Събота, 18 Май 2024, 18:51

Ръководството на болницата завежда дело срещу Бърза помощ за неизплатени наеми

26 Септември 2013, 12:55
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2777 7


Спорни дебати предизвика и докладната, която касае изменение и допълнение в Наредбата за реда на придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество и Тарифата за определяне на минимален месечен наем на 1кв.м.
Промяната касае след думата „стопански” да се допълнят думите „и медицински заведения, регламентирани в чл.5, ал.1 от Закона за лечебни заведения.
Кметът поясни, че това се прави с цел да се даде „едно рамо” на ръководството на Общинската болница в Ботевград, което завежда дело с Бърза помощ, тъй като не е плащала наеми за ползване на сграден фонд в продължение на много години. Тази промяна в текста е нужда, за да се знае, че помещенията не са им дадени за търговия, а за медицинско заведение, поясни още градоначалникът.
 
Съветничката Марияна Горгачева каза, че не съществува такъв термин, като „медицински заведения” в законодателството, а се говори за „лечебни заведения” и те  са равнопоставени независимо от собствеността им. По този начин ще се получи дискриминация спрямо определени лечебни заведения. Освен това начинът, по който се определя наемната цена за отдаване на помещения, няма нищо общо с взаимоотношенията между болницата и центъра за спешна помощ.
Христо Якимов подкрепи д-р Горгачева и попита какво е наложило в последния момент включването на тази докладна.
Общинският адвокат Стоянов поясни, че съветниците вадят само части от контекста на проекта за решение. Центърът за Спешна помощ не е лечебно заведение по смисъла на чл.5, а е медицинско заведение.
Думата бе дадена и на д-р Стоева – управител на  Спешна помощ. „През Спешна помощ минават пациенти, които се приемат после в болницата на стационар, което носи приходи на тази болница. Ние осъществяваме печалба на болницата, а в същото време тя ще иска наем за това, че пращаме там пациенти, от които тя печели.
Кажете кого обслужва Спешна помощ? Тя извън Общината ли е? С търговия и коване на щайги ли се занимава, че не е лечебно заведение?”
В отговор кметът Георгиев, поясни, че от 2008 година до сега, Спешна помощ не  е плащала наем, докато всички джипита и специализирани кабинети плащат наеми. Държавата превежда пари на Спешна помощ, а тя от своя страна трябва да си плати наема към Общината. „И джипитата лекуват, преглеждат и си плащат наеми, ние не казваме, че правят щайги. За това се внася тази промяна, за да може управителят на болницата  да защити своите наемни взаимоотношения пред българския съд” – допълни той.
Цветан Миньовски категорично заяви, че няма да подкрепи докладната. „Ние нямаме болница, а искаме да нямаме и Бърза помощ. Какви са правомощията на едните, такива са и на другите – грижат се за обществото на община Ботевград. Трябва да намерим начин, тези хора да се сближат, а не да се разединяват и да си пречат. Това е проблемът на нашата болница, и това трябва да го направи господин Филев. Докато не видя, че там има положителни резултати, няма да подкрепя това решение”.
В крайна сметка, докладната бе гласувана и приета с 18 гласа „за”, 6 „против” и 2 „въздържал се”.
 

Източник: balkanec.bg

Коментари (7)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Септември, 13:40

    Ще бъде чудесно за нас работещите: ще работим само спешност ,ще работим само в санитарните автомобили,няма да ни обиждат, няма да има денонощната амбулатория ,няма да ни се налага да обезпокояваме органите на реда,Чудесно!!!!!!!!!!!!!! НО обществото ,личните лекари и Др Филев какво ще правят??????????

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Септември, 13:54

    С много усилия беше разединена обществеността в града и общината причината е ясна разединителят също. Сега се прави опит за разединяване и противопоставяне на Болницата срещу Бърза помощ. Ако има мислещи не биха подкрепили тази лудост.Един си свои Града друг Болницата докъде я докарахме всичко наше се оказа на едни, какво да говорим.

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Септември, 18:17

    Центърът за спешна помощ не е лечебно заведение не според закона,а според адв.Стоянов.Нека работещите в това ЛЕЧЕБНО ЗАВЕДЕНИЕ,в т.ч и неговата балдъза, да си направят извода в какво заведение работят.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Септември, 19:45

    Току виж, МНЗ реши, че нямаме нужда от спешна медицинска помощ или да хариже спешната помощ на общините...

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Септември, 08:17

    Ама този Филев какво прави? Нали през нощта всичките му доктори са си в София и има само един дежурен лекар. Ако на човек се разболее кой ще му помогне? И в крайна сметка нали са в едно министерство. И кой е той та ще раздава правосъдие в града ни?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: anonimen 27 Септември, 11:19

    zashto da zatvorat speshniq cantar,kato vdigne kmeta kravnoto prez noshta koi shte mu go izmeri

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 27 Септември, 13:00

    Не се бъзикайте с кръвното на кмета, че и без това му е високо. Само ядосвате човека, а не знаете, че само той мисли за общинатааааааааа......

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete