Четвъртък, 2 Май 2024, 22:09

Протестиращи граждани постигнаха съгласие с кмета за детска площадка, а не магазин

12 Септември 2014, 16:29
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3920 14


Кметът Георги Георгиев постигна съгласие с граждани, живущи на ул.”Славейков” в кв. 40 по отношение изменение на Подробен устройствен план (ПУП) - План за засторяване на УПИ I по действащия регулационен план на Ботевград. На насрочената предварително среща между него и живеещите в блок „Зора”, на който домоуправител е общинският съветник д-р Марияна Горгачева, кметът обеща вместо застрояване на едноетажна сграда, да бъде обособена детска площадка. В жилищният блок живеят много деца, има и бременни жени. 28-годишната Надежда Менгова, една от живеещите в кооперацията, все още си спомня мястото, където някога е била отчуждена къщата на семейството й. "Ние живяхме в нея до 1992 г. Не искам тук да се застроява, а да бъде зелена площ. От години аз и моя съседка поддържаме мястото", каза младата жена пред balkanec.bg.

Първоначално с Решение 24 от 30 януари 2014 г. на Общински съвет Ботевград е дадено съгласие да се изработи нов ПУП, като се предвиди свободно допълващо застрояване на магазини на един етаж. Потенциалният инвеститор, заявил желание да закупи терена от 80 кв.м е Николай Гугов, чиято съпруга живее на първия етаж на кооперацията. Неговото намерение е било след провеждане на обществена поръчка да закупи мястото и да направи магазин за електроуреди и да създаде работни места. Гугов е студент в Технически университет в Габроро и заяви пред наш репортер, че няма предварителни уговорки точно на него да се продаде терена.
Същевременно близо 50 жители в квартала и кооперацията са се подписали в подписка, с която изразяват несъгласието си терена да се застрои. Те са изпратили възражения до кмета. На днешната среща след половинчасови дебати между потенциалния купувач на терена и с Георги Георгиев, мястото ще бъде превърнато в място за отдих.
Като мотиви няколко граждани и д-р Сия Петрова посочиха, че навсякъде в града се застроява, но по-малко са зелените площи. Д-р Петрова заяви, че пространството до блок „Зора” е една „глътка въздух” за младите майки, които извеждат децата си. „ Нас с Вас след години г-н кмете няма да има, но това място остава, така че нека да бъде в полза на живеещите тук”.
 
„Когато сме пуснали този ПУП да се изработва, ние сме изхождали от едно единствено нещо - на мен този терен не ми харесва, пълен с бурени. Аз съм 11 години кмет и той е все така. Но ако тук присъстващите действително са убедени да не правим застрояване, няма да го правим. Затова се съгласих на тази среща”, заяви Георгиев. По негови думи обаче някои хора прокарват тезата, че тук предстои изпълнението на някаква поръчка. Той зави, че изработването на новия ПУП е спряно поради постъпилите жалби и ще бъде възобновено отново, като изрично бъде записано в него, че предназначението му ще бъде за детска площадка и място за отдих. „Това , което искате, ние ще изпълним така, както вие искате, но ще запишем в новия ПУП, че теренът е за детска площадка и нищо друго, за да не помисли някой, че манипулираме ПУП-а, а ние след това ще продадем мястото. Но искам да ви кажа, че след като направим дестката площадка ние ще се срещнем тук отново. Тогава някои инициатори ще започнат да пишат, както пишат за Ротондата, че детската площадка не отговаря на всички условия по Закона за утройство на територията, че не е напълно безопасна и че граничи с булевард”. Поради това кметът Георгиев призова живущите в квартала, след построяването на детската площадка, да излезнат и да кажат, че изграждането й е било по тяхно искане. Всички се съгласиха на молбата му.

Думата за мнение поиска и д-р Горгачева, но кметът не пожела да я  изслуша с мотив, че ще я слуша на заседание на Общински съвет. Той изрази мнение, че не вярва г-жа Горгачева да може да реши въпроса, и само той може да го реши. С кметът Георги Георгиев на срещата присъства и зам. кметът инж. Красимир Андреев и служители на Техническа служба.
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (14)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 12 Септември, 16:58

    Сега Дитко ще има 10% от площадтката :)

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 12 Септември, 17:15

    Не сега, а след изборите.

  • 4.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • 5.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 12 Септември, 17:46

    и защо главният архитект не присъства, като става въпрос за ПУП

  • 7.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 12 Септември, 19:37

    Данчо има достатъчно закупени общински имоти,с помощта на кмета и депутата, има място и пред кооперацията си там да си построй магазина или на по-широко,на мястото на бившето очно отделение....на това ли пърче земя опря!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 12 Септември, 21:58

    ШАПКИ ДОЛУ ПРЕД ТОДОР ЖИВКОВ!!!
    СЛЕД КАТО ВЕЧЕ 25 ГОДИНИ СЕ НАСЛАЖДАВАТЕ НА МАЛОУМИЯТА НА РАЗНИ КРЕТЕНИ
    ДАВАТЕ ЛИ СИ ВЕЧЕ СМЕТКА КАКЪВ ВЕЛИК ДЪРЖАВНИК Е БИЛ ЧОВЕКА.
    ПРЕВЕДЕ БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ МНОГО ПО-СЛОЖНИ ВРЕМЕНА.
    И НЕ ДОПУСНА УНИЖЕНИЕ И БЕДНОСТ КАТО ДНЕШНАТА.
    ШАПКИ ДОЛУ!
    КАЗАХ !!!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 12 Септември, 23:18

    Едно уточнение:Николай Гугов не е студент,а от години работи в чужбина и е ТЪСТ на кандидат купувача...

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (209)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (60)
70% Complete