Петък, 3 Май 2024, 19:03

Районът около Мали лаг е като филм на ужасите

17 Март 2015, 13:25
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 4812 10


Язовир Мали лаг и районът около него може успешно да бъде превърнат в декор за филм на ужасите. Мястото напомня свърталище на орки или земя от друго измерение, обитавана от още по-свирепи същества.
Водоемът отдавна е изгубил дори бегъл вид на язовир. По-скоро напомня кална локва, обградена от тресавища. В покрайнините му, пък са струпани купища боклуци, битови и строителни отпадъци. Околността е превърната в сметище.

Някога Мали лаг бе любимо място на ботевградчани за отдих в свободното време. Той е удобен както за пикник и разходка сред природата, така и за регламентиран риболов. Край брега бе изградено заведение „Лагуна”, където на терасата над водата можеш да изпиеш сутрешното си кафе или следобеден коктейл. Днес тази идилична картина е превърната в красив спомен.

Всичко започна миналата година, когато общинският съвет прие концесията на микроязовира да бъде прекратена, по предложение на кмета Георги Георгиев. Причината за това негово искане е, че фирмата- концесионер „Лагуна 2001” ЕООД, не бе плащала задълженията си към община Ботевград, които към онзи момент са на обща стойност 22 221,67лв., което е концесионната такса за 2012 и 2013г. След прекратяване то на договора за концесия с фирмата, микроязовирът бе прехвърлен за временно стопанисване и управление на общинско дружество ВиК „Бебреш” на 24.09.2014г., заедно с прилежащата инфраструктура и съоръжения, като в описания протокол общата му площ е 145 дка. Със заповед на кмета Георгиев от 29.10.2014г. водите на язовира са източени до санитарния минимум с цел осигуряване на безопасното експлоатационно състояние на водния обект. Източването е извършено под контрола на инж.  Цанко Цанов, зам. кмет на община Ботевград, и Георги Везирски, главен специалист ПООЗПБ. От ВиК „Бебреш” са осигурили и постоянно наблюдение на водоема, като за целта един служител се занимава само с тази дейност.

И докато микроязовирът чака новия си концесионер, районът около него отдавна е превърнат в нерегламентирано сметище. В околността могат да се видят всякакви боклуци- строителни и битови отпадъци, купища животинска тор и дори топове кабели, които често биват запалвани от неизвестни лица, вероятно, за да бъдат предадени за скрап. Очевидци твърдят, че в района се разтоварват и камионите за сметосъбиране, като целта е да се намалят разходите за гориво до депото, което се намира на няколко километра от града. Общината, обаче, се оказа безсилна срещу този проблем. Въпреки, че там боклуците се трупат от години, общината не предприема никакви мерки срещу това. Причината е колкото банална, толкова и абсурдна. „Заловените на местопрестъплението” граждани обжалват в съда наложените им актове. Това е възможно, тъй като се оказва, че теренът, върху който е образувалото се сметище, е частна собственост. В този случай общинските служители нямат право да налагат санкции и се оказват с вързани ръце.
На ботевградчани не им остава нищо друго, освен да се надяват, че съвестта на съгражданите им ще надделее и това безумие ще бъде прекратено от самосебе си, или просто да се примирят.

Източник: вестник "Балканец"

Коментари (10)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: ZZG 17 Март, 14:01

    А този в севера където беше завода Чавдар е още по-зле и много по близко до живущите.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 17 Март, 14:21

    ОТКАКТО ТУХЛАРЕВ Е КМЕТ, БОТЕВГРАД Е ПРЕВЪРНАТ В ЕДНО ГООО..ОЛЯМО СМЕТИЩЕ!!!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 17 Март, 17:53

    kato deca hodehme vse tam kakvo krasivo mqsto beshe i relaksirashto nomer , dano nqkoi se naeme da rekonstroira zavedenieto i napulni qzovira s voda

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 17 Март, 18:23

    Абсолютно безобразие! Кмет или некмет, фактът е, че този който управлява в момента Ботевград, позволява такива допотопни неща да се случват в 21-ви век, както и същото безобразие се допуска за безоглавната престъпност в последните години-побои, обири, бездомни кучета, мръсотия в крайните квартали на града и т.н. Който и да е кмет на Ботевград, време е да си ходи, явно отдавна е изпял песента си. НО, това зависи от нас, гласоподавателите, от никого другиго.

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 17 Март, 20:17

    Преди години когато го държеше Чапаня беше осветена стената дупките запълнени стената изчистена заведение с оркестър беседки скари риболов плаж водни колела беше просто супер.А събота и неделя пълно няма къде да паркираш.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: анонимен 17 Март, 20:39

    Съжалявам че трябва да го кажа но ние сме говеда след като неможем да накараме кмета да играе по нашата свирка и след като позволяваме говедата двукопитни да серат на хубавата природа сме си виновни говеда

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: ботевградчанин 17 Март, 21:00

    Каквито са жителите на града-такъв е и кмета!!!Боклуци сте и ще си останете такива!Докато само драскате по разни сайтове-кмета ще ви го начуква все по навътре :lol:

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 18 Март, 00:18

    ДАМИ И ГОСПОДА МАЛИ ЛАК Е НИШТО В СРАВНЕНИЕ С МИКРОТО : ТАМ Е ДАБИТЕР ТЕМОША>ИДЕТЕ И ВИЖТЕ :idea: :idea: :idea:

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 18 Март, 14:48

    ЯЗЪК ЗА ХУБАВИЯ ЯЗОВИР

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 18 Март, 20:31

    #7 що не лапнеш папура бе помияр

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (211)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (128)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (48)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (61)
70% Complete