Петък, 17 Май 2024, 07:55

Проверихте ли имунизациите срещу детски паралич на вашите деца?

14 Ноември 2013, 11:39
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 6941 0


В края на м. октомври 2013 г. Световната Здравна Организация разпространи информация за регистрирани 22 случая на остри вяли парализи (ОВП) сред деца в Сирийската Арабска Република - при 10 от тях вирусологично е доказан като причинител див полиомиелитен вирус тип1.Заболелите (на възраст от 1 до 15 години) са неимунизирани или с непълен имунизационен статус срещу полиомиелит.С оглед военно-политическата обстановка в Сирия и притока на бежанци към нашата страна, както и в изпълнение на Националния план на РБългария за поддържане статута ни на страна свободна от полиомиелит приканваме: 

Родителите да проверят имунизационното състояние на децата си по отношение на ваксинацията им с Пентаксим, Инфанрикс, Тетраксим и Имовакс Полио.
Имовакс Полио е убита полиомиелитна моноваксина, която се прилагаше до 2010 г.
Пентаксим или Инфанрикс е петкомпонентна комбинирана ваксина против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит и Хемофилус инфлуенце. Същата е включена в Имунизационния календар от м. юни 2010 г.
Тетраксим е четирикомпонентна ваксина срещу дифтерия, тетанус, коклюш и полиомиелит. На практика се прилага от г. и с нея се осъществява реимунизация.Имунизацията с Пентаксим или Инфанрикс се започва при навършена 2-месечна възраст на детето. Пълната схема включва 3 приема през едномесечен интервал. Реимунизация се прави 1 година след 3-тата доза, най-късно до 5 годишна възраст. Тетраксим се прилага еднократно при навършена 6 годишна възраст на детето.При установяване на пропуски в приемите на ваксини срещу полиомиелит да се проведе консултация с личния лекар на детето за евентуалното му обхващане, с цел осигуряване на пълен имунизационен статус.Полиомиелитът (детски паралич) е остро инфекциозно заболяване, предизвикано от вирус, с тежко протичане и висока смъртност. Той засяга нервната система и може да доведе до необратима парализа ( най-често на долните крайници ), а 5 до 10 % от парализираните хора умират от засягане на дихателната мускулатура.Източник на инфекцията са болните хора и вирусоносителите. Предаването на заболяването се осъществява по фекално-орален път, тъй като полиовирусите се размножават в червата и се отделят чрез фекалиите. Заразяването става чрез замърсени ръце и употреба на контаминирани хранителни продукти и вода.Полиомиелитът поразява основно децата на възраст до 5 години. Първите симптоми на заболяването са: треска, отпадналост, главоболие, повръщане, вратна ригидност и болка в крайниците. До часове се изявяват и признаците на остра вяла парализа.
През миналия век заболяването беше широко разпространено в целия свят. След създаването и масовото приложение на полиомиелитна ваксина (жива и убита) заболяемостта рязко спадна, като в редица страни беше и напълно ликвидирана. В нашата страна сега се използват четири и пет компонентни ваксини (тетраксим и пентаксим), съдържащи убита полиоваксина.
Важно значение в профилактиката на заболяването имат и общите мерки за прекъсване пътищата на предаване на инфекцията - спазване на личната хигиена, обилно измиване с вода на плодовете и зеленчуците преди консумация, използване на вода само от проверени източници.
През 1988 г., под ръководството на Световната здравна организация. бе сложено началото на Глобалната инициатива за ликвидиране на полиомиелита. От този момент заболяванията са намалели с 99%. Но през 2009 - 2010 г. в 23 страни, свободни от полиомиелит, отново бяха регистрирани случаи на инфектиране с опасния вирус. През 2011 г. в четири страни на света (Пакистан, Афганистан, Индия и Нигерия) заболяването имаше епидемично разпространение.

Докато в света има дори едно инфектирано дете, риск от заразяване с детски паралич съществува за децата от всички страни.


издава: РЗИ - Софийска област



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (245)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (51)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete