Петък, 3 Май 2024, 14:15

Проф. Дойно Дойнов: "Аз тръгнах към Левски преди много години с целта да открия себе си и своя Левски"

15 Февруари 2013, 14:19
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 4997 3


Новата си книга”Левски - най-ясната загадка” представи снощи в Етрополе проф.Дойно Дойнов, като част от мероприятията, с които ще се отбележи годишнината от гибелта на Васил Левски.Заедно с него в малкия салон на НЧ ”Тодор Пеев-1871” присъстваха Иванка Николова - секретар на Общобългарския комитет”Васил Левски”, и доайенът на парламентарните журналисти о.з.полк. Христо Цеков /историк и журналист/, който презентира книгата на проф.Дойнов по един доста интересен и увлекателен начин.
„Левски-най-ясната загадка” е посветена на 175 -годишнината от рождението на Апостола, има обем от 375 страници, изпълнена е с прецизно подбрани илюстрации и фотографии.Изданието е осъществено и с помощта на Общобългарския комитет и фондация "Васил Левски", като е придружено и с две приложения - кратка летопис на по-важните дати от живота на Апостола и подробна справка на всички имена, прозвища и псевдоними, с които Левски е останал в нашата история.
Дойно Дойнов е роден на 16 юли 1929 г. в Буново. Завършва история в Софийския университет през 1951г. От 1985 г. е доктор на историческите науки. През периода 1971 - 1978 г. е директор на Археологическия музей към Българската академия на науките, а от 1981 до 1991 г. е началник на Главно управление на архивите при Министерския съвет. От 1991 г. е председател на Общобългарския комитет "Васил Левски". Дойно Дойнов е дългогодишен преподавател по история в Художествената академия и във Висшия институт по архитектура в София, както и във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър".
Проф. Дойнов подари екземпляр от своята книга на  инж. Богомил Георгиев, под чиято егида протече събитието.

Източник: balkanec.bg

Коментари (3)

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete