Неделя, 5 Май 2024, 18:50

Професионален празник на готвачите

10 Август 2012, 08:29
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 3631 0


Денят на Свети Лаврентий - патрон и закрилник на готвачите, се отбелязва на 10 август, а през 2005 г. за първи път в България и на Балканите с шествие, организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи.
Св. Лаврентий Римски (на латински: Laurentius -увенчан с лаври; ок. 225 — 10 август 258) — е един от седемте дякони в Древен Рим, убити по време на гоненията, устроени от римския император Валериан.
Съгласно традиционното житие, Лаврентий произхождал от град Оска (днес Уеска) в Тараконска Испания и бил ученик на архидякон Сикст. Когато Сикст става папа през 257г, а Лаврентий бил ръкоположен за дякон. Отговарял за надзора на имуществото на църквата и грижата за бедните.
По време на гоненията на Валериан през 258г. много свещеници и епископи са убити, а християните сенатори и членове на знатни фамилии, лишени от имущество и изгонени от града. Сикст II е една от първите жертви на тези преследвания - обезглавен е на 6 август. След убийството на папата, Лаврентий бил хвърлен в тъмница, където извършил много чудеса, изцелявал болните и много хора присъединил към християнството. Скоро римския префект поискал от него да даде на империята съкровищата на църквата. Измолвайки тридневен срок, Лаврентий раздал почти цялото църковно имущество на бедните. На третия ден отишъл при префекта, заедно с тълпа от просяци, сакати, слепи и болни, казвайки:"Това са истинските съкровища на Църквата". За тази си дързост бил подложен на жестоки изтезания и изпечен жив върху желязна решетка.

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (215)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete