Неделя, 19 Май 2024, 11:50

Разкриване на Дневен център за деца с увреждания - част от Общинската стратегия за развитие на социалните услуги

21 Февруари 2016, 16:45
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 3695 17


Разкриване на Дневен център за деца с увреждания за период 2016-2020 г, в който планираният капацитет е за 36 деца официално е залегнало в управленската програма на Община Ботевград.  Предвижда необходимият персонал да бъде около 13 човека. 

Политиките за децата и семейството са едни от водещите държавни приоритети, със които екипът за изготвяне на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги се е съобразил. В изпълнение на законовите разпоредби и във връзка с утвърдената Областна стратегия за развитие на социалните услуги в Софийска област 2016-2020г, бе разработена и Общинска стратегия за развитие на социалните услуги в община Ботевград за периода 2016-2020г.

Приоритетни направления на Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в община Ботевград за периода 2016 - 2020 г.:
Приоритетно направление 1: Развитие на услуги  в  общността за  превенция  на социалното изключване и изолацията.
Приоритетно направление 2: Деинституционализация и подобряване качеството на резидентната грижа.
Приоритетно направление 3. Развитие на социални услуги в общността за социално включване на уязвими групи и лица в неравностойно положение.
Приоритетно направление 4: Развитие на капацитет за управление и предоставяне на качествени и ефективни социални услуги
Приоритетно направление 5: Развитие   на   между сектор ни   и   междуобщински партньорства при планирането и предоставянето на социални услуги.
 
В Общинската стратегия за развитие на социалните услуги в община Ботевград 2016 г - 2020 г. има няколко акцента, чиито фокус е насочен към децата.  В община Ботевград функционират 12 детски заведения, от които 8 ОДЗ и 4 ЦДГ. 7 в гр.Ботевград и 5 в селата. В тях са обхванати 1175 деца от 3 до 7 годишна възраст. На територията на община Ботевград функционира 1 детска ясла с 80 деца. През 2013г в гр.Ботевград е открита нова ЦДГ "Саранск".

През 2015г. в отдел „Закрила на детето" при Дирекция "Социално подпомагане"- Ботевград са регистрирани 141 деца в риск, от които обект на закрила в семейна среда са били 95 деца - чл.23 от ЗЗД. На 46 е предложена алтернативна грижа - настаняване при близки и роднини, настаняване в приемни семейства, настаняване в услуга резидентен тип, настаняване в СИ. 19 деца и младежи с увреждания се отглеждат в двата ЦНСТДМ, гр.Ботевград.

Към 31.12.2015 г. в Дирекция „Социално подпомагане" - Ботевград са регистрирани и се подпомагат с месечни добавки за социална интеграция 3953 реален брой лица с увреждания от които 158 деца с увреждания. От общия брой 907 са с физически увреждания, 237 са със сензорни увреждания, 2595 са с множествени увреждания, 63 са с умствена изостаналост и 151 са с психични разстройства.

Интервенцията за социално включване на етническите общности в неравностойно положение трябва да включва поне следните мерки:
- Наваксване на липсата на професионална квалификация и образование;
- Допълнителна   професионална   квалификация   и   образование   за   младежите,
отпаднали от училище или с основно и по-ниско образование;
- Подкрепа на родителя в случаите на трайна безработица чрез допълнителна професионална квалификация и включване в програми за заетост, при липса на други възможности за заетост;
- Включване на децата от ранна възраст в детска градина;
- Мотивация на детето и семейството за включване и задържане в образователната система;
- Осигуряване на достъп до качествено образование за децата;

Директна работа в общността за подкрепа на семействата в неравностойно положение и за подпомагане на родителите и семейството при реинтеграция на децата, настанени в институции, както и превенция на изоставянето.

В общината се предоставя социалната услуга „Приемна грижа" по проект „И аз имам семейство".  Чрез нея  се дава възможност на деца лишени  от родителска грижа на собствените си родители да израснат в семейна среда. Одобрени са 9 приемни семейства, като в 4 от тях има настанени деца. Доброволната и професионална приемна грижа е социална услуга в  общността,  която  придобива все  повече популярност.  
 
По Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси", проект „Нови възможности за грижа"- ползватели на услугата са не само самотно живеещи лица със затруднено самообслужване, но и деца с увреждания. Услугата се предоставя на 80 потребители от 75 лични асистенти. Основна цел на проекта е превенция на зависимостта от институционален тип грижи, подобряване качеството на живот на деца и възрастни хора с увреждания и тежко болни лица с ограничения или в невъзможност за самообслужване и създаване на възможности за социално включване.

Националната програма "Асистенти на хора е увреждания" предоставя социална услуга в общността-личен асистент. По тази програма се обслужват 16 лица в това число 8 деца, с трайно намалена работоспособност с чужда помощ, които не могат да се самообслужват и се нуждаят от постоянна грижа. Осигурява се качествена грижа в семейна среда с цел постигане на социална адаптивност в рамките на съществуваща индивидуалност. Като същевременно се осигурява трудова заетост на лица, които имат болни близки и отговарят на условията на чл.9 от ППЗСП.


Източник: balkanec.bg

Коментари (17)

  • 1.

    Коментарът беше изтрит поради използването на нецензурни или неуместни изрази!

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 17:47

    "- Наваксване на липсата на професионална квалификация и образование;"
    Това отнася ли се за кмета?

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: кккккккккккккккккккк 21 Февруари, 18:38

    Тази програма нямаше ли я и преди.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 19:21

    Тая беше заложена в програмата на ОББО.И не само тая. :D :D :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 19:24

    Поздравления, от кога се чака разкриването на този център! Ние майките на тези деца имаме нужда от това, самите деца се нуждаят от място в което да има специализирана грижа за тях! Дано да се реализира!

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 19:26

    Да №4 ама ОББО не я реализира на практика!

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 19:33

    Браво Гавалюгов, ти си прекрасен кмет, поздравления.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 20:17

    Огромно Благодаря на човека ,който не дава напразни обещания и фалшиви усмивки,а действа и изпълнява обещанията си!!!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 20:54

    Само казва, че има вода, когато я няма цял ден! :uups:

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 21 Февруари, 23:05

    kude shte se naira entura

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (250)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (71)
70% Complete