Понеделник, 28 Ноември 2022, 16:11

Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание при премиера Бойко Борисов

19 Януари 2021, 11:52
(1) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2584 19


Разхлабване на противоепидемичните мерки в определени сектори и бизнеси бе обсъдено на работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов. В него участваха членове на правителството и представители на Националния оперативен щаб.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на премиера Борисов в четвъртък, но при отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения, ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

Трайните тенденции със справянето със заболеваемостта от COVID-19 позволяват на 4 февруари т. г. от началото на втория учебен срок по определена схема да бъде възстановено присъственото обучение на ученици от 5 до 12 клас. „Много важно е да бъде изготвен план, по който да бъдат върнати в клас учениците по определена от министъра на образованието и от министъра на здравеопазването схема“, изиска премиерът Борисов в хода на работното съвещание. По думите на премиера разхлабването на мерките за фитнесите и спорта трябва да се въвежда паралелно с възстановяването на присъствените занимания в училищата.

Министър-председателят Борисов акцентира също и върху определянето на възможността ресторантите да могат да работят с капацитет от 50% до 22,30 ч вечерта. „Не на последно място трябва да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора вътре около заведенията за хранене и без детските кътове“, категоричен бе премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че настоящите мерки доказаха, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи и здраве. „Но много ясно да се артикулира и с браншовите организации, че при актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта“, подчерта премиерът Борисов пред министрите и представителите на НОЩ.

„Ситуацията в страната е нормална, броят на новите случаи е 570. Отчитаме леко покачване на процента на новозаболели с приблизително с 1 на ст, като новохоспитализираните лица са 86“, докладва министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на работното съвещание. Той добави, че правилно е било взето решението от получените в страната ваксини да бъдат поставени само половината от тях като се запази останалото количество за втората доза, тъй като в момента се наблюдава забавяне на поръчаните от Европейската комисия ваксини за държавите членки заради производители.

„По отношение на спекулациите в публичното пространство за това, че сме избрали или заложили на определена фирма за ваксини, това категорично не отговаря на истината“, подчерта здравният министър. Ангелов добави, че сключените договори за доставката на ваксините са между Европейската комисия и производителите. „Единственото политическо решение, което е взела българската държава, е решението на Народното събрание, с което се упълномощава ЕК да договаря от името на България количества и вид ваксини. В тази връзка ние под никаква форма не сме имали възможност да договаряме количества на дадени производители или да определяме цена на ваксини“, допълни министърът на здравеопазването.

Премиерът Борисов акцентира, че е подсигурено на всеки български гражданин да му бъде поставена тази ваксина, която той пожелае. „В следващите две седмици очакваме по-големи количества дози“, каза още премиерът Борисов.
Председателят на НОЩ проф. Венцислав Мутафчийски обърна внимание, че почти всяка пета положителна проба за COVID-19 е съмнителна за новия вариант на коронавируса, който е много по-заразен. „Очакваме резултатите от изследванията, но това трябва да заостри вниманието“, изтъкна Мутафчийски.


Източник: balkanec.bg

Коментари (19)

 • Отговори (8) (15)
  1. добавен от: Анонимен 19 Януари, 12:07

  Най-накраяяя, браво!! От петък да отворят заведенията, че откачихмеее!!!

 • Отговори (7) (6)
  2. добавен от: Анонимен 19 Януари, 12:08

  Честито чипиране.

 • Отговори (10) (14)
  3. добавен от: ДГГ 19 Януари, 12:17

  Тази държава освен дето се управлява от простаци, явно и от кръчмари. Те ли са основата на нашата икономика, та да поставят условия? Не е ли основно здравето на хората? А и не е истина, че не сме имали право на избор да поръчваме по наше желание чрез ЕК нужните ни ваксини. Резил! Да свършва по-бързо това управление!!!

  • (8) (5)
   1. добавен от: Анонимен 19 Януари, 12:51

   Много си умен бе! То ако дойде ново управление, сигурно теб ще дойдат да питат как да управляват, няма да се съобразяват с препоръките на Европейския съюз.

 • Отговори (5) (6)
  4. добавен от: Анонимен 19 Януари, 12:32

  Супер, заведенията отварят. БРАВО БОЙКО!

 • Отговори (8) (10)
  5. добавен от: Анонимен 19 Януари, 13:02

  Дано пак ги затворят

 • Отговори (7) (2)
  6. добавен от: Анонимен 19 Януари, 13:47

  Радвам се , за тези, които се радват, но нещата не са хич розови. Трета вълна навлезе в цяла Западна Европа и мора е по-голям от ноември. Затягат мерките, дори забраняват хирургическите маски, а сертифицират някакви с тройна зашита. Ние засега сме щастливите овчарчета и дай Боже да продължи така.

  • (3) (5)
   1. добавен от: Анонимен 19 Януари, 17:40

   Затваряй се у дома, опаковай се с фолио, сложи 50 маски и противогаз и ако е рекъл оня отгоре, може и да те подмине грипа. Хахахахаааа

 • Отговори (8) (2)
  7. добавен от: Анонимен 19 Януари, 13:59

  Според сериозните медицински списания/вече не чета Интернет/, никой не гарантира антитела, над 6-7 месеца, а нови щамове, възникват през три месеца. Вече са четири,всеки по-заразен от предишния. Или, ще си влизаме от пандемия. в пандемия. Ще излезе прав Мангъров. Няма вирус, който да е спрян, преди откриване на лекарство. срещу него. При темповете, с които ваксинират Българите, ще сме си перманентно в криза. Майката-природа си знае работата. Пренаселихме се, а и с лекарства, живее всяко недоносено. Естествен подбор!!!

 • Отговори (6) (1)
  8. добавен от: Анонимен 19 Януари, 16:19

  Ресторанта Кредо не е затварял ,сега като отворят другите него да го затворят завинаги,защото за едни може за други не- нали има РЗЕИ ,полиция и какво от това няма проверки няма нищо ,а ние не може да отваряме да продадем някое кафенце и пастичка

 • Отговори (5) (6)
  9. добавен от: Анонимен 19 Януари, 16:29

  Най-после да отворят кръчмите.

 • Отговори (1) (0)
  10. добавен от: Анонимен 19 Януари, 18:46

  Всички сътрудници на полицията са най големите престъпници .Ето вземете педофила Джо от Трудовец .Колко хора разплака постояно краде изнасилва троши прозорците на хората и остава безнаказан . Ходи и в Разлива в дома за сираци да дава по 10 лв на малолетните.
  Докога ще ги търпим такива !!!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (39)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

Анкета » коментари (39)

Какво мислите за военното нахлуване на Русия в Украйна

отговори
Абсолютен акт на агресия от Путин и нарушаване на международното право (713)
70% Complete
Русия не е виновна, Украйна и Западът предизвикаха реакцията на Москва (1712)
70% Complete
Напрежението ескалира, но скоро ще спадне, светът не може да си позволи такава война (102)
70% Complete
Голяма грешка на Путин, това ще е краят му (95)
70% Complete
Нека не бързаме с изводите, дано всичко приключи скоро (333)
70% Complete