Неделя, 5 Май 2024, 13:14

Проведе се пресконференция по "Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на гр. Етрополе"

20 Февруари 2014, 13:57
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 1673 4


       На 19.02.2014 г. от 14:00 часа в Мултифункционалната зала на Община Етрополе се проведе Пресконференция за напредъка по проект „Интегриран инвестиционен проект във водния сектор на град Етрополе”. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и от държавния бюджет на Република България, чрез Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.“.
        Участие в нея взеха членовете на екипа за управление на проекта, представители на фирмите – изпълнители по проекта, служители на общинска администрация – Етрополе и жители на град Етрополе. Събитието беше организирано и проведено от фирмата – изпълнител, отговорна за осигуряването на публичност и визуална идентификация на проекта – „БИ ЕН АЙ СТУДИО” ООД, гр. София.
        Целта на срещата бе запознаване на  заинтересованите страни и широката общественост с напредъка на проекта  и очакваните резултати от реализацията.
        Това, което стана ясно на пресконференцията е, че реализацията на проекта протича в предвидените срокове с качествено извършване на заложените дейности и добро сътрудничество на всички нива на изпълнение. Към момента са завършени всички дейности по рехабилитацията и реконструкцията на ВиК мрежата на града. Реконструирана е канализационна мрежа с обща дължина 8 403 м и водопроводна мрежа в с дължина 4 250 м.
        В процес на изпълнение е доизграждането на Градска пречиствателна станция за отпадни води в гр. Етрополе. Пречиствателната станция ще разполага с най-модерните за момента инсталации за премахване на фосфор от отпадъчната вода, ултравиолетово обеззаразяване на пречистената вода и обеззаразяване и стабилизиране на отделените утайки чрез полимерни реагенти.
        Новият биобасейн ще е снабден с уникална по рода си аерационна система, патент на немска инженерингова компания. Тази иновация ще гарантира пълно биологично пречистване на отпадъчните води при много ниски разходи за електроенергия и реагенти.
         Строителството върви по график и се предвижда да завърши през м. август, 2014 г. Предвидено е обучение на персонала, ангажиран в експлоатацията на обекта и тестването на оборудването в рамките на необходимия за това период от време.
         Резултатите, които ще се постигнат с реализацията на проекта са свързани с намаляване замърсяването на повърхностните води и подобряване на хигиенните и екологичните условия на територията на община Етрополе; подобряване водоснабдяването на населението, чрез намаляване на авариите; намаляване загубите на вода по водопроводната мрежа до 20% и откриване на работни места за местното население в новооткритата ПСОВ.
            Своята гледна точка по отношение напредъка на проекта изложи г-жа Венета Гергова – заместник-кмет на община Етрополе и ръководител на проекта. Тя започна с думите, че за нея е гордост фактът, че една малка община, каквато е Етрополе, успява да реализира такъв мащабен проект, който има изключителна социална значимост за жителите на Етрополе. По време на своето изказване, тя сподели, че Кметът инж. Богомил Георгиев има намерението и амбицията, в следващия програмен период,  Общината да кандидатства за изграждането на Пречиствателна станция за питейни води и завършване на целия воден цикъл в града. А постигането на тази цел ще бъде истинско основание за гордост.
            Участие, с изказване взе г-н Тони Йорданов – представител на Обединение ,,Аква Груп Етрополе”. Той изтъкна факта, че община Етрополе е втората в България, която може да се похвали с подобна модернизирана технология за пречистване на отпадни води, тъй като до момента единствено община Троян разполага с такава. Той даде отговор и на въпроса,  който най-много вълнува крайния потребител -  ,,Ще има ли повишение на цената на водата’’. Г-н Йорданов поясни, че за предоставянето на конкретната услуга няма как да не се вдигне цената, но повишението няма да е високо, тъй като съоръжението осигурява най-ниския разход на 1 м³ пречистена вода.
            Конференцията завърши с изказване на г-н Дремсизов – управител на ,,Стройнадзор НСН’’ ООД, осъществяващ строителен надзор по изпълнението на проекта. Той акцентира върху това, че голяма заслуга за реализирането и напредъка на проекта има Кметът на община Етрополе и екипът, от чиято работа, дейност и упоритост, той лично е възхитен. Г-н Дремсизов отбеляза, че доказателство за добре свършената работа по проекта са два документа, които показа – Разрешения за ползване на реконструираната ВиК мрежа в града, издадени от ДНСК, като не се съмнява в успешното реализиране на третия етап - ,,Изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води’’.


Източник: balkanec.bg

Коментари (4)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ХО ШИ МИН 20 Февруари, 17:58

    Това жълтурче с очилцата Венетка ли е ?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 20 Февруари, 19:14

    Мяза на нея.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 10:33

    Тя Венета ще говори, че е гордост за нея, така говори и кмета, эащото там взима парички. Тя по принцип все си взива по някой проект. Кога работят и по проекти и другите им работи, като си тръгват когато другите излизат от общината. По проекти трябва да се работи в извън работно време нали....

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 15:19

    Ръководителките на проекта могат ли да завият муфа половин цол на тръба три четвърти цола?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (214)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (130)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete