същите темпове, по прогнози на FAO земеделието и селскостопанското производство в световен мащаб ще трябва да бъдат увеличени с около 60% до 2050 г. за да отговорят на очакваното потребление на храни и фуражи. Tова може да бъде постигнато само след трансформация на текущия подход в секторa, с цел изхранване на нарастващото население и осигуряване на основата за икономически растеж.
 
Именно тази цел е заложена и в конкурса, в който участват 15 човека от цял свят за решаване на проблемите на населението, свързани с отглеждане на култури в урбанизирани територии. Конкурсът е организиран от онлайн портала Element14 Community, който представлява платформа за инженери, представена в повече от 230 страни, с 330 000 членове и поддръжка на 10 езика. Целта на конкурса е проектирането и създаването на вертикална ферма (Vertical Farming Design Challenge) за отглеждане на зеленчуци (марули), като 15-те най-добри решения са спонсорирани за практическа реализация на предложената идея. Спонсорството е под формата на различни полупроводникови елементи за осъществяване на проекта, както и безжична платформа за разработки, открояваща се с изключително ниска консумация на енергия, софтуер за наблюдение на консумираната енергия и множество приложения в лабораторни условия. Спонсорирането подсигурява и специални семена за засаждане. В комплекта е включен и набор от безжични сензори за анализ на параметрите на околната среда.
 
Неговият проект попада сред топ 15, като той създава решение за управление на автоматизирана ферма, изградено на базата на няколко хардуерни модула, управлявани от централизиран софтуер. Огнян получава пълна подкрепа и съдействие и от компанията, в която работи – Enterprise Communications Group, като работодателят подпомага процеса на развитие на решението.
 
Решението, което Огнян предлага,
 
е изградено от модули, контролирани от софтуерна платформа на базата на данни, събрани чрез различни сензори. Той разработва система за наблюдение на параметрите на почвата и околната среда, система за напояване, система за хранене и уеб базиран софтуер за наблюдение и управление на процесите свързани с отглеждането на зеленчуците. Неговата идея е подсилена и от използването на слънчева енергия за захранване на сензорите и гореизброените системи, както и дъждовна вода за поливане на растенията. Материалите за така нареченото условие от страна на организаторите - „new growing surface“, които Огнян използва, са рециклирани евро палета, което играе важна роля в икономическата оценка на решението и го прави с висока степен на екологичност.
 
Животът на батерията на платформата за безжична разработка (Wireless Development Kit на Silicon Labs) може да бъде удължен чрез някои функционалности, които предлага платформата. Тя разполага с 5 различни нива на работа, като в тези нива е налична различна периферия. По този начин платформата за безжична разработка дава възможност за използване само на нужните ресурси и интерфейси. „В моето решение ще се опитам да събирам данни от сензори и при достигане на определена големина на буфера, да задействам централния процесор и да включа периферията за изпращане на данните, споделя Огнян. - Все още не съм наясно как ще го постигна, но по документация е възможно“, признава той.
 
Огнян използва платформа с отворен код Arduino, по специално платката Arduino Uno. „Тази платформа е лесна за използване и програмиране, коментира разработчикът. - Най-важното – тя е евтина и могат да се ползват множество онлайн ресурси. Не на последно място, тя има добра поддръжка на официален форум и евтин допълнителен хардуер със задоволително качество и допустими отклонения при измерванията“, допълва Огнян Чиков.
 
Откъде идва идеята?
 
Всичко започва, когато онлайн порталът Element14 Community обявява конкурса. Огнян решава да създаде решение, използвайки дългогодишният си опит в компанията като инженер и познанията, които притежава по разработване на софтуер.
 
Паралелно с разработеното решение, той е създал и ферма с подобни функционалности, които е постигнал чрез платформа за програмиране с отворен код. Целта му е да наблюдава максимално добре развитието на зеленчуците чрез анализ на техния растеж и състояние, с цел създаване и оптимизация на алгоритъма за наблюдение и управление на вертикалната ферма, с която участва в конкурса. Снимките са направени на паралелното решение, при което може да се наблюдава растежът на засетите семена. Ефектът е постигнат за около 8 дни при стайна температура около 24-25 градуса и напълно автоматизиран контрол.
 
За да се развиват нормално растенията, Огнян прочита в интернет множество статии, в които е обяснено използването на червена и синя светлина за подхранване на растежа на растенията (за фотосинтезата). Комбинацията от двете LED светлини осигурява лилава светлина. Това е заложено в модула за хранене на растенията. „За целта ще използвам светодиоди на OSRAM, по-специално серията OSLON. Синята светлина ще постигна с набор от светодиоди LD CQxP (Deep Blue) с дължина на вълната 450 nm. Червената светлина ще постигна със светодиоди LH CPxP GF (Hyper Red) с дължина на вълната 660 nm. Използвам LED технология поради следните причини – те са енергийно ефективни, няма излъчване на топлинна енергия, сравнително лесни са за употреба и са сравнително евтини“, казва още Огнян Чиков.
 
Победителят в конкурса
 
ще бъде избран на базата на показаните резултати. Ще се вземе под внимание и изграденото технологично решение, и постигнатите резултати при растенията. Едно от условията за кандидат финалистите е да пишат поне по 1 път седмично за развитието на проекта, като прикачват снимки и информация за постигнатото решение.
 
Наградите са 3:
 
Първо място включва $250 дарение за асоциацията на вертикалните ферми на името на победителя плюс следните продукти:
 
    Global Solar SUNLINQ™ 62 Watt Foldable Solar Panel Kit
    The Nest® Learning Thermostat™
    Würth Elektronik Energy Harvesting Kit
 
Второ място включва $250 дарение за асоциацията на вертикалните ферми на името на победителя плюс следните продукти:
 
    ALLPOWERS™ 18V 28W Foldable Solar Charger
 
    The Nest® Learning Thermostat™
 
Трето място $250 дарение за асоциацията на вертикалните ферми на името на победителя плюс термостата на Nest® Learning Thermostat™.


Източник: computerworld.bg

Коментари (14)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Татяна Димова 16 Септември, 17:19

    Браво, Оги! Винаги си бил страхотен и съм убедена,че ще създаваш още много поводи за гордост на нас, учителите ти от ГПЧЕ Правец!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 16 Септември, 17:23

    Е тва е! Късмет, после и гого ще те финансира като спечелиш 1-во място.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: шшшшшшшшшшшшшшшшшшшш 16 Септември, 18:06

    Браво на момчето да е живо и здраво и много творчески успехи.Ако се върнат всички кадърни ботевградчани това ще е най-проспериращия град но уви....

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 16 Септември, 18:37

    Статията е копирана от Computerworld. Все пак е редно да напишете като източник!!!

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 16 Септември, 19:25

    Bravo!!!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 16 Септември, 19:41

    Успех!Жив и здрав!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 16 Септември, 20:15

    #4 ama to pishe iztochnika, che e tq!

  • 8.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 16 Септември, 20:29

    Да се помоли на ТУЛАТАТа или да му даде някакви псри или процент от проекта и всичко ще бъде наред..

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 16 Септември, 21:19

    И ще отгледа гумени домати на цена 20 лева килото!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (225)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (131)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (66)
70% Complete