Четвъртък, 2 Май 2024, 06:43

РК "Традиция" – Етрополе, участва в историческа възстановка на Околчица

12 Юни 2014, 08:24
(0) (0)
Етрополе - Новини
Прочетена: 2266 0


На 2 юни всяка година тържествено отбелязваме Денят на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Тази година митингът-поклонение започна в 11.00 ч. на паметния връх Околчица във Врачанския балкан с възстановка на последния бой на Ботевата чета. Тя бе организирана и представена от Национално дружество „Традиция”. Дружеството обединява хора  с различни интереси и възраст, водени от любовта към България, към нейната славна военна история и традиции.
Името на Етрополе прозвуча наред с клубовете от  градовете  София, Тетевен, Панагюрище, Априлци, Троян, Плевен, Сопот, Карлово, Клисура, Копривщица и с. Баня, община Панагюрище.
За нас особено вълнуващо бе участието в историческия спектакъл на етрополските родолюбци Георги Георгиев, Марин Начев и Иван Кринчев.
Като етрополци се гордеем, че в четата на Христо Ботев преди 138 години са се сражавали трима  наши съграждани – Христо Бръмбаров, Христо Клинтов и Христо Моцов.
Пред зрителите на връх Околчица оживяха сцени от сраженията на Ботевите четници с турската войска, башибозук и черкези във Врачанския балкан. Пресъздадени бяха последните бойни действия на четата и гибелта на войводата.
В отбелязване на 138 – та годишнина  от подвига на четата на Христо Ботев участва и Националната гвардейска част.
Кметът на Община Враца връчи на  всички членове на НД „Традиция” почетни грамоти.
           Историческите възстановки, организирани от НД „Традиция” са  урок по патриотизъм не само за младото поколение, а и за всички нас, чийто дълг към род и отечество е да съхраняваме паметта на поколенията.

Източник: Наталия Цветкова /Директор на Исторически музей-гр. Етрополе/

Коментари (0)

Няма добавени коментари

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

Анкета » коментари (5)

Ще има ли предсрочни избори отново?

отговори
Да. Категорично! (206)
70% Complete
Не. Само се пазарят за порциите във властта. (127)
70% Complete
Не знам и не ме интересува. (47)
70% Complete
Поредната политическа глупост. (59)
70% Complete