Неделя, 19 Май 2024, 04:20

Разпети петък е!

10 Април 2015, 06:13
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1609 11


Днес, на Разпети петък, човечеството е осъдило Бога на смърт.
 
Това е най-великият бунт в историята на небето и земята, най-големият грях в историята на небето и земята. Днес се е извършил Страшен съд над Бога. Светът никога не е виждал по-невинен Осъден. Над Бога са се надсмели по-страшно, отколкото когато и да било.
Адът днес се е вселил в човека и е осмял Бога и всичко, що е Божие. Днес е осмян Този, Който никога не се е смял. Казва се, че Господ Иисус никога не се е смял, но често са Го виждали да плаче.
Исус Христос
 
Разпети петък е най-тъжният, най-тежкият ден за Божия син. Римският наместник Пилат, пoдстрекаван от тълпата, която ревяла "Разпни Го", му издал тежка присъда. В този ден Иисус претърпял безброй поругания, мъки, неимоверни страдания.
Това е денят, в който разпънали на кръст невинния Агнец, изтезаван за нашите беззакония и мъчен за нашите грехове, принесен в жертва за греховете на цялото човечество.
Раздрало се небето и земята, слънцето скрило лика си, тъмнина надвиснала над Голгота. Черен, мрачен, потресаващ е денят, в който Божият Син умрял, разпънат на кръст като най-позорен разбойник.
 
На днешния ден Исус Христос бил погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която властите оставили стража и огромен камък на входа.
На този ден от Страстната седмица постът е особено строг. Църквата повелява да не се яде, нито нещо да се пие, дори вода. А народът казва, че на Велики петък и пиле не пее и гнездо не вие. На Разпети петък никой не подхваща каквато и да е работа.
 
Вечерта в храма се припомнят и съпреживяват Христовите страдания, смъртта и погребението му. Преди началото на службата на специално издигнато място в средата на храма се издига символичен гроб, украсен с цветя, а на престола се поставя Плащеницата. Това е платът, с който е било завито мъртвото тяло на Христос след свалянето му от кръста.
 
Молещите се пристъпват към Плащеницата и се покланят на изображението. Песнопенията са посветени на страданията и смъртта на Христос. На вечерното богослужение Плащеницата се изнася от храма и се обикаля около него, символично се извършва погребението на Христос.
 
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (11)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 10 Април, 12:46

    Човечеството да осъди Бога на смърт?Що за глупост.Христос на гръцки значи помазаник.Помазан е от Бога на име ЙЕХОВА.Т.е. Бог е ЙЕХОВА а ИИсус Христос е божият син.Бог не може да умре.Нито да бъде роден от човек .Бог е създал хората,а не те него.Иисус е бил човек и се е смял и е плакал.Тази статия е пълна с грешки.Хора не бъдете глупави

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: анонимен 10 Април, 16:29

    Ти ли си този, който определя кой е нашият Бог, както и това, кой е глупав или не?
    Чети си диплянките и не определяй неща, които не зависят от теб!

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 10 Април, 16:54

    #1 100% си глупак и неграмотен боклук "помияр".

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 10 Април, 18:23

    №1 ти си малоумен

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 10 Април, 22:11

    Не знам кой е боклук и кой не, но Христос не е бог, а божи син и това никой не го определя с коментара си. Когато си невежа и прост, по-добре да затраеш, защото ставаш агресивно прост, което е по-висша степен на простотия.Човека се опитва да ти обясни, но бетонираните глави не допускат никакъв интелект. Нали №2? Всъщност с коментара си доказваш, че не си глупав. Напротив, ти си много глупав. Щом отричаш библията.

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 11 Април, 05:55

    :idea:

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: анонимен 11 Април, 07:27

    5, никога не бих си позволил да обиждам човек, когото не познавам . Това е признак на слабост 5. А явно за теб изрази,като "невежа, агресивно прост, много прост", са постоянно в речника ти.Жалко!

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: анонимен 11 Април, 12:56

    1 и 5, хайде ако може да не обиждате и да не ми налагате вижданията си ! Пазете ги моля за себе си и себеподобните. Моят и не само мой Бог е Исус Христос, в него. вярвам и почитам! Не ме интересува мнението на хора, които се самообявяват за определена категория неща!

  • Отговори (0) (0)
    9. добавен от: Анонимен 11 Април, 13:56

    Аз пък си позволявам да обиждам хора, които не познавам и които заявяват неща и ги твърдят, защото те така са решили, без да се позовават на фактология и прочетени книги. Никой на никой не налага вижданията си, но да наричаш Христос бог си е чисто недовиждане. Според 8-ми някой се е самообявил за някакви категории. Къде бе, джанъм? А ти ,№7, би ли съпоставил коментара на 5 с коментара на 3 и 4? Нещо да кажеш? Кое е жалкото? Аз решавам, че моят бог е кмета Георгиев и това е. И не само аз. Само него почитам, а и даже го виждам често за разлика от теб. И не ме интересува твоят бог кой е. Гошето е над всички. Шегувам се, разбира се. И не се карайте кой е по-умен, а признайте, че първото изречение на статията просто е сгрешено.

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: анонимен 11 Април, 14:46

    9, първото изречение на статията не подлежи на дискусия. В нито един мой коментар, не определям кой е по-умен или не, но не приемам да ме обиждат хора, които се самоопределят за християни, не признават именни дни, рождени дни и т.н. А такива са коментари 1 и 5. Коментари 3 и 4 са без коментар!

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (249)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (138)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (52)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (70)
70% Complete