Четвъртък, 2 Май 2024, 12:21

РИОСВ – София извърши две проверки в района "Биовет" АД

27 Март 2017, 10:04
(0) (0)
Ботевград - Новини
Прочетена: 2050 2


След сигнали от граждани за остра задушлива миризма от „Биовет“ АД в Ботевград, експертите на РИОСВ – София извършиха две проверки на 17 и 22 март. При обходите на площадката на дружеството и прилежащите съседни терени не е установена остра задушлива миризма. Констатирани са нередности по отношение на съхранението на химикалите на площадката, за което ще бъде съставен акт за установане на административно нарушение. Дадени са 12 предписания с различни срокове за изпълнението, за които РИОСВ – София ще следи строго и ще извърши последващ контрол.

По искане на директора на РИОСВ – София ще бъде позиционирана автоматична мобилна лаборатория на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) за изследвание на качеството на атмосферния въздух (КАВ) за период от 3 дни (72 часа), с цел проследяване показателите на КАВ и установяване на евентуално замърсяване от производствена дейност.

След приключване на измерването и получаване на резултати, те ще бъдат анализирани и публикувани на официалната интернет страница на РИОСВ – София.
РИОСВ – София ще извърши контрол на всички производствени източници в района.
Още през 2016 г. инспекцията е включила в годишния си график за мониторинг Ботевград. Автоматичната мобилна лаборатория на ИАОС е позиционирана в района на „Биовет“ АД и са проведени изследвания на КАВ за период от 51 денонощия, равно разпределени в годината (през четирите сезона средно по 12). Регистрираните превишения са единствено по показател финни прахови частици (ФПЧ10), което се дължи в голяма част на битовото отопление, основните пътни артерии и строителството. Нередовното почистване на уличната мрежа също е оказало значително влияние върху количеството регистрирана прах.
С цел бързо и точно установяване на източника на миризми важна роля имат и общинските администрации, които също имат компетенции по прилагането на екологичното законодателство, тъй като биха могли да стигнат по-бързо до източника.


Източник: balkanec.bg

Коментари (2)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 27 Март, 14:49

    Просто забравете, че тия ще констатират нещо нередно! Защитници на една фамилия от едно близко градче от селски тип, а краставите магарета се подушват от разстояние :!: :roll: :uups: :lol: :?: :!:

  • Отговори (2) (0)
    2. добавен от: Анонимен 27 Март, 18:48

    Тези позиционирания и замервания, драги идиоти, се правят без предупреждение и колкото дни е нужно, а не 3, близо до предполагаемия замърсител, а не при Врачеш!
    Впрочем, защо недоразумението е допуснало "нередовното (разбирай НИКАКВО!) почистване на уличната мрежа, което също е оказало значително влияние върху количеството регистрирана прах."? Защо на него няма съставен акт? Това е геноцид срещу избралите го малоумници и останалите жители! Или пак тульо е виновен? :x

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (208)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete