Петък, 17 Май 2024, 14:42

Работилница за писане на етрополски “плескани“ яйца се проведе на Велики Четвъртък

2 Май, 18:58
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 700 0


За поредна година в Исторически музей - Етрополе се организира традиционната работилница за писане на етрополски „плескани” яйца, която се радва на голям интерес от малки и големи.

В периода от 22 април до 30 април в образователната програма се включиха ученици от СУ „Христо Ясенов“, ПГ „Тодор Пеев“, ДГ „Слънчице“ и още много други родители и деца.

„Децата са много заинтригувани и с голямо вълнение и желание изпълняват всяка стъпка в изработването на типичното за нашия край „плескано“ яйце. Освен характерните символи, които се опитват да нарисуват, те влагат в работата си желание, душа и сърце“, сподели класният ръководител на 2 „г“ клас г-жа Виолета Димитрова, която за втора поредна година води възпитаниците си в музея.

„Позабравената традиция от ХІХ в. за рисуване на етрополските „плескани” яйца е възобновена от Исторически музей – Етрополе през 2001 г.“, разказа Илинка Кръстева, ВрИД директор на музея.

Мотивите на етрополските великденски яйца - петле, бърдуче, стилизиран кръст и пролетни цветя са съхранени в ръкопис, рисувани от етрополския учител Александър Тацов. Под вещото ръководство на музейните служителки всички желаещи усвояват восъчната техника за рисуване и оцветяване със суров жълтък.

Второкласничката Варя, която е от Украйна, за първи път се запознава с тази българска традиция и е изключително впечатлена. Заедно с приятелката си Ванеса избраха да изобразят стилизирано цвете във форма на християнски кръст.

„Много е трудно да се рисува с восък, но когато дадеш всичко от себе си, може да се получи нещо много хубаво“, убеден е съученикът им Пламен.

Всички участвали в работилницата си тръгват с незабравимите емоции и с прекрасното етрополско писано яйце, което да подарят на уважаван и обичан от тях човек.



Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Ако искате да споделите и Вашето мнение, трябва да се регистрирате или да влезете с профила си.
Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (247)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete