Понеделник, 29 Април 2024, 22:45

Регионалното министерство наложи финансова корекция от 143 640 лв на Община Ботевград

4 Май 2015, 11:31
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 1904 8


С писмо на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с копие до Президента на Република България, управителят на „Травъл Медиа Груп”ЕООД Владимир Танев е уведомен за окончателното становище на Управляващия орган на ОП „Регионално развитие” относно приключване на процедурата по администриране на сигнала за извършени нарушения по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ (ДБФП) с рег. № ВО161РО001/3.1-03/2010/045, с бенефициент община Ботевград по проект „Ботевград - привлекателна   дестинация   за   атрактивен   културно-исторически,   еко   и   спортно-развлекателен туризъм".

Извършена е  проверка на място от експерти на УО на ОПРР в периода от 13.01.15 г. до 15.01.15 г. по искане за окончателно плащане на община Ботевград, при която е извършена проверка на изпълнението на целия проект.
Относно изпълнението на договора „Доставка на костюми и декори за публичност на атракция „Последните дни на Иван Шишман", по договор № ВО161РО001/3.1-03/2010 за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Оперативна програма „Регионално Развитие" 2007-2013 г.", на стойност 143 640,00 лв. с ДДС експертите са установили, че договорът не е изпълнен. На бенефициента е направена препоръка, да предостави становище относно неизпълнените обекти в срок от 20 работни дни. Във финансовия анализ, проверяващите са предложили, сумата от 43 092 лв. с ДДС, преведена като аванс по договора, да не бъде верифицирана от УО. Изразено е мнение, че въз основа на неизпълнението на договора не е спазена устойчивостта на проекта.

След допълнителен анализ на наличната документация по сигнал за нередност с рег. № 1005 и предвид становището на УО на ОПРР поддържа становището   си   за   наличие   на   нарушение   по   едно   от  твърденията  -  забавено окончателно плащане по договора. УО е установил, че  бенефициентът (Община Ботевград) е изтъкнал като причина временно спиране на дейности по
проекта - СМР, които са свързани с доставката. При проверка на документацията беустановено, че дейност 4.1 „Изпълнение на строително ремонтни работи иконсервационно реставрационни дейности, експониране и социализация на паметници на културата", поддейност „Комплекс крепост „Боженишки урвич" и свързани с нея дейности, включително дейност 7 „Промотиране, реклама, организиране на събития" сабили временно спрени с писмо, за периода от 07.01.2014 г. до настъпване на благоприятни метеорологически условия и подписване на акт. обр. 11. 

Предвид периода на временно спиране - от дата 07.01.14 г., и предвид датата на договора - 09.01.2014 г., обстоятелството на временно спиране не може да бъде прието като причина за забавяне на подписването на договора. Освен това бенефициентът е следвало да уведоми своевременно изпълнителя за такова спиране на дейности, ако то е било причина за забавяне на договора, констатират проверяващите. Видно от наличните писма на изпълнителя до бенефициента със запитване за сключване на договора, това не е направено. ,,С оглед на гореизложеното е налице нарушение на чл. 41, ал. 4 от ЗОП.”, се казва в писмото.
Относно промяна на договора с изпълнител чрез допълване с нова клауза е констатирано, че предвид липсата на клаузата на чл. 1, ал. 3 от договора в проекта на договора от документацията и наличието й в подписания договор с изпълнител, е нарушен чл. 41, ал. 2 от закона.
 
Кметът Георги Георгиев обяснява категоричния си отказ да сe изплати окончателната сума от над 43 хил лв от дължимите суми по договора  с обстоятелството, че костюмите, декорите и озвучителната техника не са предадени с приемо-предавателни протокол на упълномощено от Община Ботевград лице и на изрично посоченото място –„Боженичши Урчвич”. Проверяващите обаче са установили, че горепосочените материали, изработени в пълно съответствие с предвиденото в договора с Община Ботевград,  са предадени  от „Травъл медиа груп“ с необходимите протоколи на читалище „Христо Ботев 1848“ Ботевград.
 

С оглед на обстоятелството, че по време на проверката на място на бенефициента от 13.01. до 15.01.2015г., не са били налични горепосочените приемо-предавателни протоколи, както и че проверяващите, упълномощени от УО, не са били информирани от бенефициента за протоколите, е налице т. нар. нередност по чл. 32, т. 10 от МУОФКНИПОПРР - липса на одитна следа. Това означава, че бенефициентът не осигурява на служителите на УО или на упълномощени от него лица,  извършващи проверки достъп до всички документи, свързани с финансово-техническото управление на проекта по време на неговото изпълнение както и след това. Същевременно са налице обстоятелства, обосноваващи индикатор за измама или т. нар. "лер вен флаг". В писмото е записано: ”Ето защо, за УО на ОПРР са налице основания да приеме, че твърдението в сигнала за забавяне на окончателното плащане към изпълнителя, предвид изпълнението на договора за доставка, е основателно”.

         
Същевременно са налице основания да се приеме, че бенефициентът не е информирал УО за доставените материали, които са останали за негово ползване, респ. за читалището. От минисерството са категорични, че въпреки, че са предадени на читалището, материалите са предвидени по договора за доставка и са използвани от бенефициента. В подкрепа на тази теза е обстоятелството, че община Ботевград твърди в становището си по доклада от проверка на място, че историческата възстановка е изпълнена с материали от читалище „Христо Ботев 1884'', без да упомене, че материалите са предоставени от „Травъл Медия Груп" ЕООД.
 
В писмото до Владимир Танев Управляващият орган посочва, че си запазва правото да възобнови сигнала за нередност, ако в хода на проверката на компетентни органи - прокуратура, Дирекция АФКОС към МВР и Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ, бъдат установени обстоятелства, свързани с обстоятелствата по подозрение за измама.
 
Заключителните мерки по сигнала за нередност № 1005 са:
1.   С настоящото Ви уведомяваме, че УО на ОПРР:
1.1   Прекратява  сигнал  №   1005   в  частта  относно  твърденията  за  нарушение, че договорът не е сключен в законово установения срок, за незаконосъобразна промяна на елемент  от  договора,  за  забавено   авансово  плащане  и  за  опит  за  промяна  на финансовите параметри на договора, поради липса на установена нередност - липса на финансов ефект и липса на нарушение;

1.2. Установява нередност в частта по твърдението за нарушение за забавяне на окончателното плащане: нередност по чл. 12, т. 10 от Методическите указания на министъра   на   РБ   за   определяне   на   финансови   корекции   за   нарушения   при изпълнението на проекти по ОПРР, приети със Заповед № РД-02-14-1459/08.07.2011 г. (МУОФКНИПОПРР) - липса на одитна следа, същевременно нередност под формата на ,,Подозрение за измама", съгласно определението дадено в член 1, параграф 1, буква "а" от Конвенцията от 26 юли 1995 г, приета на основание член К.З от Договора за Европейския съюз, за защитата на финансовите интереси на Европейските общности-Неоповестяване на информация в нарушение на задължение на бенефициента.

1.3.Определя финансова корекция в размер на 100%, изчислени по пропорционален подход, върху всички реално извършени и допустими за верифициране разходи по договор № ВО161РО001/3.1 -03/2010/045-В-01 от 09.01.2014 г., с предмет: „Доставка на костюми, декори и озвучителна техника за публичност на атракция „Последните дни на Иван Шишман", с изпълнител ,.Травъл Медия Груп" ЕООД, на стойност 143 640,00 лв. с ДДС.
 

 
 

 


Източник: balkanec.bg

Коментари (8)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 4 Май, 14:44

    Заради измама на Г-н Г. ботевградчани отново трябва да плащаме глоби. Няма ли да ни излезе по-евтино, просто да го изхвърлим от общината?!?

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 4 Май, 15:52

    От къде на къде ще плащаме безумията на един дебелак? :x

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 4 Май, 15:56

    Ще плащате без дума да казвате като сте го избрали кухчовци такива.

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 4 Май, 16:03

    Вече не е дебелак. Последният месец е отслабнал поне 10 килограма. Защо ли?

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 4 Май, 16:43

    Абе свиня тлъста, откъде измисли тази лъжа?

  • Отговори (0) (0)
    6. добавен от: Анонимен 4 Май, 17:00

    № 5, написаното е абсолютна истина. Документът е публикуван и в www.botevgrad.com

  • Отговори (0) (0)
    7. добавен от: Анонимен 4 Май, 20:56

    Абе, ботевградчани, вие сте най-смотаните човеци , ама продължавате да се оплаквате. Тулю, освен че краде за неговите далавери пак вие ще плащате, ами и адвоката му плащате да го защитава за дето е краднал.Айде пак си го изберете щото КРАДЕ,АМА ПРАВИ. Прост народ- заслужавате си управниците та и още.

  • Отговори (0) (0)
    8. добавен от: Анонимен 4 Май, 21:29

    Мале , много краде !

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (192)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (125)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (57)
70% Complete