Понеделник, 29 Април 2024, 18:18

Протестите в Русия вещаят "арабска пролет" за Кремъл

7 Декември 2011, 11:37
(0) (0)
Свят - Новини
Прочетена: 1493 0


Руският печат коментира вчерашния протест на опозиционното движение "Солидарност" в Москва срещу победата на управляващата партия "Единна Русия" на парламентарните избори в неделя. Гости на митинга бяха опозиционери с най-разнообразни идеологически възгледи, отбелязва "Московский комсомолец".

Организаторите съобщиха за 7 хиляди участници, репортер на вестника е пресметнал, че са поне 5 хиляди, а според органите на реда протестиращите, понесли плакати срещу "Единна Русия" и ЦИК, са били 2 хиляди души.
Иля Яшин от ръководството на "Солидарност" заяви, че по най-скромни оценки "фалшификатори" са осигурили на властовата партия "15 милиона гласа отгоре" и тя "естествено нямала никакви 50 на сто", както сочат предварителните данни, съобщени от ЦИК.

Популярният блогър Алексей Навални увери, че "ще прегризе гърлото на фалшификаторите", а опозиционерът Владимир Рижков прогнозира, че премиерът Владимир Путин - лидер на "Единна Русия", "ще се провали с гръм и трясък на президентските избори през март".

Яшин и Навални бяха арестувани вчера заедно с други участници в митинга - общо около 300 души, пише "Новие известия". Повечето са обвинени в неподчинение на полицията и ги заплашват до 15 денонощия арест.

Тази сутрин от полицията бе съобщено за близо 600 задържани.

Яшин и Навални са осъдени на 15 дни затвор за ролята им в протеста, съобщиха вчера медиите.

Правозащитници твърдят, че полицията е допуснала груби нарушения - мнозина задържани били оставени над 15 часа без храна в участъците, предлагали им също да подпишат предварително изготвени протоколи, пише "Комерсант".

Международната правозащитна организация "Амнести Интернешънъл" заяви, че смята Яшин и Навални за "затворници на съвестта". Шефът на московския й клон Сергей Никитин обясни за всекидневника, че "към тази категория спадат мирните демонстранти, задържани за опит да осъществят конституционното си право на свобода на словото и събранията".

Според блогъри, цитирани от "РБК дейли", през целия ден вчера в Москва са пристигали нови сили на реда и "на всеки 5 до 7 протестиращи се падал по един човек с полицейска униформа".

Пресцентърът на полицията съобщи, че засиленият режим ще действа, докато приключи окончателно броенето на гласовете.

Служители от президентската администрация не отрекоха, че са били мъмрени, за това, че садопуснали митинга, при все че работели до късно след полунощ след подобни протести в понеделник в Москва и Санкт Петербург.

Кремъл не очакваше интелигенцията тъй остро да реагира на изборния резултат и съвсем не бе готов тази винаги пасивна част от обществото да излезе на улицата, пише изданието, но допълва: "Кремъл не спи".

"Експерти пророкуват египетски сценарий за Русия и наричат нелегитимна избраната Дума", четем в "Независимая газета".

"Арабската пролет" е край вратите на Путин, пише в заглавие "Утро".

След изборите опозицията в Русия повярва в силите си, парламентарни сили готвят нови жалби и съдебни искове, пише БТА.



Източник: dnes.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete