Неделя, 5 Май 2024, 22:49

Програма "ПАЗИ ДЕТЕТО" на РЗИ - Софийска област за успешен старт на учебната 2015-2016г.

27 Август 2015, 15:31
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1168 0


По повод откриването на новата учебна 2015-2016 г.,  РЗИ – Софийска област реализира програма за провеждане на дейности, свързани с готовността на училищата от областта - за успешен старт на учебните занятия под надслов “ПАЗИ ДЕТЕТО !”.  Понастоящем са извършени: планови проверки за установяване на проблеми в материалната база на учебните заведения, издадени са предписания и са извършени междинни проверки на текущи и основни ремонти в необходимата степен на изпълнение - по време на ваканцията, адресирани до принципалите на всяко учебно заведение. Изготвени са писма до ръководствата на общинските администрации за организиране на дезакаризация на прилежащи пясъчници и тревни  площи, след окосяването им - в учебни и детски заведения.  В рамките на програмата предстои провеждането на инициираните от инспекцията  здравно - информационни  и образователни кампании “ИМАШ САМО ЕДИН ЖИВОТ. ПАЗИ ГО! ОТ ТЕБ ЗАВИСИ КЪДЕ ЩЕ СТИГНЕШ!” – за превенция на детския транспортен травматизъм, които ще се проведат в учебни заведения на общините Самоков и Сливница със 560 ученици от първи до осми клас - в първата седмица на новата учебна година.

Децата, поради малкия социален опит, който имат, техните възрастови, физиологични и психологични особености - са рискова група за възникване на пътнотранспортни травми. Основните ситуации, в които те са застрашени от пътни инциденти, са: при игра на пътя, на път за училище и обратно, при каране на велосипед, ролери и скейборд, при използване на обществен транспорт и при возене в автомобил. Най - важен фактор за ограничаване на пътно-транспортния травматизъм при децата-пешеходци и велосипедисти остава регулирането на скоростта, предвид тежестта на пътнотранспортните произшествия,  в резултат на нея.  Като партньори на масовите прояви са привлечени КАТ, Българската асоциация на пострадали от катастрофи, училищните ръководства и регионалните медии.

Освен мултимедийните тематични презентации, плакати и информационни материали на хартиен носител от фонда на РЗИ и партньорските организации, за целите на кампаниите ще се проведат практически демонстрации на полигон: усвоени от учениците положителни устойчиви поведенчески отговори по спазване на правилата на движение и оказване на първа помощ при пътно-транспортни произшествия от доброволци на БМЧК.

РЗИ – Софийска област     

Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (217)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (63)
70% Complete