Събота, 4 Май 2024, 16:47

Програмата "Орешарски": Пенсии от по 1575 лв. в края на мандата

23 Юли 2013, 09:10
(0) (0)
България - Новини
Прочетена: 850 1


Механизъм, който ще доведе до увеличение на максималните нива на пенсиите до 1575 лв. месечно, е включен в пълната управленска програма на кабинета на Пламен Орешарски.

Вариант от правителствената програма вече е разпратен до партийните централи на БСП и ДПС и ще бъде обсъден от тях до края на седмицата. Следващата седмица окончателните мерки за пълна управленска програма трябва да бъдат приети от Народното събрание, предвиждат плановете на министър-председателя.

Програмата е разработена министерство по министерство, взети са под внимание и предложенията на синдикати, бизнес организации и граждански сдружения.

"Постепенно до края на мандата трябва да се възстанови съотношението 1:10 между минималния и максималния осигурителен доход. Автоматично ще се вдига и таванът на пенсиите, като целта е размерът на максималната да е равен на 35% от максималния осигурителен доход, обясни пред в. "24 часа" социалният министър Хасан Адемов.

Ако се запазят сегашните нива на минималния осигурителен доход от 420 лв., това означава максималният да стане 4200 лв., а максималната пенсия - 1470 лв.

Плановете на правителството са обаче всяка година минималната работна заплата да нараства с по 30 лв., докато стигне 450 лв. през 2017 г. Което означава максималният осигурителен доход да стане поне 4500 лв., а най-големите пенсии - по 1575 лева.

"Все пак това засега са само намерения, а тепърва предстои да видим дали ще бъдат одобрени от партиите и парламента и на какви стъпки точно ще се осъществят", коментира Хасан Адемов.

През втората половина на мандата, която започва от 1 януари 2016 г., да бъде въведено семейно подоходно облагане с необлагаем минимум на глава от домакинството, предвиждат още социалните мерки, включени в програмата на кабинета "Орешарски".

Още до декември 2013 г. правителството и Народното събрание трябва да подготвят пакет от мерки за защита на гражданите от монополните структури на пазара като енергодружествата, топлофикациите и ВиК операторите. Предвижда се да се отнеме правото им да вадят изпълнителен лист срещу длъжниците си по бърза процедура.

Предвижда се и възможност за въвеждане на разсрочено плащане, както и забрана енергийните монополи и комуналните дружества да начисляват сметки на база прогнозни данни за потреблението.

Допълнително правителството предвижда и предоговаряне на договорите с енергодружества и концесионерите на комунални услуги.

Програмата "Орешарски" предвижда и изработването на закон за личния фалит и абсолютна давност за погасяване на задължения.

Фирмите, които обслужват голям брой потребители, както и естествените монополи и големите изпълнители на обществени поръчки пък ще бъдат приравнени с публичните дружества чрез законодателни промени. Така те ще трябва да са много по-отворени към обществото в предоставянето на информация за своето управление и икономически модел.

В социалните мерки е включено и намаляване на потребителската такса при посещение на лекар за пенсионерите на 1 лв.

Кабинетът е изработил и екшън план, в който е разписал по дати сроковете за изпълнение на всяка от мерките и какви са очакваните ефекти. Срещу повечето от социалните мерки в пакета е отбелязано, че са насочени към изпълнение на исканията на протестите през февруари, които доведоха до падането на правителството на ГЕРБ.
Към юнските протестиращи обаче са предвидени програмни намерения за повече прозрачност в управлението особено при конкурсите за възлагане на обществени поръчки.

Над 150 мерки са предвидени в разчетената до 2017 г. управленска програма на Пламен Орешарски.

Сред тях са и насърчаване на българските производители с приемане на специална стратегия "Произведено в България". На търговските вериги пък ще бъдат наложени антимонополни регулации, за да дават по-добри условия на българските производители.

Ще се търси отговорност от кабинета "Борисов" 

Ревизия на управлението на Бойко Борисов предвижда програмата на правителството на Пламен Орешарски. Записано е, че при установени нередности ще се търси отговорност на виновните и те да бъдат санкционирани за допуснатите нарушения.

Санкции заплашват и министрите на Орешарски, ако със свое действие или бездействие са възпрепятствали бизнеса или гражданите. Ще бъде въведена и законова възможност за наказание на чиновници, които не са си свършили работата и така са ощетили бизнеса.

Плановете на правителството са до 6 месеца да бъдат закрити всичките незаети 2500 щата в администрацията. Така ще се предотврати възможността за допълнително раздуване на чиновническия апарат и ще се спазват изискванията на административния борд. Въвежда се и правилото за двама пенсионирани чиновници да се назначава само един нов.

Почва пълна проверка на конкурсите за обществените поръчки 

Проверка на всички конкурси за обществени поръчки и ревизия на фирмите, които са ги спечелили, е записано в програмата на правителството на Пламен Орешарски. Задачата вече е спусната и по отделните министерства.

При проверките ще се следи дали още с обявяването на конкурсите не са залагани дискриминационни условия, които да предпоставят участието на определен кръг от компании или дори само един изпълнител да отговаря на условията на конкурса.

2% от фирмите, регистрирани в България, са печелили 98% от обществените поръчки, е констатирало правителството. Според предварителния анализ подобна статистика дава основания за съмнения, че конкурсите са били нагласявани.

Паралелно с проверката на досегашните конкурси ще се движат и промени в закона, които трябва да направят обществените поръчки достъпни и за по-малките компании. Това трябва да стане чрез премахване на ограничителните и дискриминационните условия в конкурсите.

Пълна проверка ще бъде направена и на концесионните договори. На база на анализа от проверката ще бъде преформулирана политиката за ползване на природните богатства на страната.

Възможно било да се търси и предоговаряне на някои неизгодни за държавата договори, но тази мярка засега няма да бъде записвана официално в управленската програма на правителството "Орешарски", научи "24 часа".

Държавата ще става ортак във високотехнологични фирми 

Държавата да участва като съдружник във високоперспективни технологични производства чрез апортиране на активи или участие с вноска при формирането на капитала им. Това е една от мерките за реиндустриализация на страната в програмата на Пламен Орешарски.

Предвидено е и създаването на нови държавни предприятия в сфери с висока добавена стойност.

Банката за развитие да се превърне в кредитна институция за бизнеса в 3 основни направления - стартиращ бизнес, експортни фирми и микрокредитиране, е друга от мерките за съживяване на бизнеса.

Предвижда се и капитализиране на банката, като предварителните планове са в нея да бъде вкаран допълнително 1 млрд. лв. Освен това ББР ще отвори клонове извън София, за да е по-близо до малките и средни предприятия. Така правителството планира да премахне посредничеството на търговските банки и да направи ползването на ресурса на ББР по-евтино за бизнеса.

Със свои фондове банката дори ще се включва в капитала на стартиращи компании.
Държавата и общините ще се разплащат с бизнеса задължително за 30 дни. Ако не успеят, ще дължат наказателна лихва, съизмерима с плащаната по нормалните търговски договори.

Предвиждат се и данъчни облекчения за фирми, които инвестират в райони с висока безработица, ако продукцията им е насочена към местния пазар.

Избират съдиите мажоритарно за 5 г., МВР губи СОД 

Съдиите и прокурорите да се избират мажоритарно, а съдът да има мандат от 5 години, предвиждат плановете на правителството на Пламен Орешарски за съдебна реформа.
Освен това ще бъдат премахнати и политическите квоти при избиране на съдии.

В системата на МВР пък е предвидено да бъде закрита Сигнално-охранителната дейност (СОД). Така вътрешното министерство вече нямало да конкурира охранителните фирми, които в същото време лицензира.

МВР ще се освободи и от други несвойствени дейности като поддържане на спортни отбори, оркестри и стопанисване на складове.

В същото време се предвижда да се* осигури по-голям достъп на представители на етническите малцинства до службите за сигурност. Девоенизацията на служителите на НСО също влиза в програмата на правителството на Пламен Орешарски. Гардовете на властта вече ще са държавни служители.

Като специална мярка правителството е разписало изравняване на дисбаланса в компетенциите на МВР и ДАНС, но без пояснения какво означава това.

Всички мерки в областта на МВР, сигурността и съдебната система, които предвижда да осъществи правителството на Пламен Орешарски, не са обвързани с конкретни срокове за законови промени и изпълнение.

Жп транспорт и земеделие ключови за икономиката 

Развитието на транспортната мрежа на страната, като се залага главно на железопътния транспорт, както и мерки за възстановяване на земеделието са ключови за икономическата част от програмата на правителството на Пламен Орешарски.

Според нея транспортният сектор ще е основен лост за икономически растеж в следващите 10 години. Приоритетно ще се развива железопътният транспорт като най-евтин, достъпен и екологичен.
Предвижда се цялостна модернизация на жп инфраструктурата, за да може да бъде включена в Европейската транспортна мрежа. Ще се заложи и на изграждането на логистични и интермодални терминали. БДЖ пък ще бъдат подложени на оздравителна програма.

Предвидено е все пак спешно доизграждане на магистралите "Струма", "Марица" и "Черно море". Планира се и изграждането на електронни толсистеми за събиране и отчитане на пътните такси.

В програмата е записано и развитие на синя зона "Черно море - Средиземно море".
В сектор "Транспорт" влиза още оздравяването на "Български пощи". Една от основните мерки за пощите е изграждането на специална интернет платформа за търговия, която да бъде ползвана от онлайн търговците срещу такса. В програмните намерения на кабинета тази мярка е описана като "електронен мол".

Дългосрочната програма "Орешарски" включва и редица мерки за възраждане на земеделието и осигуряване на по-голям пазар за българските плодове и зеленчуци. Като начало се предвижда да бъдат продължени мерките срещу контрабандата на храни.
Правителството обещава да положи и специални усилия в изграждането и възстановяването на хранително-вкусовата промишленост и консервните фабрики. Очаква се те да работят главно с българска земеделска продукция и по този начин да бъде затворена производствената верига.

Изграждането на нови летища, за да се осигури евтин и достъпен авиационен транспорт и лесен достъп до курортите за туристите, пък е предвидено като мярка в сектор "Туризъм".

Въпреки че в този сектор се залага на развитието на всякакви продукти, основен коз в управленската програма е развитието на здравните услуги за туристи. Това се очаква да доведе по-висок клас клиенти и да увеличи добавената стойност на сектора.

Държавата ще се ангажира и с изграждането на инфраструктура към културно-историческите забележителности.

 

 

 

 



Източник: 24chasa.bg

Коментари (1)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 23 Юли, 10:01

    Добри идеи и намерения. Трябва да дадем шанс и възможност, но ако не се случи какво се случва тогава?!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete