Неделя, 8 Септември 2024, 02:41

Росица Иванова: в Челопеч са с най-висок успех от матурата по български език и литература в Софийска област

17 Юни, 17:28
(2) (0)
Средногорие - Новини
Прочетена: 3558 17


С най - висок успех на матурата по български език и литература (БЕЛ) сред зрелостниците в Софийска област са учениците от Частна профилирана гимназия за чуждоезиково обучение в Челопеч, съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) – София - област Росица Иванова. Тя каза, че всяка година те са първенци. Средният им успех е 5,19, предаде БТА.

Иванова посочи, че общо 1305 зрелостници са се явили на държавен зрелостен изпит от София - област.

Средният резултат по български език и литература е добър, а само три училища от областта са със слаби резултати.

Началникът на РУО допълни, че резултатите по математика са слаби. Девет ученици са избрали да се явяват на този изпит. Три от тях са със слаба оценка.

От матурата по история общият успех също е много добър. Двама зрелостници са избрали биология и здравно образование и един зрелостник е получил отлична оценка на матурата по информатика.

Двама зрелостници са избрали ДЗИ по информационни технологии. Най - добър е резултатът от матурата по английски език в цялата област. Иванова каза, че на областно ниво резултатите са по – добри спрямо предходната година. Тя посочи, че са много добри и отлични оценките по английски език, отлични са резултатите по испански и немски език.

На областно ниво добри са резултати по математика, история и цивилизации, география и философия – профилирана подготовка.

Иванова коментира и специално резултатите от Самоков. От Профилирана гимназия „Константин Фотинов“ на ДЗИ са се явили 61 зрелостници. Общият резултат е много добър по български език и литература. По математика са се явили трима зрелостници и са получили слаби оценки.

Общият резултат на учениците от Професионална техническа гимназия „Никола Й. Вапцаров“ е добър. От тази гимназия са се явили 60 зрелостници. Добър е резултатът по български език и литература. Един зрелостник е избрал матура по биология и здравно образование и е изкарал слаба оценка. Трима ученици са се явили на английски език и имат отличен резултат.

Иванова каза, че са много добри оценките от държавните изпити за придобиване на професионална квалификация.

Професионалната гимназия по туризъм има среден успех 3,18. Общо 18 ученици са се явили на матура по БЕЛ и всички от тях са избрали държавни изпити за придобиване на професионална квалификация, които са много добри.

От Средно училище „Отец Паисий“ на матура са се явили 25 зрелостници. Добър е успехът по български език и литература – 4,19. Иванова каза, че за съжаление зрелостниците от това училище имат слаб успех по география и икономика профилирана подготовка. Общият им успех е 2,38. Шестима зрелостници са се явили на тази матура. От средното училище 13 са избрали английски език и общият им резултат 4,93.

От Спортно училище „Никола Велчев“ са се явили общо 15 ученици по БЕЛ и общият им успех е добър. Много добър успех имат на държавни изпити за придобиване на професионална квалификация.

Общо 79 ученици от петте училища в Самоков са избрали трета матура по желание.


Източник: balkanec.bg

Коментари (17)

  • Отговори (3) (0)
    1. добавен от: Анонимен 17 Юни, 19:05

    Напишете за училищата в Ботевград

    • (3) (8)
      1. добавен от: Анонимен 17 Юни, 20:23

      Елитната гимназия в Ботевград никога не изнася информация за матурите.
      Явно информацията е строго секретна!

    • (1) (6)
      2. добавен от: Анонимен 17 Юни, 20:42

      Еми му мамата.

    • (4) (0)
      3. добавен от: Анонимен 18 Юни, 13:59

      Да, интересно е да дадете информация за оценките на зрелостниците от нашите гимназии в Ботевград? Не знам, но предполагам, че пак както е от години, оценките по английски език се оказват по-високи от оценките по родните БЕЛ. Значи, много зрелостници ЗАЛЯГАТ ПОВЕЧЕ ДА ИЗУЧАВАТ ЧУЖДИЯ ЕЗИК., отколкото своите БЕЛ. Що се отнася до зрелостниците от гимназията "Асен Златаров", те са започнали да празнуват месеци преди края на учебната им година и матурите. Оказа се, че преди да ги изпратят, преди бала им, са имали събирания на три пъти на купони по заведения и в учителска вила, заедно с техни учители от гимназията. Та с такова ранно и продължително празнично настроение, не знам колко време са могли да отделят за подготовка за матурите? Българският език са го усложнили с последните граматически, пунктуационни промени, които са направени с много изключения от правилата. Все пак тези, които са ученолюбиви са се подготвили и са се представили подобаващо, предполагам. А есе по сатиричната творба на Христо Смирненски "По стълбата" е проверка за отношението на младото поколение към нравствените ценности за справедливост в обществото, каквито са критикувани в това произведение. Какво отношение да очакваме, каква критичност, при тази система и многото негативни примери, утвърдили се за обичайни и безкритично толерирани от нашенци?!

  • Отговори (4) (4)
    2. добавен от: Анонимен 17 Юни, 20:13

    Глупости на търкаляте.

  • Отговори (1) (0)
    3. добавен от: Анонимен 18 Юни, 09:10

    Господин директора на гимназията в Челапеч е с прекалено голямо самочувствие, много обича да плюе другите училища в района, които са с по-добри резултати. Защо не казва за получените 2 по математика. Нали са елитни. За приема да не говорим. Обучението също е под всякъква критика. С месеци свободни часове без заместване....

    • (2) (1)
      1. добавен от: Теодора 19 Юни, 14:59

      Директорът на училището има достатъчно голямо покритие, за да го има това самочувствие. Достатъчно е пояснено в статията, че резултатите се отнасят за български език и литература, а не за втората матура. Относно начинът, по който сте написали вашия коментар си личи, че имате ниска грамотност.

  • Отговори (3) (0)
    4. добавен от: Анонимен 18 Юни, 16:14

    Резултатите в ППМГ са единадесет отлични оценки по БЕЛ, от които две пълни 6.00, и среден успех много добър 4.87 /70т./!

    • (3) (0)
      1. добавен от: Анонимен 18 Юни, 16:59

      Браво!

  • Отговори (2) (0)
    5. добавен от: Анонимен 18 Юни, 17:04

    Под цитираното за ППМГ за Ботевградската гимназия "Асен Златаров" ли се отнася?

  • Отговори (1) (1)
    6. добавен от: Анонимен 19 Юни, 14:56

    Ееее, аман от злоба! Как пък не казахте едно „Браво!” на децата??????

  • Отговори (2) (1)
    7. добавен от: Анонимен 19 Юни, 15:23

    Всяка година завистта и коментарите относно гимназията в Челопеч са едни и същи. Учебното заведение се е доказало многократно през годините и на матури, и на олимпиади, и на конкурси, и на какво ли още не. Всичките постижения са плод на добри методи, учители и труд. Толкова ли ви е трудно да свиквате и приемате фактите? В такива случаи, когато цифрите говорят, проявете малко уважение и ако не друго…поне замълчете.

    • (1) (0)
      1. добавен от: Анонимен 19 Юни, 16:06

      Много ми е интересно пред кой се е доказало? Нямам такива наблюдения. Всичкъ това са пълни глупости. Училището беше добро преди повече от 10 години. Вече е едно обикновенно училище. Погледнете реалността. С нищо не превъзхожда останалите училища от областта, даже обратното. Грозно е да се изтъкват постоянно. Няма как да се проявява уважение пред е "въздух под налягане".

    • (0) (1)
      2. добавен от: Анонимен 19 Юни, 17:32

      Поинтересувайте се малко повече какви са им постиженията, потърсете, проверете, щом не знаете. Колкото до изтъкването, то е от страна на хората, не от самото училище, което говори достатъчно, пък то недоволни винаги ще има.
      *Прочетете последното изречение от първия ми коментар отново*

  • Отговори (1) (1)
    8. добавен от: Анонимен 19 Юни, 15:32

    Като чета всички негативни коментари, не мога да си обясня само едно… защо не подкрепите тези млади хора, вместо да пишете злобни и най-вече неграмотни коментари? Сигурна съм, че 90% от вас не могат да постигнат такъв резултат, така че ако не ви позволява злобата да поощрите, то по-добре си замълчете и не излагайте себе си! Have a nice day! ;)

  • Отговори (1) (0)
    9. добавен от: Анонимен 19 Юни, 16:16

    Наистина младите заслужават подкрепа. Относно постигане на резултатите не съм сигурна. Подкрепа заслужават и част от учителите, които полагат усилия за развитието им. Директора не е от тях обаче!
    Хубав ден и на вас!

  • Отговори (0) (0)
    10. добавен от: Анонимен 19 Юни, 17:24

    Резултатите от тазгодишните изпити са рекордно високи, а дискусията отново върви само в посока “кой е прав и кой е крив”. Мисля, че това е показателно за средата, която очаква тези умни деца - нападателна, а не градивно критична; злобна, а не подкрепяща. Защо превръщаме всеки един академичен успех в междудаскалски конфликт? Има официални класации, показващи официални данни. Или всичко е спекулация на елитите?

Добави коментар:

Назад

Последвайте ни във Facebook

Обяви

виж всички
виж всички

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

Анкета » коментари (11)

Доволни ли сте от изборните резултати?

отговори
Да (65)
70% Complete
Не (228)
70% Complete
Не гласувам. Предпочитам други да избират вместо мен. (20)
70% Complete
Не виждам алтернатива. (65)
70% Complete
Всички са маскари. (105)
70% Complete