Петък, 3 Май 2024, 19:15

Равен достъп до образовние и в НВО на учениците от ОУ "В. Левски"

19 Май 2015, 09:58
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1431 0


Предстои провеждането на изпитите по Български език и литература за учениците, завършили VII клас, който ще се проведе на 20 май 2015 г. По математика националното външно оценяване е на 22 май 2015 г.
Началото и на двата изпита е в 10.00 часа, съобщават от Министерството на образованието и науката.
 
Заключителен час по подготовка за националното външно оценяване по Български език и литература проведоха и седмокласници от ОУ”В.Левски” Ботевград. Това е една от двете групи, сформирани за провеждане на допълнителни часове по проекта за равен достъп до образование на сдружение „Разнообразни и равни”. Другата група е за ограмотяване  на част от децата преди да кандидатстват в средни училища, с която се цели компенсиране на пропуски в знанията. Подготовката се води от Тошка Велева, преподавател по Български език и литература в учебното заведение.  По време на подготовката си през годината 7-класниците решаваха под нейно ръководство рутинни тестове за откриване на пропуски и попълване на знания за овладяване на учебен материал в по-голяма степен.
 
„Ползваме няколко типа сборници със задачи, защото във всеки един от тях има някакъв модел на съставяне, така че като дойде външното оценяване, учениците да не бъдат изненадани от различни начини на представяне на задачата. По този начин се стремим да преодолеем психическото натоварване и стреса на децата от начина, по който са поставени задачите на матурата. Много често нещо елементарно е поставено за решаване, като много завоалирано”, каза пред наш репортер Тошка Велева. По думите й, в тези две групи, съставени от деца от малцинството, са най-старателните ученици, които достигат ниво на националното външно оценяване до Мн.добър 4,50. „Сега по новите програми материята е доста трудна, но сме достигали и до оценки като 5.75. Основният материал се учи в 5 клас и в 7-ми клас се затвърждава. Надявам се нашите ученици да се справят добре”, каза още Велева. По думите й голяма част от завършващите 7 клас в ОУ”В.Левски” предпочитат да кандидатстват в ПГТМ ”Хр.Ботев” Ботевград.
 
 
Сдружение „Разнообразни и равни” работи по реализирането на образователни проекти в 5 училищни заведения, основните училища и гимназиите в община Ботевград. Проектите са финансирани от фондация „Америка за България” и фондация „Тръст за социална алтернатива”.
Вниманието на сдружение „Разнообразни и равни” е фокусирано върху децата и учениците от ромски произход и тези от социално-неравностойни семейства. 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete