Петък, 18 Октомври 2024, 06:01

Пускат движението в тръбите за Варна на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“

19 Юли, 01:03
(2) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3159 9


В петък - 19 юли, около обяд, ще бъде пуснато движението в тръбите за Варна на тунелите „Топли дол“ и „Правешки ханове“ на АМ „Хемус“ и ще се осъществява без ограничения за всички видове превозни средства. Скоростта на движение в съоръженията ще бъде до 80 км/ч.

През есента ще продължи основният ремонт на двата тунела в тръбите за София. Тогава в тръбите за Варна ще бъдат довършени някои дейности, свързани с вентилационната система, електрозахранването, адаптивното осветление, светофари, управляеми пътни знаци, видеонаблюдение и т. н.

Временното преустановяване на строителните работи сега е за да се улесни пътуването през летния сезон и да не се затруднява пътуването. Прогнозният срок за окончателното завършване на основния ремонт на двата тунела е лятото на 2025 г. Строително-монтажните работи започнаха през ноември миналата година. „Топли дол“ е в експлоатация от 1985 г., а „Правешки ханове“ от края на 90-те години на миналия век и досега не са основно ремонтирани.

Тунел „Топли дол“ е при 39-ти км на автомагистралата. Дължината на тръбата за Варна е 883 м, а в посока София е 878 м. Рехабилитацията на съоръжението включва изграждане на нова хидроизолационна и отводнителна система, облицовка и тротоарни блокове. Извършва се реконструкция на пътното платно и на порталните участъци на тунела, както и разширение на тротоарите в тръбата за Варна. За повишаване на безопасността има две пешеходни евакуационни напречни връзки между тръбите на съоръжението. Ремонтираната тръба е с асфалтобетонова настилка, хоризонталната маркировка и вертикалната сигнализация. Ремонтът се изпълнява от „ОРС - ИНФРАСТРУКТУРА“ ООД. Договорът е на стойност 42 617 853,59 лв. с ДДС и средствата са от бюджета на АПИ.

Тунел „Правешки ханове“ е при 54-ти км на АМ „Хемус“ и е на около 1,8 км от пътния възел за Правец. Дължината на тръбата за Варна е 834 м, а на тръбата за София е 830 м. Двете тунелни тръби ще са с нова облицовка, съвременна дренажна и хидроизолационна система и тротоарни блокове. Предвидено е подобряване на отводняването. Основно се ремонтират 7-те напречни връзки, свързващи двете тръби на тунела, което ще позволи те да бъдат използвани за аварийни изходи. Тунелът ще разполага с комбинирани аварийни ниши с хидранти, SOS телефони, пожарогасители и др. Ремонтът се изпълнява от „ГБС-Инфраструктурно строителство“ АД. Договорът е за 47 756 186,84 лв. с ДДС и средствата са осигурени от бюджета на АПИ.

Източник: api.bg

Коментари (9)

  • Отговори (5) (5)
    1. добавен от: Анонимен 19 Юли, 02:43

    Малий, голема работа. Откраднахте и от там някой лев, НЕЩАСТНИЦИ

  • Отговори (17) (4)
    2. добавен от: Иван 19 Юли, 05:58

    От гара Яна до джъмбо плаза дясната лента е опасна са движение , толкова дълбоки дупки има. Това е и в двете посоки. Апи са вземат отношение.

    • (8) (4)
      1. добавен от: Анонимен 19 Юли, 08:06

      Отвратително е там, но то къде не е по пътищата в България. Всичко краде, нищо не се прави качествено и здраво.

  • Отговори (13) (2)
    3. добавен от: София 19 Юли, 07:09

    Точно, Яна-Джъмбо е с ужасни дупки и вече е опасно!

  • Отговори (11) (4)
    4. добавен от: Анонимен 19 Юли, 08:21

    Цялата магистрала е опасна, това не е магистрала. Заради ремонта на тези два тунела си отидоха от този свят няколко човека.

  • Отговори (5) (4)
    5. добавен от: Анонимен 19 Юли, 09:54

    Тунелите са супер, не мрънкайте. Сега цялата магистрала трябва да се приведе във вид, който да отговаря на стандарт България.

    • (2) (3)
      1. добавен от: Анонимен 20 Юли, 11:09

      Ти май не си много в час,пил ли си или нямаш логично мислене, като са толкова супер, защо почти всяка година затварят ти единия ,ту другия за ремонт, аман от пишман адвокати.

  • Отговори (3) (3)
    6. добавен от: Анонимен 19 Юли, 16:02

    Голямо Крадени с тези ремонти на тунелите,голямо нещо,и нито тунели нито магистрали

  • Отговори (5) (2)
    7. добавен от: Анонимен 20 Юли, 08:20

    Онзи ден посока Варна преди тунел "Пр. Ханове " имаше страшна тапа,висянето бе с часове,тирове, леки коли,автобуси, а по стария път през селата бе направо кошмар,ужас,ама никъде не бе отразено. Ни лук ял,ни лук мирисал,това ни е управата.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (14)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (83)
70% Complete
Не (295)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (29)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (99)
70% Complete
Всички са маскари. (148)
70% Complete