Неделя, 28 Април 2024, 17:23

Репортерите Христина Иванова и Вероника Кирилова посетиха Председателя на ОбС Ботевград

25 Март 2015, 22:35
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2807 5


„В ролята на репортер” или „Журналист за един ден” са заглавията на статиите на ученичките от ПГТМ „Хр.Ботев”, с които приключиха участието си в инициативата “Мениджър за един ден” на “Junior Achievement България” в редакцията на balkanec.bg. За тях бе истинско предизвикателство да се срещнат очи в очи с председателя на местния парламент – Йорданка Лалчева. Една от причините бе да получат акредитация за утрешното си присъствие по време на редовно заседание на общинските съветници. Публикуваме техните информационни текстове, в които отразяват впечатленията си от срещата, която ги превърна в репортери за един ден.
 
В ролята на репортер
 
Христина Иванова и Вероника Кирилова ученички от 11”б” клас в ПГТМ”Христо Ботев”, които взеха участие в инициативата “Мениджър за един ден” на “Junior Achievement България” имаха възможността да се въплатят в ролите на истински репортери. Те проведоха интервю  с председателя на Общински съвет-Ботевград, Йорданка Лалчева.
Г-жа Лалчева запозна младите мениджъри с това, как е започнала своята профеаионална кариера още преди да се насочи към политиката. Не на последно място запозна момичетата с дейността на Общински съвет-Ботевград.
“Местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи,решават самостоятелно всички въпроси от местно значение,които законът е предоставил в тяхната компетентност”- сподели г-жа Лалчева.
Председателят на местния парламент запозна участничките с начина на работа на Общински съвет и по-конкретно как протича заседанието и даде примери за това, какво обсъждат и как решават проблемите на гражданите.
“Изключително значими за Общински съвет Ботевград са решенията, свързани с младото поколение на Ботевград”, допълни г-жа Лалчева.
Тя сподели още, че всички спортни и културни клубове, както и всички дейности в които младежите вземат участие, биват финансирани от общината.
 
 
Журналист за един ден
Вероника Кирилова и Христина Иванова от 11 клас от ПГТМ „Христо Ботев” гр. Ботевград  участваха в инициативата „Мениджър за един ден” към Junior Achievement България. Те имаха възможността да бъдат част от екипа на Балканец Нюз. Проведоха интервю с председателя на Общинския съвет – г-жа Йорданка Лалчева. Тя ги запозна с дейността на Общинския съвет, който се състои от 29 съветници. В зависимост от броя на жителите се определя броя на местните съветници. Общинският съвет определя политиката за изграждане и развитие на общината. Според г-жа Лалчева, формулата за успех на една община е доброто взаимодействие между институциите – Общинския съвет, общинската администрация и кмета. Общинският съвет се ръководи от председателя и има постоянни комисии. Работи по Закона за местното самоуправление и местната администрация, както и в пряка връзка с правилника за организацията и дейността му. Веднъж месечно се организират и провеждат редовни заседания на Общинския съвет, а при нужда и извънредни. Заседанията се провеждат по определен дневен ред с докладни записки по различни проблеми. Все по-често Общинският съвет взима решения, свързани с младото поколение в областта на спорта, културата, образованието, сподели г-жа Лалчева пред двете ученички.
 
 
 
 
 


Източник: balkanec.bg

Коментари (5)

  • Отговори (0) (0)
    1. добавен от: Анонимен 26 Март, 08:04

    Браво на репортерите.

  • Отговори (0) (0)
    2. добавен от: Анонимен 26 Март, 09:11

    Дана Лапачева :D :D :D

  • Отговори (0) (0)
    3. добавен от: Анонимен 26 Март, 18:52

    Браво на нашите съученички! Браво, гордеем се с вас!

  • Отговори (0) (0)
    4. добавен от: Анонимен 26 Март, 19:39

    аз нямам нищо против хората от селата, но проблемът е, че те пренасят и своя селски, дълбоко провинциален и назадничев материалистичен светоглед и в града...
    с такива като госпожата по горе на снимката не може, за съжаление, да се гордее Ботевград

  • Отговори (0) (0)
    5. добавен от: Анонимен 27 Март, 13:36

    Браво на репортерите.

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички
виж всички

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (4)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (191)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (124)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (55)
70% Complete