Събота, 4 Май 2024, 20:50

Проверка на пречиствателната станция Душанци в Пирдоп разпореди Областният управител

31 Януари, 20:33
(1) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 1381 0


Във връзка със сигналите на граждани, еколози и медии, Областният управител Юлиян Леков разпореди извършването на комплексна проверка на пречиствателната станция за отпадни води (ПСОВ) в село Душанци в Община Пирдоп.

Като председател на ВиК-асоциацията в Софийска област г-н Леков е изискал да бъде събрана и окомплектована цялата налична документация, касаеща ПСОВ Душанци. В хода на проверката Областният управител заедно със заместника си Иван Димитров и главния секретар на Областната управа Мая Цанова проведоха работна среща с кмета на общината Ангел Геров и инженер Росица Итова, управител на "ВиК" ЕООД - София.

Извършена бе и инспекция на място на ПСОВ Душанци. Констатирано е, че станцията е в изправно техническо състояние, но не функционира заради системен проблем - периодично запушване с камъни и чакъл на приемащата отпадните води шахта.

Инж. Итова изрази позицията, че до отстраняването на проблема, "ВиК"-СО не може да оперира с ПСОВ Душанци заради сериозния риск от възникването на аварии и последващи ремонти, които ще бъдат в извънредна тежест за бюджета на ВиК-оператора.

Според Ангел Геров, Община Пирдоп няма законови основания, за да изразходва финансови средства за регулярното почистване на приемащата шахта. Кметът на Пирдоп изрази мнение, че проблемът може да бъде разрешен с изграждането на допълнително съоръжение - утайник, но общината не разполага с необходимите за целта финансови средства.

Областният управител, кметът на Пирдоп и управителят на ВиК-СО се обединиха около позицията, че прехвърлянето на проблема с ПСОВ Душанци между различните институции няма да доведе до неговото решаване. Затова с общи усилия ще бъде търсено финансиране за разрешаването на въпроса с нормалното функциониране на пречиствателната станция в максимално кратки срокове.

Проверката, разпоредена от Областния управител, продължава.




Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (213)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (129)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (62)
70% Complete