Петък, 27 Септември 2024, 06:52

Пропадането на участък от новия път Мездра-Ботевград се дължало на свлачища, информира АПИ

26 Септември, 15:40
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 526 8


Във връзка с вчерашните медийни публикации, включително и в "Балканец", Агенция „Пътна инфраструктура“ на официалния си сайт днес, информира, че е предприела всички необходими мерки за укрепване на новопоявилите се свлачища при модернизацията на пътя Мездра - Ботевград.

При изграждането на пътен възел „Ребърково“, част от лот 2 на проекта за модернизация на участъка от път I-1, преди повече от половин година, е регистрирано свлачище при изпълнението на изкопни работи. Още през март изпълнителят е уведомил агенцията за възникналите неочаквани свличания на земни и скални маси и веднага комисия от експерти и геолози на Института по пътища и мостове към АПИ, на ОПУ-Враца, на строителя и на надзора е извършила оглед и оценка на състоянието на участъците със свлечени земни и скални маси. Идентифицирани са четири участъка със свлечени земни маси, като едното от тях е при пътната връзка на пътен възел „Ребърково“.

Изготвено е становище на проектант-геолог и в последствие свлачището е регистрирано от „Геозащита Плевен“ ЕООД.

След проведения оглед и оценка на състоянието на участъците със свлечени земни и скални маси, в спешен порядък АПИ предприе необходимите действия за ускоряване на процедурите за избор на изпълнител на укрепването на свлачището.

Припомняме, че на 23 август бяха обявени обществени поръчки по чл. 79 от ЗОП за проектиране и извършване на строително-монтажни работи по укрепване и обезопасяване на свлачищата и нестабилните откоси по трасето на обект: „Път I-1 (Е-79) „Мездра – Ботевград“ ЛОТ 2 от км 161+367 до км 174+800“, както и за строителен надзор. Стойността на поръчката за укрепване и обезопасяване на свлачищата и нестабилните откоси по трасето е 63 292 143,84 лв. без ДДС, а за строителния надзор е 2 215 225,03 лв. без ДДС. Информацията за тръжната процедура е публична и е налична в Профила на купувача. Предстои сключване на договорите с изпълнителя на строително-монтажните работи - „Европейски пътища“ АД, и на строителния надзор – „СТРОЛ-1000“ АД.

Строителните работи по трасето на пътя Мездра – Ботевград продължават, в напреднала фаза са и се извършват по утвърдената строителна програма. Над 70% са изпълнените строителните работи по трасето на лот 2.



Източник: АПИ

Коментари (8)

  • Отговори (7) (1)
    1. добавен от: Анонимен 26 Септември, 16:38

    Както винаги виновни няма. Нищо ново под слънцето.

    • (1) (7)
      1. добавен от: Анонимен 26 Септември, 18:14

      А свлачищата, тъпак, не са ли природно явление или и тука трябва да търсим под вола теле?

    • (4) (1)
      2. добавен от: Анонимен 26 Септември, 19:52

      Прибери езика, че стига до земята лизачо,а тъпака кара камион ВОЛВО, из цяла Европа и не обича попаднали пътища правени по формулата спестяване от материала за сметка на джоба. Магистрала Струма и там ли беше свлачище. Не се прави на умен, защото не си,а шофьорите на големи камиони сме големо братство и корави мъже и усетиш ли го ще врещиш като коза. Лапай хапчетата и не се прави на мъж защото не си.

  • Отговори (5) (2)
    2. добавен от: Анонимен 26 Септември, 20:33

    Добре че правишкият селянин построи пътища , че тия няма шанс да напранят нещо като хората.

    • (0) (0)
      1. добавен от: Анонимен 26 Септември, 21:46

      "Коравите мъже" не се хвалят анонимно и не плашат с братството.
      Освен ако не са не тъпи, а вдлъбнати.

    • (0) (0)
      2. добавен от: Анонимен 26 Септември, 21:47

      писах по повод коментар 1:2

    • (1) (2)
      3. добавен от: Анонимен 26 Септември, 22:25

      Като легне върху тебе мъж като мен 110кг,ръце като лопати,а отдолу питон ще предпочетеш да сме и двамата анонимни,щото срамът ти ще е голям 2/1.

    • (1) (0)
      4. добавен от: Анонимен 27 Септември, 00:08

      Правешкия свинар колко километра магистрали направи? През това време съседна Гърция има завършени над 2,500 километра магистрали докато в България са около 850 километра, по времето на третокласника от Кривец ни задминаха държави-джуджета по отношение на инфраструктурата. Държави с по-малка територия от България изградиха много повече километри магистрали и то качествени.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (77)
70% Complete
Не (261)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (23)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (81)
70% Complete
Всички са маскари. (124)
70% Complete